Frisörer som sjunker del 2

Ni som läste del 1 av detta inlägg vet vad som ska komma skall, för er som missade det inlägget så kan ni klicka er vidare till det HÄR. Innan jag svarar på denna text här under så vill jag poängtera att jag verkligen inte är bättre än någon annan, eller att jag skulle vara expert på något vis – utan jag svarar enbart från hur jag ser på saken och mina erfarenheter.

Här kommer mailet från en läsare som vill vara anonym:

”Hej Elin!

Hittade din blogg för bara några dagar sedan, och är helt fast!!
Går in varje dag och kollar, läser gamla inlägg, suger åt mig information och tycker dina jobb på dina kunder är helt fantastiska!!

Jag själv jobbar som frisör i en liten ort i Sverige. Tog studenten 2012 och har jobbat på samma salong sedan dess. Försöker få ihop mina lärlingstimmar så jag kan ta gesällen. Förhoppningsvis klar i december.

Men tyvärr så känner jag att jag inte kommer någonstans… Har fastnat och känns som jag står och trampar på samma ställe hela tiden, och känns nästan som jag håller på att sjunka nedåt med…

Om ärligheten ska fram så skulle jag behöva byta till en salong som är lite nyare, fräschare och som vill framåt i yrket. Detta vill tyvärr inte mina kollegor på min nuvarande salong. Men har svårt att lämna dem, och vet inte vart jag ska ta vägen om jag gör det.

Så svårt när man bor i dessa småsamhällen där alla känner en, alla snackar och man känner inte vem man riktigt kan lita på, vilka som vill en väl eller vill utnyttja en…

Har du några tips på hur man kan göra för att ta sig ur detta träsket och få tillbaka den härliga känslan där man får vara kreativ, skapa och göra sina kunder nöjda, och att man själv känner sig nöjd med?!

Skulle så gärna vilja kunna göra en tredjedel av allt du kan göra!
Som sagt en underbar blogg och du är en otroligt stor inspirationskälla för mig!”

Hej fina du!

Tack så mycket för att du gillar det jag gör, värmer i hjärtat.

Jag förstår helt och hållet vad du menar, jag har själv varit i samma sits. Fördelen för mig är att jag flyttade till Stockholm när jag gick ur frisörgymnasiet, som är en lättare stad att jobba som frisör i.

1. Men för er som inte vet så är det inte enkelt att bli behörig frisör idag. Antingen går man frisörgymnasiet och efter det ska man jobba in 3000 timmar för att sedan få göra ett gesällprov som både är teoretiskt och praktiskt. Samma sak gäller om man väljer att gå en privatskola, då gäller samma regler efter.

2. Eller så får man chansen att bli lärling hos en frisörsalong som gör en läroplan och lär upp personen från början. Det är en otroligt lång väg att gå, men det finns vissa salonger som erbjuder det – särskilt utomlands.

I denna bransch så är det hierarkin som styr och som ung frisör i dagens läge så är det inte roligt. Jag hade ett helvete i början när jag var anställd och hade stora drömmar, hamnade på ett riktigt skitställe som behandlade mig som lort. Men idag när jag tittar tillbaka på första året efter frisörgymnasiet så behöver man få ett wake-up call, man är inte ”klar” frisör när man går ut frisörskolan – allt handlar om erfarenhet och ju mer man jobbar desto bättre blir man och ju mer finner man sin frisörstil. Sedan lyckades jag dra mig loss därifrån och hamnade på en superbra salong i utkanten av Stockholm där jag var i nästan fyra år.

Där var jag som vilken anställd som helst, tog hand om alla människor i olika åldrar. Vissa saker ville jag verkligen inte göra, men jag hade inte så mycket till val. Men under årens gång så tänkte jag precis som dig, jag kommer ingen vart, jag står och stampar och flera gånger kände jag att jag ville byta jobb. Alltså lämna frisöryrket helt och plugga till någonting annat. Men någonstans så älskade jag hår och göra människor fina i håret så jag började smått fundera på vad som verkligen var roligt och det som tillfredsställde mig mest – vilket var hårfärg och att jag vill bestämma ALLT själv.

För att kunna det så la jag all min energi på att lära mig så mycket som möjligt om hårfärg och mjölkade hela internet på information. Sen för att kunna bestämma själv fanns två alternativ – bli egen företagare och hyra stol eller köpa en lokal och starta upp en hel salong själv. Efter mycket velande, panik och rädsla för att lämna en fast lön och tryggheten till att bygga upp en kundkrets och starta eget. Det tog lång tid tills jag bestämde mig, jag pratar om 1-1,5 år kanske. Jag hade alltid en baktanke med att om allt skulle gå käpp rätt åt skogen så är det bara att jag söker en ny anställning som frisör.

