// Questions and Answers // part.1

FRÅGA: Hur vårdar jag bäst min ombre? Kan jag använda mig av färgbomber för att behålla ombren så fräsch som möjligt?

– En ombre vårdar du bäst genom att ge håret mycket fukt så som oljor och inpackningar. Det är jättebra att använda en hårvårdsserie som är för färgat hår. En färgbomb t.ex från Revlon är verkligen ett jättebra tips för att hålla färgen glänsande och håret vårdande. Du är helt inne på rätt bana!

FRÅGA: Hej! Hoppas du mår bättre snart! Min fråga är, hur vill du att kunden ska ta hand om sitt hår inför ett besök hos dig då man ska ev slinga och färga. Så att du kan uppnå bästa resultat. Kram lisa

– Hej Lisa! Det bästa kunden kan göra är att ta hand om håret som vanligt, ju bättre skick håret är i desto fler möjligheter har jag som frisör att uppnå dina önskemål. Är kundens hår i så pass dåligt skick så måste kunden lyssna på frisören och det kanske inte går att uppnå ett visst resultat, men självklart går det att göra någonting – var lite på läst hur det fungerar så ni kan tillsammans komma fram till ett bra resultat.

FRÅGA: Hej fina du, Trist vara sjuk, hoppas du snart är pigg igen. Kan du rekommendera ett bra torrshampoo? Har provat flera men inte hittat det perfekta ännu, flera gör håret ”dammigt” ”grått” osv. Har du tips på bra schampo och balsam för ett torrt hår som är slingat? Din blogg är jättebra! Kram Anna

– Hej Anna! Tack så mycket att du tycker om min blogg, det värmer. Absolut, jag har nämt det väldigt många gånger men jag säger det igen. Jag älskar alla torrschampon från Redken. Det finns två st som inte gör håret ”dammigt” – Redken Pillow Proof Blow Dry och Redken Powder Refresh 01. Sen när det kommer till schampo och balsam för torrt/färgat hår så skulle jag rekommendera Maria Nila Palett Luminous Color serie.

FRÅGA: Hej Elin! Vad tycker du om LUSHs hårprodukter? Då dom innehåller massa färska råvaror och oljor osv?

– Jag har ingen större erfarenhet av deras produkter. Men det jag vet är att det är väldigt svårt att applicera dom i håret och vissa känner att håret inte blir riktigt rent. Jag är absolut för produkter som innehåller ”snällare” ämnen för hår och hårbotten samt att dom inte är testade på djur. Jag hör till dom som tycker om rinnande schampo på flaska och vill man åt snällare ämnen så går det lika bra att köpa apotekets produkter. Men om några av er har testat LUSH’s produkter så skriv gärna till mig och säg vad ni tyckte.

FRÅGA: Det är så att jag är platinablond idag och vill bli mer naturligt beigeblond med en soft ombre (jag är egentligen ganska mörkhårig). Jag har hittils varit hos tre olika frisörer med min förfrågan men det har aldrig blivit det resultat som jag vill. Antingen så har färgen blivit bra men ”runnit ur” när jag tvättat håret och håret har då blivit grått istället, eller så har håret färgats diarréfärgat och inte i närheten av naturligt blont. Ska jag ge upp mina försök att få den hårfärg jag vill ha? Är det omöjligt att få en bra nyans som sitter på ett platinablont hår? Eller finns det något särskilt jag ska be efter i form av färg eller liknande hos frisören?
Tack på förhand och krya på dig

– Du ska verkligen inte ge upp din dröm om en fin hårfärg. Men jag ska säga det att ha ett platinablont hår som utgångsläge är det värsta tänkbara. Det är precis som att jämföra med att du ska måla med vattenfärger på ett vitt papper. Ska du måla med en brun färg så blir färgen beige på pappret och ska du måla rött så blir färgen rosa på pappret.

