Läsarfråga – Ljusfärg?

Hej Elin,

Vill börja med att säga att din blogg är galet bra och du inspirerar verkligen. Älskar att du tar dig tiden att svara på frågor.

Jag undrar vad du tycker om ljusfärg? Är det något du själv brukar använda? Min frisör vill gärna göra det på mig istället för slingor. Men jag är sjukt tveksam och har än så länge inte velat prova, dels för att jag inte alls vet hur resultatet blir men även för att hon sa att man oftast får en varm blond ton, vilket jag inte vill ha. Sedan är jag också rädd att utväxten blir mycket mer markant eftersom man lägger en färg i hela håret. Vad tycker du? Kan man få snygg blond färg genom den metoden?

 

Hej!

Tack snälla du för dom fina orden, så glad att du gillar min blogg.

Jag tänker svara på denna fråga helt från min professionella sida. Jag tycker att ljusfärgning är väldigt gammeldags och resultatet blir aldrig riktigt perfekt. Man måste nästan alltid tona uppljusningen i en kallare nyans som ändå släpper efter några veckor.

Oftast när frisörer vill ljusfärga en utväxt så är det av ren lathet, det tar ca 10 minuter att pensla i ljusfärg i hårbotten. Kunden måste sitta i minst 1 timme och där kan frisören sitta och ta det lugnt under tiden. Kontra: Att slinga hela utväxten med 150 st foliepaket, som tar minst 1 timme att bara applicera och frisören måste vara vaksam under hela processen.

Resultatet av ljusfärg blir alltid guld/orange just för att frisören missar att ljusfärg bara ljusar upp håret max 4-5 steg, knappt det. Så står frisören där med stora ögon och undrar varför kunden är orange/gul i hela hårbotten?! På ungefär tre veckor har kunden fått en väldigt markant utväxt och måste besöka frisören för en ny färgning varje fjärde vecka, vilket är otroligt slitsamt för håret. 

Sedan är ljusfärgning en väldigt platt, trist och dassig hårfärg. Väljer man att jobba med folieslingor så kan man välja massor med nyanser, färger och resultatet blir naturligt. Jag försöker hålla ungefär tre månaders intervall med mina kunder, jag vill alltså skapa en hårfärg som håller sig snygg i tre-fyra månader och då får man som frisör jobba lite extra för att uppnå det.

MITT TIPS: Byt frisör som vill jobba lite mer med ditt hår och förstår hur du vill ha det!

20140318-143045.jpg

 

Min kund ville bli så ljus som möjligt fast med folieslingor. Hon är väldigt blond men helheten ser naturlig ut!

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
11kommentarer
 • Hej!

  Undrar lite hur du tänker när du skriver ”På ungefär tre veckor har kunden fått en väldigt markant utväxt och måste besöka frisören för en ny färgning varje fjärde vecka, vilket är otroligt slitsamt för håret.”

  En ljusfärgning kan man endast lägga i obehandlat hår, alltså spelar det ju ingen roll om kunden kommer var fjärde vecka eller var tredje månad, obehandlat hår som obehandlat hår, visst?

  Så, det enda ljusfärgning var fjärde vecka skulle vara slitsamt för är väl plånboken.

  Jag tycker inte ljusfärgning är någon dålig väg till att bli ljus. Jag är inte frisör, men ljusfärgar alltid mitt hår. Får alltid komplimanger för min hårfärg, som får en fantastiskt fin lyster.

  Sarah 2014-09-14 16:28:31
  Svara
 • Jag tycker också att du verkar vara en riktigt duktig frisör men som några andra här innan blev jag också väldigt besviken på hur du talade ner andra frisörer på det sättet.
  Ljusfärg är svårt, ja. Man måste ha otroligt stor kunskap för att få dessa färger perfekta. Och som du också skrev i svaret där uppe så är det absolut inte ultimat att använda ljusfärg i botten på någon som är en 7:a eller mörkare.
  Sen beror det helt på vilket märke man jobbar med. Och jag tycker nästan tvärt om. Att fläska på en blekning för att få håret ljust kan vem som helst.
  Jag har fått in kunder som har vart hos frisörer som blekt hela deras hår vita, förmodligen för att dom inte kan nyansera.
  Jag jobbar med Redken och är utbildad färgtekniker och jag kan säga att man kan få en grymt snygg blond färg med utgångsläge 7 med dem.
  Allt handlar ju om att man vet hur man ska blanda färgen.

  Nu blev det väldigt negativt här så jag vill avsluta med att jag tycker du verkar vara en härlig tjej och med mycket goda kunskaper! Din blogg är väldigt inspirerande även för mig som vart i branschen i många år 🙂
  Keep up the good work!
  Kram!

  Linda Mikaelsdotter 2014-06-05 11:19:29 http://www.lindamikaelsdotter.se
  Svara
  • Svar på Linda Mikaelsdotters kommentar.

