Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Mina favoriter

SE ALLT

Vad är en Ombre?

Igår hade jag en pratstund med finaste Annica som kommer till mig snart igen för hårfix. Vi pratade om att vi kanske ska köra på en ”Bronde” – vilket jag tycker vore så roligt. Annica får kicka igång den nya trenden. Dock är det lite den färgningen jag gjorde på hennes sist, men jag tänker mig lite mer djup.

Men på tal om hårfärger, det är många som inte riktigt hänger med på vad en Ombre eller Soft Ombre riktigt är – så Annica ställde några frågor till mig som jag gladeligen svarar på. Jag ser så många gräsliga Ombre-varianter och jag kände mig tvungen att reda ut ett och annat. 

Här kommer frågorna från Annicas blogg:

Vad symboliserar en ombre?
– En vanlig ombre menas med att man ska se en markant skillnad mellan de tre färger som används. Oftast lägger man två nyanser mörkare som bottenfärg än vad kundens egna hårfärg är. Sedan blir det en skarp övergång till ett mellanparti, sedan möter man upp alla tre färger med ljusare toppar. Oftast jobbar man mer tre färger som möts och det mörkaste partiet skall gå ner till kindbenen. Det bästa med en ombre är att man kan blanda så många olika färger, vill man färga håret rött så är bottenfärgen mörkröd och topparna längst ner kan bli rosa, det är så coolt att jobba med denna teknik.

Vad symboliserar en soft-ombre?
– En Soft-Ombre är en helt annan sak. Här ska tre färger blandas ihop så naturligt att det inte syns någon övergång, men det är nyanserna man ska jobba med. Man ska också ta hänsyn till kundens hudfärg, drag och ögonfärg. Bottenfärgen skall vara identisk med kundens egna hårfärg och oftast ska bottenfärgen vara något varmare och steg för steg skall topparna bli kallare. Färgerna blandas ihop med ljusa slingor som appliceras i frisyrens färdriktning så att helheten bli naturlig så att frisyr och hårfärg går hand i hand. Men, det måste ändå synas skillnad på bottenfärg och dom ljusa topparna för annars tappar man hela poängen, man kan välja att blanda in en balayage-teknik för ett ännu bättre resultat. Detta är svårt – men är man en duktig frisör så bör man klara av det. Sen en sista sak, en soft-ombre passar INTE om du har väldigt långt hår.

Vad är det vanligaste felet som frisörer gör när det försöker sig på en ombre?
– Det vanligaste felet frisörer gör är att man inte tänker till. Oftast glömmer frisören bort kunden bakom håret, det är KUNDEN som ska lyftas fram genom en hårfärg. Frisören väljer oftast en för ljus bottenfärg och märker efter ett tag att färgen inte fäst. Det vanligaste felet är att håret blir fläckigt, mörka fläckar överallt – det beror oftast på att frisören inte mött upp dom färger man jobbar med. Den andra felet är som sagt – färgen fäster inte och därav blir håret ännu en gång fläckigt. Det tredje är att man missar att det skall vara en skillnad mellan nyanserna, att soft-ombren inte syns? Man glömmer bort att skissa upp i huvudet hur man vill att slutresultatet ska bli, det går inte att slänga i en bottenfärg och hoppas på det bästa. Är kundens hår redan slingat innan frisören börjar så måste man möta upp med foliepaket för att lappa ihop alla nyanser.

Ombre-färgningar handlar om att vara kreativ och ha respekt för den kemi vi frisörer utför. Vill man lägga ljusare slingor i luggen, gör det – men se till att du möter upp slingor med slingor så att kundens profil faller snyggt. En Soft-Ombre är den mest skonsamma tekniken man kan jobba med, kunden behöver besöka frisören två gånger per år och det går att skräddasy denna teknik precis som man vill. Ett sista tips, ge dig inte på en Ombre-färgning om du inte kan behärska tekniken.

elinjohanson

En del av mina jobb – Bilden tog jag från Annica <3

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
5kommentarer
 • Hej Elin, gud vad duktig du är, kan du tipsa eller rekommendera någon som är lika duktig som dig på att göra ombre i Malmö?

  Lara 2014-12-27 10:54:47
  Svara
 • Hur går man tillväga om man skulle vilja boka en tid hos dig ? 🙂

  Malin 2014-07-16 22:37:49
  Svara
 • Hej Elin! Älskar din blogg och dina hårtips! Du är en fantastiskt bra frisör!
  Som du har sagt får du jättemånga frågor om hur man ska sköta fett hår, hur ofta man ska tvätta det osv. Mitt hår är väldigt tunt & fint, frissigt, lite skadat och har en stor tendens att bli fett. Man ska ju tvätta 2-3 ggr i veckan. Jag försöker och har försökt att vänja mitt hår vid att tvättas 2-3ggr i veckan. Jag kan gå 2 dagar sen tredje dagen är håret fett och då använder jag torrschampo. Men jag har alltid haft väldigt fett hår. Vad jag har hört kan man ha ett schampo mot fett hår och sen balsam och inpackning som vårdar. Men jag hittar inget schampo som är bra. Det finns ju så otroligt många olika sorter, märken osv. Jag kan tänka mig ett lite dyrare schampo och balsam men inte för dyrt. Skulle du kunna tipsa om bra produkter som skulle passa mitt hår? Skulle bli jättetacksam och glad för svar! Kram 🙂

  Emma 2014-07-16 21:51:39
  Svara
 • Hej Elin! Jag undrar om du har några tips på hur man får håret att växa snabbare? Letar som en galning men vet inte vad som fungerar och inte fungerar. Fungerar alla dessa tabletter och vitaminer eller är allt bara bullshit? Vill fråga dig eftersom du är så sjukt duktig när det kommer till hår! Tack på förhand!

  Isabell 2014-07-16 21:50:07
  Svara
Elin Johanssons webbshop
Dölj

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!