Läsarfråga – Min allergi?

Hej!
Jag tänkte bara fråga hur din allergi mot hårfärg har visats sig?
Jag är väldigt allergisk mot hårfärg, och jag har fått flera ganska kraftiga allergiska reaktioner med feber och utslag.
Min mamma är frisör och har aldrig varit med om något liknande under hennes 20 år i branschen.
Jag färgar med någon speciell färg nu förtiden, och den fungerar helt okej! Tror den heter SENEA.
Din blogg är verkligen hur bra som helst!! Kram på dig

Hej!

Tack för din fråga och dina fina ord om min blogg. Det du berättar är verkligen inte unikt, jag märker att fler och fler blir mer känsliga för hårfärg. Jag tror det beror på hur vi lever idag och vi blir mer känsliga t.ex för laktos, gluten och olika allergier. Men jag tänkte berätta min historia: 

Min allergi har kommit med åren. Jag vet inte vad det kan bero på men jag har blivit mer känslig på äldre dagar. När jag gick frisörgymnasiet färgade vi håret hejvilt på varandra och det var aldrig några problem. Men jag märkte min allergi för ca tre år sedan när jag fick ett ryck och skulle bli brunhårig. Jag har alltid varit blond och då slingar jag alltid håret med folie, så min hårbotten har aldrig kommit i kontakt med hårfärg tidigare.

Vägen från blekt blondin till en snygg brun färg är inte kort. Det krävs många infärgningar för att få ett så snyggt resultat som möjligt, många tror att det är enkelt att bli brunhårig från blont hår – men det är nog det svåraste. Efter första färgningen fick jag stora bölder, blåsor och blev svullen i hela hårbotten samt i ansiktet/tinningarna. Men jag var tvungen att färga många gånger för att få till en snygg färg, det gjorde inte min allergi bättre. Jag mådde så dåligt och kände att något är fel och i samma veva börjat få eksem på händerna och armarna. Det är det värsta som kan hända en frisör – EKSEM. 

Jag var hos läkaren flera gånger och dom tog mig inte på allvar. Fick dålig information och flera salvor som inte fungerade. Jag vet inte hur många gånger jag ringde och kämpade med att få hjälp med mina eksem. Så jag bestämde mig att jag accepterar inte denna särbehandlig bara för att jag är frisör. 

 • Jag ringer till en annan vårdcentral, berättar min historia och mina symptom. Dom frågar mig direkt vad jag jobbar med och vad jag tror orsaken är. Jag säger att jag jobbar som receptionist och att jag inte utsätter mig för något konstigt som kunde orsaka mina extrem. DÅ kan jag säga att dom tog mig på allvar, jag fick en tid dagen efter. Dom tog olika blodprover, pricktester och jag spenderade en hel förmiddag för tester. Jag som hade kämpat i flera månader att få hjälp men ingen tog mig på allvar, det jag fick som svar tidigare var – då får du väl byta jobb. Vem säger så? Jag har nog aldrig känt mig så kränkt i hela mitt liv.

Mina tester visade tyvärr att jag var frisk som en nötkärna och att jag inte är allergisk mot något. Vilket också gjorde mig frustrerad, men jag är helt säker på att det är vatten eller hårfärg. Jag fick starka kortisonsalvor och tabletter, men ingenting hjälpte. Veckan efter åkte jag till Egypten och solade i en vecka och mina eksem försvann helt och har inte kommit tillbaka sedan dess?! FÖRUTOM på ett finger, jag har vänster pekfinger som jag fortfarande har eksem på – men det kan jag leva med. Är jag ledig tre dagar så försvinner det!

Men tillbaka till hårbotten, jag var tvungen att börja vägen mot blont hår igen. Det tog mig tre månader och många folié-slingningar senare så var jag blond igen. Jag kommer aldrig kunna färga håret mörkt och det är priset jag får ta. Jag vågar inte testa olika ”natur” baserade hårfärger heller just för att – får jag utslag så är det inte värt det. När jag färgade min Ombre (som jag har nu) så är det en färg som fungerar Matrix Color Sync, det kliar lite men det är bara det.