   Hej Linda!
   Tack så mycket, kul att du gillar det jag gör. Jag håller med dig till fullo (som frisör) men i mitt inlägg svarar jag utifrån vad jag tycker. Skulle jag inrikta min blogg för frisörer så skulle den se helt annorlunda ut. Vi frisörer är väldigt duktiga med att mästra varandra och jag har under alla år som bloggare inte upplevt det på min blogg, vilket till min förvåning är väldigt glad över. Frisörer är väldigt olika varandra och det är det jag gillar med våran bransch men skulle jag svara på alla kommentarer utifrån att vara diplomatisk mot alla frisörer så skulle jag inte få göra något annat än svara på kommentarer. Jag kommer aldrig kunna vara alla till lags och det kommer alltid finnas någon som tycker något annat än jag, det får jag köpa eftersom jag blottar i stort sätt hela min karriär på internet. Jag vill inspirera och visa världen att jag älskar det jag gör!
   Stor Kram

   Elin Johansson 2014-06-05 12:44:46
   Svara
 • Hej!
  Har länge kollat igenom din blogg och skulle så gärna besöka dig och låta dig fixa mitt hår men eftersom jag bor i Umeå så kan jag inte riktigt det. Jag skulle vilja ha håret ungefär såhär som du har gjort http://elin.damernasvarld.se/2014/02/28/total-makeover/
  Fast jag har ganska mycket mörkare hårbotten oxh vill göra ombre med min egen färg vid hårbotten. Ska till en frisör här, finns det några tips eller något så min frisör kan göra det så bra som möjligt, är väldigt nervös att hon kommer göra HELT fel…

  Älskar din blogg, kram.

  My 2014-06-04 23:43:14 http://mybergqvist.se
  Svara
 • Då förstår ja! Då håller ja med dig till fullo! 🙂 blir aldrig snyggt!

  Stor kram!

  Ida 2014-06-04 21:42:42
  Svara
 • Hej Elin! Grym blogg, följer dig ochi inspireras av dig. Jag är också frisör med egen salong sen snart 5 år tillbaka:) , håller med om att lägga ljusarefärg i botten väldigt sällan blir bra, mest för att jag inte tycker det är så värst snyggt. Jag jobbar med maria nilas färger och deras ljusarefärger är dock väldigt bra. Dock gör jag den extremt extremt sällan i hela botten, men att lägga ljusarefärg i massor massor av foliepaket blir ju skitsnyggt och naturligt. Menar du endast just att lägga ljusfärg i botten eller menar du att du inte ens gör slingor med den :)? Jag älskar nämligen det!

  Stor kram / Ida

  Ida 2014-06-03 21:08:59
  Svara
  • Svar på Idas kommentar.

   Hej Ida!
   Men tack snälla, vad roligt. Jag har även hört att MN ljusfärger är bra, kul att du gillar att jobba med dom. Det jag menar i detta inlägg är om du ljusfärgar all the way – alltså en färg som ska lyfta hela vägen från 7-12?! Jag lägger mycket bottenfärger mellan folie, men jag lyfter inte utgångsläget mer än 1-2 steg för ett naturligt resultat.
   Kram Elin

   Elin Johansson 2014-06-04 14:52:54
   Svara
 • Det är ju bra att du ser det så, men det var inte alls så jag uppfattade det i svaret.
  Jag blev mest ledsen för du har en grym plattform här där du når ut till massor av läsare som givetvis tar till sig det du säger för att du är duktig. Och i ”dagens samhälle” när vi matas med alla dessa reklamer och nya ”mirakel produkter” som man ska göra själv hemma, så tycker jag verkligen vi frisörer måste hålla varandra om ryggen! När någon läser svaret du gav kanske de tänker ”Ja men då är ju min frisör bara lat, då kan jag göra det hemma eller gå till någon annan” och det antar jag inte att du vill.
  Det är ju din blogg och du får skriva precis vad du vill, vill bara att vi frisörer ska hålla ihop mer och inte snacka skit eller konkurrera med varandra så mycket.

  Tack för du tog dig tid att svara.

  Scarlett 2014-06-03 19:26:49
  Svara
 • Lägger du alltid alltid slingor och aldrig bottenfärg? Vad tycker du om att lägga en bottenfärg på ca en 8a, 9a (ändå en uppljusning av kundens hår) och sedan tunna slingor på det? När du säger ljusarefärg menar du då även 9a,10a eller syftar du på de speciella färgerna som man oftast blandar 2+1 med 12% när du säger ljusarefärg?

  Anna 2014-06-03 18:03:14
  Svara
 • Jag tycker du verkar vara en mkt duktig frisör, men en av de första sakerna man lär sig i frisörskolan är att man inte snackar skit om andra frisörer, och detta inlägget göt mig riktigt arg.
  Bara för att ljusarefärg inte är något du föredrar som frisör betyder det inte att vi andra som är grymma på denna behandling gör det av lathet så vi kan sitta och ”vila” i en timme!

  Nej jag blir riktigt beskriven när jag läser detta, gör om och gör rätt.

  Scarlett 2014-06-03 12:54:48
  Svara
  • Svar på Scarletts kommentar.

   Hej!
   Du har helt rätt, ljusfärg är ingenting JAG föredrar. Frågan som jag fick var hur jag såg på ljusfärg och jag svarade helt efter mina erfarenheter. Självklart finns det frisörer som är grymma på ljusfärg, men lika många så som inte är det. Alla tycker olika och det är just det som gör frisörer unika!

   Elin Johansson 2014-06-03 14:06:50
   Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!