Läsarfråga – Sandig hårbotten?

Hej Elin!
Jag har en fråga kring min hårbotten. Jag har ett tjockt och färgat mellanlångt hår och försöker att tvätta håret så lite som möjligt, vilket blir ca 3 gånger i veckan, men det är svårt eftersom min hårbotten blir fet väldigt snabbt. När jag tvättar håret använder jag mig av Redken, Matrix Biolage eller L’oreal och jag använder Moroccanoils hårinpackning 1-2 gånger i veckan. Jag försöker också hålla mig ifrån värmeverktyg och om jag gör det använder jag värmeskydd.
Men nu till min fråga. Min hårbotten känns ”sandig” och om jag kliar mig i hårbotten lossnar det vita prickar/flagor. Min första reaktion var att det var mjäll och jag testade Head & Shoulder schampo, men eftersom det inte hjälpte köpte jag Redken Dandruff Control Schampo. Jag har använt den enligt bruksanvisningarna och efteråt känns håret rent och luftigt. Men redan samma dag eller dagen efter känns mitt hårbottnen ”sandigt” som innan jag tvättade håret.
Är trött på att känna mig äcklig i hårbotten och mitt torrschampo från Batiste fungerar inte riktigt. Vad ska jag göra åt min hårbotten för att få ett så friskt hår som möjligt?

Hej!

Det första som slog mig när jag läste denna fråga var att du använder väldigt mycket olika typer av produkter. Alla hårvårdsprodukter innehåller olika ingredienser och när hårbotten redan är väldigt känslig så är det inte så smart att växla mellan olika märken och typer av produkter.

 • Det är som att jämföra med att du skulle tvätta ditt ansikte med olika rengöringsmedel varje dag, din hud kommer göra slut med dig. Hårbotten är hud och den reagerar precis lika som att du skulle utsätta ditt ansikte för samma sak.

Att använda Head&Shoulders är som att strö salt på sår – släng flaskan omedelbart. Jag tror inte du har mjäll, väldigt svårt att bedöma när jag inte undersökt din hårbotten. Men mitt tips till dig är att du måste lugna ner hårbotten, skapa balans och återfuktning.

 1. Köp ett milt schampo och balsam – gärna från apoteket eller naturprodukter
 2. Fokusera på hårbotten att du ska få rätt balans
 3. Anledningen till att du blir fet i hårbotten är nog för att huden vet inte hur mycket ”egen olja” den ska producera och då blir allt i obalans.
 4. Undvik torrschampo – Använd ingenting som täpper till
 5. Föna håret direkt efter tvätt – Låt inte hårbotten gå runt och vara fuktig (kan bildas svamp) om du har tjockt hår
 6. Försök att inte klia – det smuts du har på händerna bildar bakterier i såren du har i hårbotten och kan även där bildas till svamp
 7. Tvätta håret MAX två gånger i veckan

Pröva dessa tips under minst tre veckor och känn efter, tänk att din hårbotten är inflammerad och det kan ta tid att återställa. Kvarstår dina problem så rekommenderar jag dig att ta kontakt med en hudläkare eller gå till apoteket så dom får kolla om du har mjäll. Mjäll är en inflammation och kan visas på olika sätt, men testa att få tillbaka balansen i hårbotten först och ät vitamintillskott samt drick MYCKET VATTEN. 

elinjohansson

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
2kommentarer
 • Hon borde gå och kolla om hon har psoriasis i hårbotten

  Jasmine 2014-06-24 22:05:45
  Svara
 • Hej!

  Jag har haft liknande problem, men i mitt fall berodde det på att jag flyttade till en lägenhet med hårt vatten i ledningarna. Hårt vatten innehåller järn och mineraler som sätter sig på både hårbotten och hår, tillslut kunde min frisör se färgskiftningar i mina slingor och en matthet som också kommer av det hårda vattnet. Det finns medel och schampon som tvättar bort beläggningarna men bäst är att installera ett filter i duschhuvudet (det hårda vattnet torkar ut huden också). Bara en tanke, det här kan vara ett alternativ.

  Ella 2014-06-24 02:20:44
  Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!