 • Jag är väldigt noga med handskar när jag tvättat hår eller färgar hår. Får jag en liten droppe blekning på min hud så reagerar jag direkt, jag har lärt mig att leva med detta och jag vill inte väcka den björn som sover.

eksem

 

Såhär såg mina armar/händer ut ett tag. Någon som känner igen sig?!

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
7kommentarer
 • Jag tål verkligen inte mörka hårfärger, spelar absolut ingen roll om de är sån som sitter i vissa tvättar eller är permanent.
  Varje dag efter jag färgat håret mörkt så kliar de något så otroligt mycket bak nacken & i hårbotten så de seriöst svider/bräns, jag kan inte ens böja bak huvudet för jag blir även svullen.

  Men nu så vill jag så gärna bli mörkhårig men aldrig, !

  Sandra 2015-11-24 13:43:14
  Svara
 • Det är bara ett tips till alla som är allergiska mot hårfärg, GÖR INTE DET, utmana inte ödet. För 4 dagar sedan färgade jag mitt hår, precis efter jag färgade mitt hår var det i princip som vanligt det sved väldigt lite och det kändes som vanlig. Dag 2, började jag få eksem i pannan, hårbotten, bakom och på öronen, och i nacken. Dag 3 började det se helt för förfärligt ut, mitt huvud blev säkert dubbelt så stort (det blev extremt svullet) jag såg ut som en alien enligt mig själv, som om jag hade en hjälm på mig enligt min mamma, och en svamp enligt en vän. Dag 4 så ser det nästan värre ut, svullnade längst upp på huvudet har lagt sig lite så det spänner inte lika mycket men svullnaden har inte på något sätt försvunnit den har bara sjunkit till ”ögonhöjd” det värsta är definitivt ögonlocken som hur blivit 5-10 gånger större än vanligt (jag överdriver inte det minsta). Både under och över ögonen har det även svullnat upp lite cirka 2 gånger vanlig storlek. Med andra ord är jag nästan blind idag, jag kan öppna mina ögonlock 2 mm om jag anstränger mig. Dag 2 fick jag 2 olika mediciner mot allergiska reaktioner då kan man tänka sig hur jag skulle se ut utan mediciner. Jag visste dock att jag var allergisk mot hårfärg men jag trodde det skulle försvinna på ett par år och om jag fortfarande var allergisk trodde jag definitivt inte detta skulle hända… Bara som alla vet, det är inget att leka med så om ni är allergiska mot det STAY AWAY!!!

  Emil 2015-08-15 18:17:43
  Svara
 • Hej Elin!
  Ett tips är också att prova Matrix ”nya” färg Color insider, ammoniak fri och fungerar bra på det som är känsliga!
  Färgar nästan aldrig mig själv heller längre då jag får röda utslag runt hela hårfästet. Så för min del blir de också Color sync!
  /Therese

  Therese 2014-10-28 23:27:00
  Svara
 • Hej Elin! Vilket Matrix color sync recept har du i din botten? Hälsningar Carola

  Carola 2014-06-26 15:01:02 ?
  Svara
 • Jag har haft samma problem. När jag la en bottenfärg så fick jag frätningsskador i nacken. Alltid funkar sen ändrade jag en enda färg till steget mörkare och då slog det till. Sedan blossade eksem upp.

  Samma som dig så va folk skitanti pga av jobbet. Jättetråkigt.

  Jeep up the good work Elin! Du är grym på det du gör!

  Emma -en frisörs dagbok 2014-06-07 10:32:21 http://Www.frisorbloggen.se
  Svara
 • Jag har mejlat dig, du får jättegärna kolla 🙂 Behöver verkligen din hjälp…

  Frida 2014-05-27 14:51:01
  Svara
 • Oja jag känner igen mig! Började i slutet av sommaren få problem med ögonen, trodde det var allergi, var på vc tre gånger innan jag blev skickad till st Eriks ögonsjukhus, fick gå dit två-tre gånger innan de kom fram till att det inte alls satt i ögonen utan att det var huden, så skickades då till hudspecialist som kom fram till att det var eksem. Har också lite eksem på vissa ställen som kommer och går, men sålänge ögonen ser ut som vanligt kan jag leva med det. Men sjukt hur vården fungerar idag tyvärr.. Eller vårdcentralerna rättare sagt.

  Malin 2014-05-27 12:55:25
  Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!