Man måste börja försiktigt och det tar tid, pigmenten måste få chans att fästa på ditt hår och ju mer pigment som fäster sig desto lättare har dom nya pigmenten att fästa sig på varandra. Det kanske kommer ta några gånger innan färgen vill fästa, men det ska frisören informera dig om. Det lättaste är om du färgar en ”SoftOmbre”, en mörkare botten möter dina jätteblonda toppar. Sen ett annat bra tips är att du låter sin egna utväxt komma ut ca 5 cm, då kommer det vara betydligt mycket lättare att färga den hårfärg du vill. Ge inte upp, gå till en kunnig frisör och försök att få frisören att diskutera fram färgen med dig. Du märker efter tre minuter om frisören vet vad hon/han talar om, känner du att hon/han inte förstår dig – gå därifrån. Stort lycka till!

FRÅGA: Hej Elin! Jag har en kanske annorlunda fråga, det gäller min lilla dotter på 3 år som har ett fantastiskt hår med härliga lockar! Problemet är bara att hon får lätt tovor(inte i lockarna utan mer uppe på bakhuvudet), detta är verkligen ett problem för henne/oss. Det spelar ingen roll vad vi gör, vi använder balsam, tar ibland lite inpackning som får verka en stund, använder spraybalsam efter hårtvätt/balsam.

Håret är alltid väldigt fint efter tvätt men en dag senare kämpar vi med samma eländiga tovor.
Jag har frågat min frisör som säger att det bara är att kämpa på som vi gör.

Har du något bra knep på hur vi blir av med tovorna eller om du känner till någon bra produkt som kan hjälpa?

Tack för en fantastisk blogg!

Vänligen
Hanna

– Hej Hanna!
Men vilken rolig fråga, absolut jag ska ge dig mina tips. Vad härligt att hon har lockigt hår, avis. Okej, såhär är det att barn rör sig på ett helt annat sätt än oss vuxna. Vi klär på barnen mössor, tjocka overaller och tröjor vilket gör att håret blir tovigt såklart. Sen får man tänka på att hon är bara tre år och hennes hår är fortfarande ”bebis” hår och är väldigt skört. När jag klippte barn förr så rekommenderade jag föräldrarna att klippa av rätt mycket hår på barnen när dom är mellan 2-4 år just för att få bort ”bebis” kvalitén som ändå bara nöts av. Det kanske inte är så roligt att klippa av håret på sin lilla flicka, men vill man att hon ska få magiskt hår ju äldre hon blir så tycker jag att man lika gärna kan klippa av det.

Ni gör alla rätt, men tyvärr så kommer det inte hjälpa så mycket. Men gör till en vana att det är roligt att borsta håret, morgon och kväll. Låt hon se det som en höjdpunkt och låt hon borsta håret själv. Gör det tillsammans och se det som en rolig sak ni gör ”tjejer” emellan. Att fläta håret på barnen innan dom ska sova är väldigt bra, då kan inte håret tova sig i varandra. Är det vinter och mössor och overaller ska på, gör en inbakad fläta och köp några fina spännen till henne så blir det lite roligare. Hon är fortfarande så liten, använd hårprodukter från Apoteket eller produkter som är framtagna för barn. Jag tycker dom är för små för att använda produkter som vi har i våra hår. Hennes hår kommer bli bättre och starkare ju äldre hon blir, men tills dess – klipp bort så mycket som ni kan.

FRÅGA: Krya på dig fina Elin! Har en fråga då jag söker efter den bästa leave in crémen som kan boosta håret maximalt, som har allt! Även inpackning!

– Men tack snälla du, jag har ju så fina läsare. Absolut, den grymmaste leave-in produkten som finns idag är Redken – Anti Snap. Den har allt och lite mer därtill. Mitt bästa tips på en inpackning är Kevin Murphy’s Born Again.

FRÅGA: Hej Elin! Vill först bara tacka för en sån himla grym blogg! Har fått jättemånga bra tips från din blogg så tack så mycket!
Jag undrar vad du som frisör tycker ”bäst” om, tycker du att man ska komma med nyduschat hår eller någon/några dar ”gammalt” så det inte är så rent? Och brukar du alltid tvätta dina kunders hår innan du börjar klippa osv? Kram!

