Check-lista – saker du bör undvika

Att vi inte alla gånger tar hand om våra hår är ingen nyhet, ibland orkar man bara inte blåsa håret innan man ska gå och lägga sig. Eller ibland orkar vi inte locka håret håret så vi sätter upp det i en stram hästsvans – som inte är skonsamt alla gånger.

Det finns så många do and dont’s som vi kan prata om, men jag tänkte göra en check-lista till er, hur många av dessa punkter tänker ni lite extra på: 

1. Oftast tror man att genom att sätta upp håret så minskar man slitage på håret, det känns bättre att låta håret vara från värmeverktyg och så sätter vi upp håret. Det är förvisso sant, men det finns en sak som sliter nå fruktansvärt på håret – DEN STRAMA TOFSEN. Du tvingar håret att ligga på ett visst sätt och du drar runt tofsen minst tre gånger innan du känner att håret sitter på plats. Oavsett om man har skonsammare tofsar så blir det ändå en avhyvling på stråna. Sedan när man sätter sig hos frisören så känner man att håret har gått av på mitten av överhåret, det är just där du fäster tofsen. Mitt bästa tips är variera, har stram tofs en gång, sen kan du fläta, sätt en låg ponytail som sitter lite lösare år eller dra bara håret åt sidan.

2. Ha lite mer tålamod när man stylar håret, varken fönen eller locktången behöver stå på 300 grader för att det ska gå fortare. Dela upp håret i mindre delar, spraya i värmeskydd och gör jobbet ordentligt fast med en lägre värme. Håret skadas så otroligt mycket i onödan när du skruvar upp värmen, lockarna håller inte längre för det.

3. Jag vet att jag tjatar men den största boven till ett slitet hår är vatten, så tvätta håret max två gånger i veckan. Spar du in på dina dyra produkter, du kan gå till frisören mer sällan för att du tvättar inte bort hårfärgen lika fort och din hårbotten kommer tacka dig genom att håret växer starkare. Ni vet detta, ta det lite piano med tvättningen av håret.

4. Nu kommer vi till en punkt som jag TROR många av er gör hemma – Sprayar HÅRET med hårspray INNAN ni lockar eller plattar håret. Utomlands brukar man kalla det ”Spray and Bake”, haha. Det är det värsta ni kan göra, alkoholen i sprayen tillsammans med värmen gör att håret bränns av. Spraya hellre efter du lockat håret, då kommer lockarna att hålla. Vill man att håret ska bli lite strävare innan ni börjar locka håret, använd hellre en blöt spray t.ex saltvattensspray.

5. Borsta inte håret i onödan, försök att införskaffa dig en mjuk borste. Gärna en borste som är en blandning av nylon och naturborst, alla Mason Pearson borstar är superbra, min favorit är ”Popular”.

6. Ta det lugnt med fägringen av håret ditt. Lägg upp en plan med din frisör där ni går igenom hur ditt hår ska färgas under ett halvårsperiod. Se till att inte överfärga och ta det lugnt med blekningen om man är blond. Men även att färga mörka färger är en påfrestning på håret.

7. Sen sista och den vanliga åkomman för slitet hår, värmeverktyg – ta det lugnt och styla med sunt förnuft. Klart man ska styla sitt hår, men var försiktig och ju mer du vill styla ditt hår desto bättre bör du sköta din hårvård.

inspo

 

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
12kommentarer
 • Hej! Jag har inga problem med att gå flera dagar utan att tvätta håret vad gäller flötigheten, mitt hår blir i stort sett aldrig flötigt! Dock så börjar det lukta äckligt från andra dagen &fram, vilket är jättejobbigt. De dagarna tar jag oftast torrshampoo eller hårspray bara för att få bort lukten (det är inte SÅ hemsk doft som det kanske låter som, men man/jag märker iaf av det!), men undrar ifall det finns något annat bättre sätt/prudukt att använda sig utav?

  Emelie 2014-10-13 17:12:51
  Svara
 • Hej Elin! Jag försöker dra ner på att inte tvätta håret lika ofta längre, som du skriver att man ska göra. Men det är så att jag har SUPERtunnt hår = ser flåttigt ut väldigt snabbt. Försöker överleva med torrshampoo men det är inte det lättaste med mitt tunna hår, man ser min skalle när håret lägger sig i virvlar under natten. Några tips till mig med mitt lilla hår? Kraaaam 🙂

  Rebecka 2014-10-07 17:16:23
  Svara
 • Jag har en fundering: tvättar håret 2 ggr per vecka. Har i spray efter stylingen men nästa morgon sitter väl sprayen eller Dust it tex kvar i håret fast man borstat håret. Då blir det väl slitet i allafall? Hur går man till väga? Har i Moroccan oil på kvällen eller ngn värmeskyddande produkt innan stylingen dagen efter? Förslag på värmeskyddande produkt? Tack på förhand. Din blogg är fantastisk! Och lärorik! Ha det fint!

