// Questions and Answers // part.2

FRÅGA: Hej! Jag har en fråga om löshår. Jag har nyss satt i det och undrar om man kan schamponera som vanligt i hårbotten mot fästena? Jag vet att man ska vara försiktig med balsam så man inte får det på fästena, men hur funkar det med schampo? Man vill ju få håret riktigt rent. Jag har be gorgeous hår. Tacksam för svar!

– Men vad roligt, det löshåret är magiskt. Dock har dom bytt namn till Glourious, så hoppas du fick rätt märke. Du kan schamponera håret precis som vanligt, jag brukar alltid skölja först med vatten. Ta lite mindre schampo och använda naglarna för att komma genom fästena – viktigt är att du inte masserar i för stora cirklar utan är lite försiktig. Sedan sköljer jag lite snabbt, sedan tar jag en normal mängd schampo och schamponerar som vanligt. Jag brukar oftast schamponera tre gånger på raken och sköljer lite snabbt mellan gångerna. Balsam i topparna och avsluta med kallvatten.

FRÅGA: Hej! Jag har ett hår som är uppljusat med slingor, ca till en 7:a, dvs. någon slags mörkblond färg. Jag upplever att färgen blir dassig några veckor efter frisörbesöket, och börjar dra åt gult istället för den kalla och beiga tonen jag vill ha. Jag upplever inte att silverschampo hjälper, jag antar att mitt hår är för mörkt för att det ska bita. Min fråga är då vad jag kan göra hemma för att hålla min hårfärg fräsch och kall hemma mellan frisörbesöken.

– Om man har ett mörkblont hår där alla varma pigment ligger vid den nivån (7.a) så är det klart att du inte kan få ditt hår kallt. Om håret är mellanblont/ljusbrunt så är det i en skala som inte är så tilltalande. Man måste oftast hitta kontraster som är en mörkare grundton och sedan ljusa slingor t.ex som är kallare. Då blir resultatet att dom två färgerna slår ut varandra och du får en beige/creme blond ton. Silverschampo kommer göra ditt hår dassigt för lila och ask är dassiga/matta färger, så inte konstigt eller hur?! Det bästa du kan göra är att gå tillbaka till frisören som färgar en färg på dig som gör att du slipper hålla på att tänka på din hårfärg hemma själv. Lycka till!

FRÅGA: Tips på ett bra schampoo & balsam? Är det bra att borsta håret ca 10 gånger per dag? jag gör det och får panik så fort mitt hår känns trasslig, men är det verkligen bra?

-Oj, det finns miljoner bra schampo och balsam. Frågan är vad du har för hår och vad är ditt syfte med produkterna. Men välj bland dom stora märkena på marknaden och läs om dom, eller så frågar du din frisör när du är där nästa gång. Att borsta håret 10 gånger per dag förstår nog alla att det kanske inte är så skonsamt. Känns håret trassligt, gå och klipp igenom håret och finn en frisyr som du och ditt hår är passar med. Fläta håret, föna ut håret eller försök att tämja håret så det inte trasslar sig. Det finns inga genvägar, men sluta upp med att borsta 10 gånger per dag – du kommer inte ha så många hårstrån kvar då.

FRÅGA: Hej bästa Elin! Kan du snälla tipsa om något hyfsat budgetschampo och balsam för oss som inte har råd med produkter från en salong? Tack för en superbra blogg!

– Hej fina du! Absolut kan jag det. Det är förvisso lite svårt när jag inte vet vad du har för hår, men ett budget schampo tycker jag får kostar runt 100 kr. Under det, te.x produkter från Ica är inget jag någonsin skulle rekommendera. Men jag tycker att Björn Axén’s egna produkter som finns att köpa på Kicks, Åhlens är helt okej. Dom ligger runt 80-100 kr stycket och är prisvärda, vilket motsvarar två fika på stan.

FRÅGA: Hej Elin! En kompis sa att hon använde balsam FÖRE schampo för att håret på det viset skulle ”suga åt sig” mer av det. Såvida inte håret är megasmutsigt av produkter kan jag tänka mig att det funkar? Vad tror du? Kanske att schampot verkar bättre om håret blivit mjukt av ett balsam först? Hon hade hört detta av sin frisör så jag blev så nyfiken på om det kan vara värt att prova!
Krya på dig nu!
Kram Ylva

–  Hej Ylva! Haha det var något nytt, skulle verkligen vilja höra den tekniska förklaringen från din kompis?! haha. Nej, balsam är till för att stänga håret efter tvätt och genom att bråka och manipulera hårstråna att öppna och stänga sig helt fel skadar håret ännu mer och gör det definitivt inte renare. Nej, mixtra inte med naturen – schampo, balsam och kallvatten – that’s it! Stor Kram

FRÅGA: Redken eller kerastase?
Ungefär hur lång tid är väntetiderna om man vill boka hos dig?
Tänkte det här med torrschampo, vill inte hårbotten producera mer fett då eftersom man tar bort fettet? Bara en liten teori jag har funderar på…!! Vet du.?
Kram kram!

