SLS? frisör trainee, utgångsdatum schampo, är jag gravid? & varmluftsborste?

Inlägget innehåller annonslänkar!

Hej Elin! Jag har alltid använt Sulfatfritt schampo senaste åren tex Maria nila. Men mitt hår har efter graviditeter blivit sååå dåligt skick. Tovar sig mycket och småhår överallt. Beställde hem philip kinsley schanpo och balsam. Men närmare koll innehåller de SLS och läser man överallt är det uttorkande? Blir så less för alla schampon innehåller typ sls. Hur ska jag tänka? Finns det nåt bra med sls i schampo? Känns som märket utlovar mjukhet till håret men läser man innehållet är det bara uttorkande och silikon.
Hur tänker ni frisörer? Är det bara köra på eller är tex Maria Nilas produkter bättre? Redkens extreme tex innehåller ju också sls. Buu. Kram!

– Svar: Hej du!

Efter en graviditet brukar kroppen prioritera håret sist och att tappa hår, få kala fläckar och dåligt hår brukar vara väldigt vanligt. Ska jag vara helt ärlig så innehåller alla rengöringsprodukter (schampo, tvål mm) SLS, främst handlar det om att avfetta – lite så ett schampo ska göra. Vi använder stylingprodukter som innehåller silikoner och för att kunna avlägsna dessa silikoner behöver vi använda schampo som innehåller sulfater (SLS) för att tvätta bort silikoner och öppna hårstrået. Som du kanske har läst så blir detta en ond cirkel som gör att du är tvungen att använda sulfater i schampo om du använder styling mm som innehåller silikoner.

Resultatet blir att håret blir torrt, sprött och inte glansigt. Då måste vi använda balsam som innehåller silikoner för att stänga och få håret glansigt igen – som sagt ond cirkel. Om man vill bli av med alla dessa ämnen så gäller det att du aldrig någonsin använder produkter som innehåller silikoner, sulfater eller parabener – vilket är väldigt svårt. Du får leta efter helt naturliga produkter för att komma ifrån den onda cirkeln men då måste man vara beredd på att håret inte kommer kännas så glansigt som det gör med ett balsam/inpackning som innehåller silikoner.

Jag har så svårt att ge dig tips för jag vet inte hur långt du vill gå, det är en djungel utav ämnen. Personligen tycker jag om Maria Nila (klick) eller Pureology (klick) – alla dom helt naturliga produkterna gör att håret blir strävt och glanslöst. Men det är vad jag tycker, du får helt enkelt testa dig fram. Jag har samlat några produkter du kan kika lite närmre på och jag hoppas verkligen ditt hår blir bättre snart. Kram Elin

Hej Elin. Har lite frågor kring trainee delen. Har du varit trainee? hur fungerade det? Jag har precis fått reda på att som traine inte kommer få betald semester..jag kommer alltså inte kunna ta semester utan att behöva förlora pengar. Och som trainee förlorar man redan en hel del eftersom lönen är så pass låg. Hur var det för dig o vet du något kring det idag?

– Svar: Hej du!

Nu kommer jag låta jättegammal men det var nästan 10 år sedan jag gick ut frisörgymnasiet och då fick vi ta gesällen direkt efter studenten och behövde inte arbeta som trainee. Där var det bara pang på börja jobba jalla… ungefär så. Säg vad man vill om det, det var tufft som nybliven 19 åring med noll erfarenhet att slängas in i en vuxenvärld. Jag är inte någon expert på trainee och hur det fungerar idag, det bästa du kan göra är att ringa till Frisörföretagarna (länk) där har du all info om hur det går till. Om jag har några läsare som gått igenom en trainee så får ni jättegärna hjälpa till och berätta er väg till att bli frisör.

Hoppas allt går bra nu framöver!
Kramar Elin

Hej!
Jag undrar vad som händer med hårinpackningar som har gått ut? Kan man använda dom ändå eller förstörs håret?

– Svar: Hallå där!

