Listar 9 hårmyter, sant eller falskt?

Jag tänkte lista några hårmyter som folk frågar om dagligen. Vad stämmer och vad stämmer inte?

 1. “Håret får en mörkare nyans när man är gravid“.
  SANT – När man är gravid så ökar hormonerna och det gör också att pigmentteringen i hårstrået ökar.
 2. ”Citron bleker håret”
  SANT– Applicerar du citronsaft i håret och vistas i solen med det så kommer håret blekas. Vilket resulterar i ett misshandlat hår, icke att rekommendera.
 3. “Hårvårdsprodukter kan reparera och bygga upp skadat hår på nytt”
  FALSKT – Även fast det tar emot att skriva falskt på denna myt så vill jag ändå förklara varför. Hårprodukter kan aldrig rädda ett skadat hår, utan det hårprodukter gör är att motverka att håret blir mer skadat. Hårprodukter i dagens läge är så pass bra att en hårolja kan bygga upp slitna toppar. MEN håret kommer aldrig bli som nytt/obehandlat hår.
 4.  “Om man klipper sig ofta kommer håret att börja växa snabbare”
  FALSKT– Håret växer från HÅRBOTTEN och det som avgör om ditt hår växer fortare är hur du mår. Ät bra, ta extra vitaminer, stressa mindre, drick mycket vatten och rör på dig så kommer håret växa som aldrig förr.
 5.  ”Hår mår alltid bäst av att självtorka”
  SANT/FALSKT – Denna myt tycker jag betyder både och. Sant för att du utsätter inte håret för värmeverktyg. Men om du applicerar värmeskydd innan du  fönar håret med en rundborste så får du ett glansigare hår och en snyggare look. Falskt för att håret är skörast när håret är vått, går du med fuktigt hår i flera timmar så har du slitit mer på håret än om du skulle fönat det (som tar max 10 minuter).
 6.  ”Öl är bra för håret”
  SANT–  Öl innehåller massor med B-vitamin och jag  skulle nog inte rekommendera att gnugga in öl i håret. Men faktiskt, så kan du göra det. Låt ölen bli riktigt avslagen, värm den i micron 30 sek sen IN I HÅRET, låt sitta i 15 min skölj och tvätta som vanligt.
 7. ”Håret växer mer på sommaren”
  SANT – Vi människor mår bättre på sommaren när vi äntligen får lite sol på oss. Vi mår oftast bättre på sommarhalvåret och det gör att håret kan växa fortare. MEN akta håret för solens strålar.
 8. ”Hårinpackningen verkar bättre om man låter den sitta i håret längre än vad det står på förpackningen”
  SANT – Ett jättebra tips är att sova med inpackningen över natten. När du vaknar har hela håret dragit åt sig alla bra ämnen och känslan när du sköljer ur inpackningen på morgonen är helt underbar. Vill du inte sova med inpackningen så kan du låta den verka i håret tills inpackningen har stelnat med håret (ca 2 timmar) beroende på hårets tjocklek.
 9. ” Extensions sliter och gör håret tunnare”
  FALSKT– Anledningen till att man sätter i extensions är för att man inte är nöjd med den tjocklek och längd man har på sitt egna hår. Låt oss då säga att du sätter in 100 st keratin slingor. Du får en helförlängning och håret blir tjockare och längre. Vi tappar omkring 100 hårstrån per dag  som fastnar i dina extensions. Så när du tar ur löshåret efter ca fyra månader så har det gått så lång tid så du vant dig med känslan att ha ett hårsvall, det hårsvall som du inte hade innan. Så när allt hår är borttaget så känner du att du tar tappat massor med hår och det är tunt och kort – (du tror att extensions har gjort detta). Men i själva verket är ditt hår lika tjockt som du hade innan du satte in extensions. Självklart sliter extensions på ditt egna hår men det finns så många olika metoder för hårförlängningar idag så du kan välja vilken typ av metod som passar just ditt hår.  

damernas elin

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
3kommentarer
 • Finns ingen direkt pålitlig forskning som säger att öl just direkt hjälper håret för att man gnuggar in det.
  Det är mer en seglivad myt som baseras på att ölet innehåller B-vitaminer, men detta får tyvärr inte håret i sig, bättre däremot är att äta B-vitaminer och därmed får en bättre verkan på sikt.
  Däremot är det känt faktor att ha alkohol på huvudet gör att håret kommer bli mer slitet med tiden, dessa dödar de naturliga cellerna i både hår och hårbotten. Så rekommenderas att äta B-vitaminerna istället, men då inte dricka det från ölet, utan äta mer naturligt grönt.

  Anders 2015-08-10 09:47:33
  Svara
 • Jag undrar hur man ska gå till väga om man ska ha hårinpackning under natten? alltså, lägger man sig bara på kudden med inpackning, då blir ju kudden kladdig och allt? Ska man ha handduk över håret eller hur ska man göra? Haha, tacksam för svar (svara gärna i ett blogginlägg) 🙂

  Frida 2014-05-18 22:25:34
  Svara
 • Hej elin. jag har en fråga som du måste hjälpa mig!
  Det är så roligt, du jobbar nu på den salongen jag besökte förut hela tiden =))

  Jag är typisk mellanöster tjej sådär du vet mörkt hår, mörka drag, mörka bryn.
  Jag vill färga min bryn hemma själv men det funkar inte!. Jag har testat refectoil, köpt loreal hårfärg nr 8.1 och 7.0
  När jag färgar till 8.1 blir det ljust men lite mer sådör gul/koppar aktigt. Igår färgade jag till 7.0 dem blev ”normal svarta”.

  Jag vill uppnå en mellan/mörk brun färg på mina ögonbryn snälla hjälp.

  Elli 2014-05-15 12:00:03
  Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!