Men tack så hemskt mycket, så kul att du gillar den. Det spelar faktiskt ingen roll, färgen påverkas inte utav om du kommer med ett skitigt hår som du också har sprayat torrschampo i t.ex. Absolut, ska kunden bara klippa sig så måste man tvätta håret. Om frisören bara klipper kundens hår i torrt hår, då skulle jag slita av mig kappan och springa därifrån.

FRÅGA: Hej! Har du något tips på schampoo/balsam/inpackning etc för torr hårbotten? Finns ju massor för torrt hår men jag hittar inget för hårbotten, eller funkar det även för hårbotten? I övrigt har jag normalt skandinaviskt hår som är färgat.
Krya på dig!! 

– Nej, detta är en liten tråkig sak inom hårvård att det finns inte så många produkter just för hårbotten specifikt. Men det finns några produkter som jag har jobbat med för ett tag sedan som är helt magiska när det kommer till hårbotten. Du kan klicka in HÄR och kika, jag älskar dom. Tyvärr så finns dom bara att köpa hos speciella frisörsalonger men jag förstår också varför. Du hittar alla salonger som säljer dessa produkter via länken. Alla deras produkter är miljövänliga och är ett utav dom bästa märkena jag har jobbat med. Deras färginpackningar är TO DIE FOR. Kika lite extra på Hydra Therapy Mud – den är en given favorit för min torra hårbotten.

FRÅGA: Vem passar i lugg? Jag har jämnlångt tjockt SPIKRAKT hår. Vad kan man klippa för snygg frisyr då? Uppklippt ser bara bra ut när det är lockat men inte när håret är naturligt.

– Det är tyvärr så att det är inte så många som passar i lugg. Det är lite beroende på vilken lugg man har tänkt sig. Men ansiktisformen är A&O, har man ett runt ansikte med låg panna så går det bort – då skulle jag satsa på en djup snedbena och inte klippa frampartiet kortare än till kindbenen. Har man ett ovalt ansikte med högre panna så kan man välja och vraka på vilken lugg man vill. Har du jämnlångt och spikrakt hår så skulle jag inte klippa lugg för du kommer se ut som en tv-skärm. Klipp en frisyr istället och satsa på att lära dig styla håret!

FRÅGA: Krya på dig härliga och grymt duktiga du! Underbart att få ta del av all din kunskap och glädje till ditt yrke. Undrar också hur lång väntetid det är för klipp hos dig? Bor i norra Sverige och vill åka och klippa mig hos dig i dec. 

– Men tack så mycket, vad söt du är. Jag brukar ha mellan 6-8 månaders väntetid, så mina första tider är i februari 2015 nu. Så det är bara att maila mig på [email protected] för att boka in dig tills dess.

FRÅGA: Hej Elin! Jag tänkte köpa en amika hårfön. Vilken rekommenderar du,den för ca 1000kr eller den för ca 1500kr? Tack för en jättebra blogg!

– Oj vad svårt, det är lite beroende på vilket syfte du har med din fön. Jag har skrivit om lite fönar HÄR som kanske hjälper dig lite på traven. Men jag skulle nog välja Amika Power Cloud Repair + Smooth Dryer!

FRÅGA: Hej! Har du något tips som gör att håret kan växa lite snabbare! Har ungefär bröst långt och vill att det ska växa snabbare! Något bra tips?

– Tyvärr så finns det inga mirakel kurer som man kan ta till för att håret ska växa snabbare. Jag står alltid för att håret kan växa starkare så håret orkar bli långt och hänga med ett tag. Men mitt bästa knep är att massera hårbotten och ta hand om hårbotten, gå inte på massor med reklam på nätet om hur folk får två meter långt hår på en månad. Dessa företag vill bara tjäna pengar och produkterna är skit. Tänk såhär, tänk om det var sant. Att någon hade forskat fram att håret kunde växa dubbelt så mycket på en månad – förstår nu hur RIK den människan skulle bli då och varför har inte det slagit igenom i alla tidningar och på nyheterna? Utan istället försöker företagen ragga upp kunder via Facebook annonser och dåliga spamsidor. NEJ NEJ!