Mitt tips till dig är att försöka hitta din nisch, vad tycker du är roligast och vad kan du bli bäst på? Den vanliga ”allround” frisören håller på att dö ut, så att nischa sig är väldigt smart. Tycker du det är sjukt kul göra uppsättningar, kör fullt ut på det. Starta eget och börja frilansa och bli bäst på bröllopsfrisyrer kanske?! Älskar du att styla hår och vara kreativ, frilansa som hårstylist och kriga dig fram med armbågarna för att få jobb. Jag kan förstå att det är svårt när man befinner sig i en liten stad, men om du väljer att frilansa så kan du göra det i olika städer i Sverige – då blir resandet utmaningen.

Det är viktigt att du går klart dina timmar, tar gesällen så är du klar med ”hund” jobbet. Det gäller att satsa högt och tro att du är bäst och att se framför dig vart du vill bli om ett år eller två. Starta en blogg, ett nishat Instagram konto eller ett forum där du visar upp vad du är bäst på och få människor att gilla det du gör och inspireras av det. Lägg ut bilder på dom arbeten du utför och verkligen visa dina kunskaper.

Eller så kan du försöka byta till en annan salong, men jag tror mer på att du ska bygga upp ditt eget varumärke och det ska inte spela någon roll om du står och gör magi på människor hår i en källare ute i bushen eller om du står på en lyxigaste salongen i stan. Du kommer utföra precis samma arbete och kunder vill gå till dig för att DU gör bra jobb.

Fortsätt kämpa på, du är i startfasen av din karriär. Jag tänker alltid så att kunskap är makt, allt annan spelar ingen roll. Visa för alla hur duktig du är, hur otroligt intresserad och passionerad du är för detta yrke och låt ingen stoppa dig. VÅGA OCH VINN!

Stor Kram

elinjohansson

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
4kommentarer
 • Hej, gillade hur du skrev till hon som går som lärling på en salong i litet samhälle.
  (Kollar inte direkt på så mycket bloggar men din va något extra.)

  Är precis lite halvt i samma sits. Att man står och stampar lite på samma ställe.
  Men oxå som du skrev att jag t.o.m funderat på att byta yrke. Men vad ska jag då göra?
  Jag är egentligen lyckligt lottad att jag fått detta jobb men nu verkar de inte så som jag trodde.

  Är de då jag ska byta eller hålla ut?

  Vet inte riktigt hur jag ska skriva haha 🙂
  Tack o hej.

  Alexandra 2014-08-05 21:36:27
  Svara
 • Hej! Älskar din blogg, du är verkligen bäst! Jag hade en fråga till dig. Att färga/tona håret hemma vet jag är inte det bästa för håret, men om man gör det hemma, kan du ge lite tips på vad man bör tänka på för att göra det så bra som möjligt?:) Tack på förhand!

  isabell 2014-08-03 13:02:59
  Svara
 • Hej Elin!
  Tack för en jättefin blogg. Märks att du lägger ner mkt tid på den, alltid välskriven och intressant.
  Nu över till mina frågor, jag har länge tänkt att jag vill köpa en Mason Pearson borste då alla lovordar den så. Mitt problem är bara att jag blir så osäker på vilken jag ska köpa? Med nylonstrån, utan, stor, liten???!! Eftersom den kostar lite mera än en vanlig borste vill jag ju vara säker på att jag köper den som passar mitt hår bäst. Jag har långt tjockt hår. Mitt hår ser praktiskt taget ut som ditt! Vilken av borstarna använder du, för jag antar att jag ska ha samma. Sen undrar jag också över produkterna från Kevin Murphy som kom i våras och som skulle få håret att växa snabbare. Du skrev att du skulle skriva en recention när du hade använt dem i 3 månader. Jag är jätte nyfiken på om du har testat dem och vad du tycker om dem och om dem ger utlovat resultat med längre hår. Berätta gärna! Trevlig söndag och tack för all tid du lägger ner på bästa bloggen!

  Pernilla 2014-08-03 09:16:57
  Svara
 • Hej Elin!
  Din blogg är helt underbar och vilket fantastiskt arbete du gör, är verkligen imponerad. Jag undrar på ett ungefär vad det kostar med klippning och färgning hos dig?
  Ta hand om dig

  sia 2014-08-02 13:48:51
  Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!