Egentligen ingenting, håret förstörs inte. Om man kollar på baksidan utav produkter så brukar det stå t.ex (12m, 14m) då gäller det sedan du öppnade den i 12 månader. Ibland handlar det främst om att företaget kan inte garantera att produkten fungerar som den ska efter en viss tid. Men jag brukar säga att schampo, balsam och inpackning håller sig bra i ett år efter öppnad förpackning och efter det ska man slänga produkten. Funktionen av produkten kan minska samt vissa ämnen kan klumpa sig och inte fungera som dom ska efter en tid. Här under ser du hur symbolerna kan se ut på flaskan.

Hej! Har du tagit ut dina hairtalk inför semestern? Om inte får du gärna uppdatera med hur du skyddar dem.
Kram!

– Svar: Hej du!

Vet du, jag tog inte ut mitt Hairtalk – det skulle jag verkligen ha gjort. Allt gick så snabbt innan vi skulle åka så jag tänkte inte ens på att ta ut håret. Både mitt hår och löshåret blev gult, såklart. Jag använda leave-in med SPF, vårdande olja och försökte med alla medel att skydda håret men det gick inte. Underbara Emelie ska hjälpa mig med håret på onsdag, hon kommer förmodligen skälla på mig. Så jag kan med handen på hjärtat säga: TA UR DITT HAIRTALK om du ska på solsemester.

Här ser ni rätt väl att håret blivit guld/orange. Mitt eget hår blir alltid gult av solen så jaaa… bara att bita i det sura äpplet. Tackar gudarna för att jag har bästa Emelie som tar hand om mitt hår!

Gud vad fin du är och stort grattis till förlovningen.
Ryktet går att nr 3 är påväg ???

– Svar: Hallå där!

Haha, jag såg flera kommentarer angående händer på magen. Jag kan säga direkt, NEJ – det ryktet stämmer inte. Jag ville förmodligen visa upp ringen och så hamnade handen framför magen. Jag har varit ärlig tidigare att jag inte är någon barn-person, även fast jag hade älskat att få skaffa barn med min fästman så kommer det ta flera, flera år. Jag älskar det livet jag lever nu och jag ser inte mig själv att släppa allt för att ta hand om ett barn. För det är precis det jag kommer göra, jag vill vara en närvarande mamma – inte kombinera karriär med barn. Väljer vi att skaffa barn så vill jag kunna ge mina barn 100% och för att kunna göra det så gäller det att jobba som en gnu några år till. Som jag skrev på min Instagram bild, ”jag tänker leva för nuet, här och nu”.

PS: Sen har vi två underbara hundar som är våra barn, det är lycka för oss!

Kram Elin

Hej Elin! Jag har en fråga till dig angående varmluftsborste som jag hoppas du kan svara på. Min kompis fönar sitt hår dagligen med en varmluftsborste och resultatet på henne blir jätte fina lockar och ett stort fint svall som sitter i flera dagar. Jag har själv testat den och hon har försökt göra på mig men mitt hår reagerar inte på den? Det är lika platt som innan även fast vi försökt länge. Vad beror det på? Beror det på att jag har naturligt platt och luftigt hår (dock väldigt väldigt tjockt) och att hon har tunnare men ett lockigt självfall? Tycker det är sååå snyggt och skulle så gärna kunna föna så själv! Tacksam för svar och hjälp.
Mvh Elin

– Svar: Hej fina du!

Det stämmer, precis som du själv tänkt. Alla hår som har något eget fall är lättare att forma och även hållbarheten blir mycket bättre. Jag håller med, det är så sjukt snyggt samt enkelt att styla med en varmluftsborste. Men om du testar att klippa håret lite kortare, klipper upp mer och försöker ha så pass luftigt utgångsläge som möjligt så håret får mer stuns.

”Det är precis som att dom som har bättre pigment på kroppen blir brunare. Jag är vit som ett lakan och blir ”ok” brun i solen, sen har vi min bästa vän som har betydligt bättre pigment och behöver en soldag för att bli jättebrun.”

Men har du testat att avvända stylingprodukter som hjälp innan du använder varmluftsborsten? När jag har kunder som vill ha en rejäl blowdry men har hår som vägrar forma sig så brukar jag använda:

För att vara tydlig så handlar detta om en varmluftsborste som är en kombination utav en fön och en rundborste. Jag har valt ut tre (ovan) som jag tycker är prisvärda och fungerar jättebra. Jag brukar alltid rekommendera dessa till dom som klipper lob:ar eller till dom som har ett mellanlångt hår som vill få mer fall utan att behöva stå där med fön och rundborste i varje hand. Men jag tycker det är viktigt att använda stylingprdukter som hjälp.

