Dagens problem – TORR HÅRBOTTEN

Vi har nog alla varit med om en torr hårbotten, men varför får vi det och vad kan man göra för att lindra detta? Jag tänkte ta upp just detta idag, får många frågor om torr hårbotten så vi kör ett helt inlägg.

Vad är känslig hårbotten: 

– Om du har känslig/torr hårbotten så stramar, kliar och hela hårbotten känns irriterad. Det är precis om du är känslig i huden, ungefär samma känsla. Det gör ont när du borstar håret, sätter upp håret eller bara drar fingrarna igenom håret.

Vad beror det på: 

– Det kan bero på många saker, men oftast handlar det om luftföroreningar, stress, dålig kost, starka hårprodukter eller om du använder för mycket produkter som täpper till och inte tvättar håret ordentligt. Men upplever du riktig klåda, röda fläckar och flagande hud kan det vara hudproblem och då måste man kontakta hudläkare.

Mina tips du kan tänka på är att:

 • Tvätta håret max två gånger i veckan, vatten torkar ut håret och hårbotten.
 • Du kan massera in olivolja eller honung i hårbotten två timmar innan du ska tvätta håret.
 • Använd parfym, paraben och sulfatfria produkter. Det finns speciella hårvårdsprodukter för känslig hårbotten, apoteket har många olika alternativ eller så finns det hos frisören.
 • När du schamponerar håret, massera hårbotten ordentligt så du får igång blodcirkulationen.
 • Tänk på din kost, får du i dig alla viktiga ämnen som kroppen behöver?
 • Undvik hårspray och torrschampo.

Om du upplever att din hårbotten inte blir bättre ju mer du tar hand om den, uppsök läkare. 

mjall

 

 

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
4kommentarer
 • Tusen tack för detta inlägget 🙂 Jättesnällt av dig att skriva om det. Jag har läst igenom ungefär 25 sidor av din blogg och lärt mig så otroligt mycket. Helt plötsligt har mitt hår fått ”ett ansikte” och jag skäms att jag inte tagit hand om det. Använder Head&Shoulders för jag har känslig hårbotten aka mjäll ibland och tycker att om jag använder det så har jag inte problem med att hårbotten kliar och ömmar… fast nu har jag lärt mig att jag typ när min stackars hårbotten helt fel. Jag har aldrig använt schampoo och balsam från samma serie utan använda olika balsam tillsammans med H&S. Så när jag var hos frisören idag så köpte jag en serie (jag bor i Belgien och går alltid till en ekologisk frisör) efter jag hade slingat utväxten. Klassiskt råttfärgat hår med slingor i 😉 Så nu har jag både schampoo och balsam från serien Biosilk och den är sulfat och paraben fri. Samt att jag har lagt in i mobilkalendern vilka 2 dagar jag ska tvätta håret då man typ tvättar för mycket. Ska se hur detta går 🙂
  Tack så mycket för att du har fått mig att inse så mycket.
  En dag hoppas jag att du kanske släpper din egna serie med produkter och tips. Kram och ha en fin dag 🙂

  Tessie 2014-06-28 23:14:22
  Svara
 • ** lanza

  Josefin 2014-06-28 14:53:07
  Svara
 • Åh jag tänkte skriva till dig om torr hårbotten så detta inlägget kom jätte lägligt! 😀
  MEN jag har en fråga kvar; om man har torr hårbotten, kan man tappa hår av det?
  Jag har långt, tjockt och lockigt hår som jag älskar. I höstas började hårbotten klias/ kännas av. Samtidigt började jag tappa mkt hår, inte så att jag har kala fläckar men det blir fullt i duschen och borsten. Jag sköter mitt hår som man sig bör och använder ” lands healing remedy skalp schampo och balsam”. Inte kul att tappa hår, varje gång får jag ångest för det är verkligen mer än det ska vara. Men ja, kan hårtappandet bero på mim torra hårbotten som klias och luckras upp när man skrapar lite med nageln? Snälla hjälp mig Elin! Jag litar på dig fullt ut 😀

  Josefin 2014-06-28 14:51:55
  Svara
 • Hej Elin!

  Har nyligen upptäckt din blogg och du ger så otroligt bra tips och du verkar vara en mästare på att slinga hår! 🙂 Nu hoppas jag att du är lika kunnig när det kommer till att permanenta! 🙂

  Jag har alltid haft tunt (fint) skandinaviskt grå-blont hår och alldeles spikrakt. Sedan jag var 15 har jag fönat och blekt lite slingor för en fylligare känsla, men när jag fyllt 21 så slutade jag slinga för att låta det växa bort naturligt, och jag har upptäckt att jag trivs med mitt hår när jag bara fönar det med Matrix Amplify Root lifter (blå flaska) och en värmeskyddskräm, för att sedan locka med en simpel locktång. Jag får ett härligt svall då håret har växt på bra i tre år nu. Anledningen till att jag däremot drömmer om att permanenta håret är enkel; jag vill slippa hålla på och fixa med håret. Det funkar när man är hemma, men när man reser och badar mycket så blir ju håret lika platt och tunt hängandes igen. Då måste jag tvätta och locka varenda kväll… Och tänk att i vardagen gå upp på morgonen utan att behöva rätta till gårdagens lockar! De brukar vara rätt risiga när jag vaknar, i alla fall i nacken. Detta förmodligen då jag använder Matrix Vavoom Extra Full freezing spray – lockarna måste hålla mot luftfuktigheten i Göteborg där jag pluggar… Min fråga är alltså: borde jag stå ut och fortsätta med mina locktångs-lockar, som jag ändå trivs i när jag väl orkat göra dem, eller finns det någon permanent som kan passa på mitt nu ganska lagom-långa hår (mer än axellängd)? Jag har gång på gång fått höra att håret blir så slitet och att jag inte kommer att bli nöjd med resultatet om jag permanentar. Men går det verkligen inte att göra en permanent som blir ganska naturlig och inte krullig? Jag vet att det skulle hålla sämre om man gör stora lockar, men med tanke på mitt tunna, medgörliga hår så kanske större lockar skulle sitta rätt bra ändå? Jag har bokat in en konsultation i juli men jag vill ändå väldigt gärna höra din professionella röst innan dess! Du verkar ju ha koll på så mycket så du har säkert nåt tips på permanent om det finns alternativ 🙂 Stor kram så länge!

  Ylva 2014-06-27 12:53:18
  Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!