– Redken helt klart! Jag brukar ha mellan 6-8 månaders väntetid. Torrschampo tar inte bort talget (fett) i hårbotten utan torrschampot suger bara upp överflödigt talg. Det påverkar inte hårbotten något speciellt, men om man använder för mycket eller ofta så kan hårbotten hamna i obalans. Använd bara torrschampo när ditt hår är riktigt fett, spraya ca 30 cm från hårrötterna, massera in och viktigaste av allt – spraya ”under håret” och inte PÅ håret. Stor Kram!

FRÅGA: Hur mycket slits håret av att används värmevertyg varje dag till en vanlig lugg (som din) för att ”snygga till” bara den delen? Hur tänker du kring det på ditt hår?

– Det är klart att min lugg slits utav att lockas varje dag. Men jag tar hand om mitt hår som om det vore mitt egna barn, jag är manisk när det kommer till hårvård och tänker alltid steget längre för mitt hårs bästa. Jag klipper min lugg ”parted bags” varje månad så det inte förfaller vilket också gör att det klarar av att stylas varje dag. Sen har jag inte utsläppt varje dag så jag försöker variera frisyr för mitt hårs bästa. Allt handlar om att vara smart och lära känna sitt hår, det går inte att misshandla håret en period och sen tro att man kommer få tillbaka håret några månader senare bara för att man ”tagit” hand om håret en längre period. Det är precis lika som när man ska börja ta hand om sin kropp, man mår ju inte bättre för att man bara ätit sallad i 14 dagar utan din kropp kanske behöver något mer för att fungera och spela i samma liga som hjärnan?!

Många tror att hår bara hänger där och att det går att göra vad man vill med det. Men håret är kroppen lika mycket som någonting annat, ta väl  hand om det – man har bara en chans med sitt hår. Ett snesteg så är det bara klippa av det och vänta minst fem år innan det har växt ut.

elindamerna

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
2kommentarer
 • Elin, jag behöver hjälp nu. Har gått från mörkt till ljust hår. Det klarade håret bra med sista uppljusningen blev för mycket för håret uppe på huvet mot benan och bak mot hjässan. Detta har hänt en gång förut i mitt liv, när jag sover slits håret av. Har hår till axlarna och höst upp är det ca 7-10 cm långt. Det är som en hocketfrisyr 🙁 DET JAG UNDRAR: hur bör jag nu klippa håret för att det inte ska se ut som något från 80-talet?! :,(
  Helst vill jag inte göra det kort eftersom det precis växt ut från en kort page.
  Jag tycker det är fint med en soft ombre eller bronde och lite lösa lockar till axellångt hår, MEN hur kan man göra en sån färgning fin?! när håret är så mycket i etapper??? och lockarna ser fördärvliga ut också (jag köpte en 38mm locktång i förrgår). Just nu är håret blond med 3cm utväxt.

  Blir glad om du kan svara och helst med någon slags inspirationsbilder på färg och frisyr. Måste ta tag i detta i veckan som kommer….

  Tack för att du bloggar så flitigt, älskar att läsa varje dag!

  Kris 2014-10-04 13:07:17
  Svara
 • Elin, jag har haft som rutin att tvätta håret 1 gång i veckan och håret hållit sig någorlunda, sista dagarna varit fett men har haft stram hästsvans (utan några produkter) eller inbakad fläta eller dylikt, men så satte jag i löshår och hade precis samma rutiner (använde mig då av maroccon oil repair serie) men sen när jag tog ut det nu har håret varit fett nästan nästa dag (använder mig nu av maroccon oil hydration serie) och fått något som påminner om finnar i hårbotten utan själva det ”gula” i finnen (haha usch) och kliande hårbotten. Vad är det som har hänt? Hur mycket stryk har mitt hår fått ta pga detta?
  Snälla svara, är jätte orolig!

  Linn 2014-10-03 21:17:40
  Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!