En root lift som sprayas i botten, en förtjockningslotion (båda i vått hår) – dela upp håret och börja med varmluftsborsten nedifrån och upp. Om man vill att frisyren ska hålla ännu bättre så sätt upp varje hårdel med ett clips och fortsätt att föna den andra delen medan första hårdelen svalnar.

Jag hittade en video där dom visar hur man gör – ni hittar varmluftsborsten (HÄR) samt ovan. Hoppas du fick lite mer kött på benen och att stylingen även kommer fungera lite bättre efter detta. Du kanske måste lägga ner lite mer tid och energi men i slutändan brukar det vara värt det 😉 KRAM

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
8kommentarer
  • Tack för alla svaren!

    Josefine 2017-09-12 09:24:57 http://www.drottcompanykalmar.se/
    Svara
  • Jag hade i mitt hairtalk när jag var i spanien. Det blev typ gul/rött. Men efter nån vecka hemma i sverige igen så försvann det och återgick till den vanliga färgen 🙂

    anna 2017-09-12 09:08:36
    Svara
  • Tack Elin för svar. <3
    Antar då att det kvittar om man använder sls schampo då Maria nila tex inte tvättar bort silikon (som dessutom finns i deras olja). Inget ont om det jag gillar deras produkter 🙂 vill inte gå så långt till eko. Vill mer veta om man bör avstå sls i schampo om det kan skada hår botten eller om de utan är bättre. Tex Oribe, lcc, Maria nila, morrocanoil osv. Kör nog på med mott nya då från PK med sls i. Om det bara är för renande effekt kanske det är bättre just nu med kosmetisk effekt så jag kan ens borsta håret. Så länge det blir mjukt ?

    Johanna 2017-09-12 06:18:39
    Svara
  • Hej Elin!
    Det har varit så underbart att få följa allt fantastiskt som händer i ditt liv men jättekul med ett ’hårigt’ inlägg, har saknat det kom jag på 😉
    Jag tycker du tänker så rätt när det gäller barn, de behöver ens fulla uppmärksamhet. Ni gör rätt som njuter av hundarna än så länge (Ps! Mitt första ’barn’ var också en hund) Men nu har jag tyvärr ingen hund men två underbara barn ?

    Christine 2017-09-11 20:01:48
    Svara
  • Tänkte bara hjälpa till lite snabbt ang trainee frågan. Jag har jobbat som trainee (tog nyss gesällen) och du har rätt till 25 betalda semesterdagar/år. Det ska inte vara någon skillnad då du ändå jobbar dina procent på salongen.

    Dubbelkolla med frisörföretagarna eller Handels om din chef nu påstår något annat.
    Lycka till! 🙂

    Elisabeth 2017-09-11 19:58:51
    Svara
    • Svar på Elisabeths kommentar.

      Tillägger lite till här!
      Många trainees är timanställda och därför betalar ofta arbetsgivaren ut semesterersättningen direkt på lönen varje månad, enligt facket ska de inte göra det men så är fallet ofta.
      Mitt råd är att säga till att semesterlönen ska sparas och få den utbetald när semester tas ut, de kan inte neka det!
      Semesterlönen är 12 eller 13% av din årsinkomst ???

      Marielle 2017-09-11 22:19:26
      Svara
    • Svar på Elisabeths kommentar.

      Precis! Man har alltid rätt till 25 betalda semesterdagar. Semesterlönen baserar på intjänad lön tidigare år. 🙂 Dessvärre får man inte räkna in timmar när man tar semester så man förlorar ju timmar men det är det nog värt. Man behöver ledigt. 🙂

      Louise 2017-09-11 21:15:01
      Svara
  • Tack för förtydliganden angående hairtalk! Var sjukt nära att hoppa över att ta ut eftersom du ej gjort det men nu bokade jag tid bums!

    Annie 2017-09-11 15:59:54
    Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!