  Lotta Nilsson 2014-10-05 08:41:00
  Svara
 • Tack så mycket! 🙂

  Louise 2014-10-04 22:27:06
  Svara
 • Ursäkta orden som blivit fel ovan, Iphone lever sitt egna lilla liv;)

  Åsa 2014-10-04 20:53:59
  Svara
 • Din blogg är fantastisk! Så välskriven och intressant. Har sagt det förut också:)) Vill bara ge Louise ett tios då jag också är väldigt känslig i hud, här orten och ansikte MIT starka och parfymerade produkter. Har provat VÄLDIGT många genom åren och det som är kanon för mig i ”bättre” märken är Björn Axéns schampoo för känslig hårbotten. (Dusch-Björk&Berries! Och ansikte Avéne. Ville gärna tipsa då jag vet hur sjukt jobbigt det är innan man hittar rätt

  Åsa 2014-10-04 20:47:11
  Svara
 • Hej!
  Du säger att vatten är en stor slitning på håret. Min fråga är då: när man tränar och svettas mycket i bla hårbotten så blir håret blött slits det då också??
  Kram

  Tove 2014-10-04 18:56:30
  Svara
 • louise skriver:
  1 oktober, 2014 kl. 10:30
  Hej Elin! Måste börja med att jag älskar din blogg och kommer på mig själv med att gå in på den allt som oftast för att se om den har uppdaterats! Jag skrev denna kommentaren på ”Mänskliga Elin” men du svarade inte på den så jag antar att du missade den så därför skriver jag den här istället:
  Jag har ett problem med mitt hår och min hårbotten. Det är så att jag har en känslig hud (kan inte duscha med parfymprodukter och får utslag för allt möjligt) och det visar sig att det är samma sak med min hårbotten. Jag duschar med Joicos produkter för torrt och skadat hår och har på sista tiden börjat skrubba in schampot i hårbottnen noggrant (har varit lite slarvig innan…) och märkt att min hårbottnen blir väldigt irriterad. Jag säger då detta till min mamma och hon svarar då: Du ska använda Barnängen!
  Problemet är att jag bryr mig om mitt hår väldigt mycket. Jag duschar tre gånger i veckan, borstar det inte hela tiden, använder varken värmeverktyg eller tofsar med metallbitar och använder arganolja var kväll, färgar det inte då jag gillar min egna hårfärg, har en mellanlängd med helt raka, tunna, men många hårstrån (mitt hår är väldigt tjockt) och jag vet att Barnängen inte är ett superbra märke, frågan är: Vad ska jag använda för produkter som inte har jättemycket parfym i sig?
  ///En Louise med lite smått panik
  Svara

  Louise 2014-10-04 16:33:04
  Svara
 • måste bara säga att jag verkligen älskar din blogg!! jag har lärt mig så mycket nytt och verkligen börjat ta hand om håret, och det mår såå mycket bättre nu! du kommer alltid med massa bra tips och råd som man inte har tänkt på förut. Så jag ville bara säga TACK för en jättebra och inspirerande blogg! kram <3

  karin 2014-10-04 15:31:43
  Svara
  • Svar på karins kommentar.

   Hej Karin!
   Åh, tack så hemskt mycket. Vad glad jag blir att du tycker om det jag gör 🙂
   STOR KRAM

   Elin Johansson 2014-10-06 15:43:05
   Svara
 • Hej Elin, älskar din blogg och har följt dig i ett år ungefär!
  Jag har en önskan: SNÄLLA gör ett inlägg om löshår och hårförlängning! Vad man bör tänka på innan en förlängning och hur man ska ta hand om håret för att det ska hålla sig fint!
  I dina videor där du stylar ditt hår ser det så följsamt ut, jag undrar om du har några tips? Jag har själv hårförlängning med rinex-metoden och när jag ska locka med plattång ”hakar” det ibland upp sig och blir fula kanter utmed locken, inte snyggt.. Jag använder produkter som jag tycker funkar bra för mitt hår, Kevin murphys värmeskydd, schampo, balsam och oljor, värmeskydd från kerastase och plattången är från ghd.
  Har du något tips?
  Och som sagt gärna ett inlägg om hårförlängning, hade varit mycket uppskattat! 🙂
  Kramar från Sara

  Sara 2014-10-04 13:53:16
  Svara
  • Svar på Saras kommentar.

   Hej Sara!
   Jag svarar dig på en gång 🙂 i veckan så publicerade jag ett stort inlägg om just löshår. Du finner länken här:http://damernasvarld.se/loshar-och-harforlangning-allt-du-behover-veta/
   Annars kan du söka på löshår i sökrutan i bloggen så kommer det komma upp massor med tips. Hoppas du får svar på dina tankar.
   Stor Kram // Elin

   Elin Johansson 2014-10-04 13:55:37
   Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!