Berätta gärna eran story // TACK

Jag är väldigt glad att jag fick respons på DETTA inlägg. Jag trodde fler skulle kommentera eller maila om hur frisörbranschen verkligen behandlar unga tjejer. Detta är någonting som måste börja diskuteras för att fler unga ska få den rätta bilden om denna bransch. Så att dom som vill bli frisörer förstår att det handlar inte bara om att klippa hår, utan om överlevnad från alla plan.

Här är en kommentar som jag blev ledsen samt glad när jag läste:

Det hon beskriver här är helt sant och det är bara en liten del om hur det egentligen är. När jag gick på frisörgymnasiet så fick vi ingen information hur det fungerar. När vi var ute på praktik så får man vara beredd på att göra ”skitgörat”, det köper man som praktikant. Jag hade tur att hamna på bra praktikplatser, så jag märkte inte det riktigt då heller. När jag gick ut så fick man köra sitt gesällprov på en gång, eller till och med under tiden vi gick tredje året. Efter du klarat gesällprovet så får du full lön på en gång och får kalla dig frisör. Men idag så har det ändrats, du ska jobba 2-3 år som lärling, leva på ca 8000 kr INNAN SKATT och göra endast skitgöra. Precis som hon i kommentaren förklarade det så kan jag jämföra det som en ”lön” för en sjukskriven. HUR FAN SKA MAN KLARA SIG PÅ DENNA LÖN? Jobba 8 timmar per dag och 80% av dina dagar handlar om att sopa hår och göra kaffe? Jag förstår helt att man väljer att byta riktning.

Jag ska inte dra alla salonger över en kam, men faktiskt – det är sanningen.

” Hej Elin!
Tack snälla för detta inlägg, känner igen mig i exakt samma som dig. Flyttade från Sundsvall dan efter studenten och började jobba i Stockholm på en helvetes salong. Tog mig ur det och kan inte vara lyckligare. Tack för att du visar att det inte bara är glamour i frisöryrket.”

Jag är jätteglad att du klarade dig igenom början av ditt frisöryrke – starkt gjort. Som sagt, jag vet hur det är och hur man mår. Det värsta är att man inte kan göra något åt det. Jag gick till facket, det var det jag kunde göra. Jag kunde välja att hänga ut salongen, men det känns väldigt omoget. En dag kanske, vem vet. Jag vill egentligen bara varna tjejer att även fast du behöver ett jobb, var noga med VART du väljer att jobba. Det kommer gynna dig i längden.

Finns det fler tjejer/killar där ute som vill dela med sig av era första år som frisör? SNÄLLA gör det, jag vill verkligen att vi ska börja påverka och sätta stopp för denna hierarki.

TACK!

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
2kommentarer
 • Hej Elin 🙂

  Jag jobbar inte som frisör längre på grund av att mina slemhinnor i näsa och bihålor fick en allergisk reaktion mot och blev helt inflammerade av alla starka ämnen vi utsätts för. Det var nära att jag tappade luktsinnet för gott. Tänkte iallafall att jag skulle dela med mig av min första tid som frisör.

  Under sista året i gymnasiet blev jag erbjuden en heltidstjänst på min praktikplats där jag var varje fredag. Under tiden jag var praktikant hade jag väl hört att de andra tjejerna inte var så himla nöjda med vår (manliga) chef, men jag var ung och glad att få jobba heltid. Jag fick börja måndagen efter studenten på en lön som var under fackets kollektivavtal. Vi skulle få saxar i jobbet, men eftersom jag var så pass ny fick jag ta en av de andra tjejernas gamla använda som hade slipats alldeles för många gånger och nästan sågade av håret. Jag blev satt på drop-in-jobb i princip varje dag, fast det var en stor mängd människor som ville boka just mig. Anledningen var att de andra tyckte det var för tråkigt. Det kunde gå flera timmar utan att jag klippte ett enda hår, flera dagar klippte jag inte ens en person. Istället fick jag göra samma saker som när jag var praktikant – städa, fylla på lager, osv. Iofs så ingår allt detta i en frisörs uppgifter, men eftersom jag nu gjorde allt kunde de andra lägga allt fokus på kunderna och chefen tyckte det var perfekt. Efter 3 månader slutade jag och började hyra stol på den underbaraste salongen i stan och blev supernöjd. Jag tycker man ska våga ta steget och hyra stol om man känner att man är beredd att jobba hårt, för då är det du själv som sätter reglerna.

  Du har en jättefin blogg och det är jättekul att se att det går bra för dig 🙂

  Angelica 2014-01-22 19:43:20
  Svara
 • Hej Elin 🙂

  Jag jobbar inte som frisör längre på grund av att mina slemhinnor i näsa och bihålor fick en allergisk reaktion mot och blev helt inflammerade av alla starka ämnen vi utsätts för. Det var nära att jag tappade luktsinnet för gott. Tänkte iallafall att jag skulle dela med mig av min första tid som frisör.

  Under sista året i gymnasiet blev jag erbjuden en heltidstjänst på min praktikplats där jag var varje fredag. Under tiden jag var praktikant hade jag väl hört att de andra tjejerna inte var så himla nöjda med vår (manliga) chef, men jag var ung och glad att få jobba heltid. Jag fick börja måndagen efter studenten på en lön som var under fackets kollektivavtal. Vi skulle få saxar i jobbet, men eftersom jag var så pass ny fick jag ta en av de andra tjejernas gamla använda som hade slipats alldeles för många gånger och nästan sågade av håret. Jag blev satt på drop-in-jobb i princip varje dag, fast det var en stor mängd människor som ville boka just mig. Anledningen var att de andra tyckte det var för tråkigt. Det kunde gå flera timmar utan att jag klippte ett enda hår, flera dagar klippte jag inte ens en person. Istället fick jag göra samma saker som när jag var praktikant – städa, fylla på lager, osv. Iofs så ingår allt detta i en frisörs uppgifter, men eftersom jag nu gjorde allt kunde de andra lägga allt fokus på kunderna och chefen tyckte det var perfekt. Efter 3 månader slutade jag och började hyra stol på den underbaraste salongen i stan och blev supernöjd. Jag tycker man ska våga ta steget och hyra stol om man känner att man är beredd att jobba hårt, för då är det du själv som sätter reglerna.

  Du har en jättefin blogg och det är jättekul att se att det går bra för dig 🙂

  Angelica 2014-01-22 19:43:20
  Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!