FRÅGA: Hej, vilken är den bästa håroljan för torrt och tunt hår? Kram

– Jag tycker att har man tunt/fint hår ska man väja en olja som är lite lättare så du kan använda den oftare. Som t.ex Kevin Murphy – Shimmer shine, det är en spray olja som inte är lika fet men som fungerar jättebra för tunt/fint hår.

FRÅGA: Vilket torrschampo med stadga i använder du? 

– Just nu är min favorit UNITE – Texturiza men jag har använt Redken – Wind Blown jämt som är en stor favorit.

FRÅGA:Varför blir det som vita prickar/pluppar på hårstråna? Jag har alldeles fullt av dom i mina längder, de kommer tillbaks lika fort som jag klipper bort dom. Där detta vita är så kan man dra av hårstrået så går håret av där pricken är.. Vad är detta och hur får man bort dom/förebygger??

– Ditt hår är slitet, eventuellt använder du för mycket värmeverktyg som ”bränner” håret. Vissa personen som har lite grövre och torrare hår får dessa vita pluppar mer. Men det ända som går att göra är att klippa bort dom tyvärr, du kanske få klippa en en rejäl bit och se till att frisören klipper HELA håret och inte bara topparna längst ner. Sen återfukta håret är jätteviktigt så dom inte kommer tillbaka. Dom vita plupparna är dött hår, så måste klippas bort.

elinjohansson

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
11kommentarer
 • Hej! Jag hittade den här bloggen idag och har scrollat igenom långt för att läsa alla bra tips och se alla tutorials.
  Jag ville passa på att dela ett budgettips för torr hårbotten. Jag lider inte av det vanligtvis, men har vid några tillfällen varit torr och det har kliat. Första gången det hände prövade att massera in olivolja i hårbotten på kvällen (dagen innan jag skulle tvätta håret) och tvättade håret som vanligt på morgonen. Det torra försvann och håret kändes friskt efter. Det kanske inte är en bra lösning om man alltid har torr hårbotten, men för mig har det fungerat utmärkt och eftersom min frisör inte hade några invändningar så har jag fortsatt så. Jag täcker alltid kudden med en handduk när jag gör detta för att inte förstöra mina sängkläder 🙂

  Alexandra 2015-01-05 00:56:14
  Svara
 • Hoho eftersom jag jobbar med Davines så måste jag flika in att de har en hel serie som jobbar med olika hårbottensproblem :). De är suuuuper!

  Tess 2014-10-04 19:44:00 http://Www.seenbytess.se
  Svara
 • Hej! Har du något tips på vad jag ska göra med mitt hår, jag kan typ aldrig ha det utsläppt för att det blir bara risigt och tovigt. Det är ganska långt mitt hår och jag försöker vårda det så gott jag kan, använder sällan värmeverktyg. Tacksam för svar!

  Johanna Huss 2014-10-03 10:06:14 http://elin.damernasvarld.se
  Svara
 • Frisören jag var hos sist och klippte mig klippte mitt hår torrt också. Jag hade förväntat mig en avslappnande stund med hårtvätt och fin styling. Så jag gick dit med ganska smutsigt hår då jag inte hann tvätta det, men tänkte även att jag ändå skulle få det tvättat hos frisören. Men nej, hon skulle klippa torrt för hon såg det slitna bättre då. Hon började även klippa innan vi kommit överens ordentligt hur det skulle vara. Hon sa att man kan bestämma sig allteftersom. Då kände jag att jag ville gå, men då hade hon redan klippt ett klipp på ett ställe. Sedan när hon klippt klart så tänkte jag att hon kanske tvättat håret nu efter och stylar det. Så hon frågade om jag ville ha det stylat, då sa jag att hon kunde göra några lockar så det blev lite mer liv i det, och så jag fick se hur frisyren såg ut med lockar. Hon lockar håret med locktång, hon sätter inte i något värmeskydd eller något. Utan lockar mitt hår så det ryker om locktången. Jag hade ganska mycket olika produkter sen innan i håret så var nog därför. Slutar med att jag ser ut som en hollywood fru med en miljon små tighta lockar. Verkligen inte som jag, kände mig riktigt ful och det såg ut som jag skulle på maskerad. Tackade för mig, gick tyst ner och betalade 450:- som det kostade och gick hem och hoppade in i duschen direkt för jag skämdes över mitt hår. Jag gick till en annan tjej där förut som var jätte duktig, men nu när jag varit hos den här tjejen kommer jag aldrig gå tillbaka till den frisörsalongen.
  Varför är man så rädd att säga ifrån till en frisör om den gjort fel? Hur tar frisören det om man säger att man är missnöjd? För jag tänker att det är ju redan klippt/färgat så de går inte att ändra… Men den här gången jag berättar om var jag mest missnöjd med upplevelsen, och frisörens sätt att behandla mig.

