Att avfärga ett mörkt hår

När en kund bokar tid för en avfärgning, alltså kunden har oftast svart/mörk brunt hår och vill bli ljusare. En sak som förbryllar mig varje gång är hur olika kunderna är när jag säger hur det fungerar och att den där ”kalla” blonda/bruna färgen går inte att uppnå på en gång.

När det kommer till att gå från mörkhårig till blond eller ljusare brun så är det många faktorer som spelar in. Det första jag tänker på är hårkvalitén – kommer håret klara av att färgas? Oftast måste man avfärga håret beroende på hur mörk kunden är. Det är en riktigt tuff behandling och man måste oftast slinga eller färga hela håret efter avfärgningen. Bedömer jag att håret inte ens klarar av första steget så får kunden vänta och sätta kunden på vårdande behandlingar några månader för att stärka upp håret samt att klippa igenom håret ordentligt.

Är håret i ”bra” skick så brukar det ta minst tre gånger för att bli snyggt ljus. Jag brukar rekommendera två-tre månader i mellan färgningarna. Under tiden ska kunden ha bra produkter samt ta hand om håret oförskämt bra. Om detta inte görs så kommer det ta extra lång dit. Det handlar om att lägga upp en plan för håret, precis som när du ska gå ner i vikt – man behöver en plan för att nå målet och den är oftast inte enkel samt billig.

Allt handlar om att vara realistisk och förstå att det är inte magi vi frisörer håller på med – ”Man ska ha respekt för kemin vi utför”. För i slutändan vill vi att håret ska vara i fint skick vilket resulterar till en fantastisk hårfärg. Så tänk några gånger extra innan ni färgar håret mörkt.

blondering

Hittade en jättebra bild som visar steg för steg hur det kan se ut när vi blonderar ett hår. Alla varma pigment kommer fram ju ljusare vi blir och den tofsen längst till vänster visar hur det kan se ut efter en avfärgning på svart hår t.ex. Detta är inte exakt men så ni får en bild på hur det kan se ut.

Det jag vill ha sagt med detta är att det är en stor process när man ska bli ljusare från ett mörkt hår och man får finna sig i att inte se så fin ut direkt utan att det tar tid. Sen en sista sak, låt frisören göra detta – försök inte göra en avfärgning hemma själv. En rekommendation bara!

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
7kommentarer
 • Hej! Jag har aldrig färgat mitt hår och har då naturligt svart hår, funderar på att färga det till en jämn chokladbrun färg, är det en svår process eller något man kan få bra resultat av hos de flesta frisörer?

  Sara 2015-10-05 15:47:49
  Svara
  • Svar på Saras kommentar.

   Hej Sara!
   Har du ofärgat hår så är det enkelt att nå upp till en chokladbrun färg, det ska alla frisörer kunna göra 🙂 Kram Elin

   Elin Johansson 2015-10-06 09:25:30
   Svara
 • Tråkigt att inte alla frisörer tänker som du, jag hade superlångt tjockt mörkbrunt hår och ville ha en ljusbrun kall hårfärg.. Gick till en svindyr salong på Östermalm och kommer efter en 2-timmarsavfärgning och evighetsblekning därifrån med randigt hår i rött med platinablonda slingor och bruna toppar och fick klippa av 3 dm (på en annan salong, vägrade låta dom sätta saxen i mitt hår). Min frisörskräck och rädsla för att färga/bleka håret (var rädd redan innan) är inte nådig nu 🙁

  Marie 2014-11-13 14:07:25
  Svara
 • hej Elin!
  Jag har naturligt lockigt hår och har jättesvårt att få det att inte se risigt och okammat ut när jag har mitt naturliga hår. Har du några tips på hur jag kan göra för att få det Att se mindre risigt ut? Jag använder olja och en återfuktande leave in varje gång jag duschat!

  Alicia 2014-11-08 15:42:54
  Svara
 • Hej Elin

  Gillar verkligen din blogg. Inspirerande och välgjord ☺.

  Ville bara tala om att tack vare ditt inlägg där du sa att du inte använder balsam har hjälpt mig otroligt mycket.
  Jag är en sån person som har blivit typ blond på våren och väldigt mörk på hösten under många år. Vilket har gjort mitt hår vääääldigt torrt . Har ett väldigt starkt hår så det har inte skadats mer än att det har varit torrt och risigt. Har gjort alla rätt för att sköta om håret (förutom färgandet) men har ändå inte riktigt fått ordning på det torra tills du nämde att du kör enbart kallt vatten. Jag testade och shit där hände det något. Mitt hår känns och ser mycket mycket friskare och välvårdat ut. Helt fantastiskt, är så glad.

  Så TACK TACK TACK ☺

  Madeleine 2014-11-08 14:25:54
  Svara
 • Hej elin!
  Super inspirerande blogg!
  Tänkte bara fråga dig en snabb fråga!
  Har en gång i tiden haft rött hår, verkligen rött! Och nu, efter 2 års slit med att få bort de röda bl.a. Avfärgning & kall bruna toningar, så går de inte bort! Så min fråga är om du vet någon bra snabb toning som man kan använda hemma för att dämpa de röda en aning ist för att gå till frisören var tredje vecka!

  Jasmine 2014-11-07 19:30:51
  Svara
 • Bra skrivet!
  Hoppas nu att många läser detta! 🙂

  Therese 2014-11-06 23:02:02
  Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!