  Erica 2014-10-03 08:56:33 http://ericah.devote.se
  Svara
 • Såsom kommentaren ovan så klipper min frisör också endast i torrt hår, var senast där idag och det var därför jag frågade dig eftersom jag reagerat på det. Hon plattar också mitt hår innan och sedan bara klipper, varför anser du att man borde tvätta håret innan? tack för svaret! Kram

  Amanda 2014-10-02 20:35:29
  Svara
 • Hej!
  Hoppas du mår bättre!
  Jag följer många ”frisyrbloggar” och letar på Pinterest dagligen efter roliga nyheter kring hår – och din blogg är min favorit. Du står ut eftersom du håller så hög kvalitet!
  Tyvärr har mitt intresse för hår satt mig i ett dilemma som jag verkligen skulle uppskatta din input på. Jag har sakta kommit till insikt att min frisör sedan 24år inte längre håller måttet… Det grämer mig så oerhört. Hon är trendig som tusan, är personal shopper och dessutom en makalöst behaglig och bra människa. Men…
  Det är smärtsamt tydligt att hon aldrig föreslår någon ny färgning, det är samma färgning och samma styling som år 2000. Jag smygfärgar själv mellan besöken – borde inte en frisör se det? Jag älskar de lockar som är nu och väntar på min GHD 32mm, som släpptes 1 okt(jag förbokade efter din rekommendation) men när jag lämnar min frisör har jag samma guldiga blonda som alltid och dessutom silkeslent plattat.

  Så – hur gör man slut med sin frisör? Anledningen är ju att hon var bra men har slutat uppdatera sig. Förr var hon varje år i London och NY, men nu… aldrig och det märks.

  Måste jag ha ett ”– Vi måste prata..”-samtal?

  Krya på dig och fortsätt blogga- du är en inspiration!

  / malin

  Malin 2014-10-02 19:18:19
  Svara
 • Min frisör (som jag gillar) klipper bara i torrt hår :/ jag har undrat över det här eftersom jag har lockigt hår och hon måste platta det innan, men jag har inte lagt mycket energi på det. Varför säger du att du skulle kasta av dig kappa och springa därifrån :/ bör jag byta frisör?

  Leila 2014-10-02 18:27:25
  Svara
 • Hej Elin! älskar din blogg och får så mycket inspiration från den! Jag har ett problem , jag har det där svenska blonda tunna platta håret som bara hänger. vad ska jag göra för att få volym på det utan att behöva göra speciellt mycket med något värmeverktyg? vill få lite frisyr på det,men vet inte riktigt vad jag ska göra.. jätte tacksam för svar!

  louise 2014-10-02 17:27:28 http://louisemaria.for.me
  Svara
 • Frossar i frågor och svar – älskar läsa din blogg dör din hårpassion lyser igenom. Ville bara säga det och TACK! Krya, hoppas du snart mår bättre!

  Anna 2014-10-02 16:54:58
  Svara
 • Hej! Vart kan man köpa Kevin murphy oljan? Den som du har och som är i en sprayflaska! Tacksam för svar <3

  Thilda 2014-10-02 15:24:04
  Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!