Varför man inte ska klippa endast i torrt hår?!

Jag har fått lite frågor på varför man inte ska klippa håret endast i torrt hår. Det är såklart väldigt olika hur frisörer tänker men jag tänkte förklara varför jag inte väljer att klippa mina kunder i torrt hår och sen tack och hej!

1. För det första, HUR lat är man inte? Absolut, om du betalar 200 kr för en klippning så tycker jag fortfarande att klippas i torrt hår är under all kritik servicemässigt. Idag kräver kunder mer, frisören ska använda schampo och balsam som passar kundens hår. Kunden ska kunna ställa frågor angående tvätten och få bra svar.

2. Kunden ska få sitta i frisörsolen i en timme för en klippning, läsa en tidning och få en kopp kaffe.

3. Det tar en timme från konsultation, tvätt, klippa samt föna/styling. Även produkttips ska följa med här också!

4. Sen den stora delen, den tekniska delen. När håret är blött så är håret helt ”naket”, hårets bindningar släpper och för att kunna klippa en teknisk klippning så ska frisören ha full kontroll på hur håret klipps. Om håret är torrt så har håret redan hunnit gått sin egna väg och när kunden tvättar håret hemma sedan så kanske det diffar 1cm, inte så bra va?! Allt handlar om att dra och dirigera håret precis som frisören vill forma klippningen, det är omöjligt att göra i torrt hår. Sen måste man tänka på hur mycket håret kommer dra ihop sig när det torkar, har håret självfall eller mer hår på ena sidan, hur kommer frisyren påverkas av det? Vill man ha ett livlöst, platt hår som är rakt avklippt när man går frisören?

 5. Jag vet att många frisörer plattar kundens hår och sedan klipper, KOM IGEN?!!! Jag gjorde det på tre åriga barn som inte når upp i schamponeringen för att det ska gå fort med barn.

6. Sedan när den grova klippningen är klar så ska frisören lära kunden att styla håret anpassat för den frisyr frisören klippt. Föna och styla den look du tänkt ut för kunden samt kundens hår. När håret är torrt så klipps håret för fri hand, ska det skapas nå mer för att frisyren ska bli ännu bättre? Göra en ”parted-bangs” kanske, klippa igenom lite luft mellan hårstråna så kunden får det lättare att borsta samt forma håret hemma själv? Kika igenom att allt är rakt och att håret faller som frisören tänkt från början? Kolla på kunden, vad vill du tillägga? Vad kommer göra så att kunden och håret bondar ännu bättre med varandra? Har du lyckats att forma klippningen så stylingen för kunden blir enklare? Det kan regleras även i den ”fria” klippningen.

7. Sedan kan man nog diskutera om såvida håret slits när det är blött, men det minimala slitage som görs när frisören klipper håret i blött hår har ingen betydelse. Jag tycker man ska ha kontroll och man ska veta hur håret kommer falla när det är torrt, det är ju DET som frisören skapar med en klippning. Lyxen är att få håret att gå din väg genom att dirigera håret från blött till torrt!

– Ni förstår, det är miljoner saker som spelar in. Många tror att det ”bara” är att klippa topparna, om frisören bara klipper rakt av nere vid topparna så har du fått en barnklippning som INTE är värt mycket pengar. Helheten spelar in och en klippning är A&O, ni kommer säkert tycka att jag är knäpp men jag blir faktiskt irriterad när jag för höra att frisörer klipper endast kunden i torrt, plattat hår. Vi frisörer blir bättre och bättre med åren, det blir svårare och svårare att bli duktig. Det räcker inte med att man är duktig på frisörlektionerna, man bör ha DET. Jag tycker att vi har blivit mer och mer moderna och då tycker jag inte att en trött klippning endast i torrt hår hör in på det.

Puss på er!

event19 (1 av 1)

 

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
27kommentarer
 • Jag sparar ut håret till extremt långt hår till rumpan! Bara toppning!

  pirri 2015-03-14 10:31:16
  Svara
 • Precis som Helena skriver är vissa hår mycket bättre att klippa i torrt. Och vissa i blött för den delen… På våran salong tvättar vi alla kunder men klipper många i torrt ändå. hoppas inte för många okunniga människor läser din blogg och tror att ditt sätt är den enda rätta….

  Anonym frisör 2015-01-04 22:34:54
  Svara
 • Och det ska sägas att jag ALDRIG har gått till en frisör mer än tre gånger.. Jag kommer nog hålla mig till min nya ”älskling”, hihi 😀

  Helena 2014-12-17 00:42:59
  Svara
 • Jag gick till frisören igår med nytvättat hår och jag ville inte få det tvättat igen. Anledningen var att jag hade så skitigt hår att jag skämdes för att gå dit och få det tvättat, haha! Men jag känner såhär i efterhand att det var bra att jag kom dit med torrt nytvättat hår eftersom jag håller på att spara ut håret. 🙂 Hon sa att mitt hår inte var så slitet som jag trodde och att hon ser de torra brutna topparna bättre i torrt hår! Så hon klippte bara av de som var torra och brutna, samt jämnade till min uppklippning och håret bak. Jag är SVIIINÖJD!!! Så fort man går till en frisör kapar de alltid av 5 cm ”bara för att”.. Mitt hår är glansigt och friskt och jag klippte mig efter 6 månader och hon klippte endast av 1 centimeter på längden. Nu kommer ju mitt hår bli långt och fint ÄNTLIGEN! Kommer LÄTT gå dit igen! :DD

  Helena 2014-12-17 00:41:28
  Svara
 • Halva nöjet med att gå till frisören är huvudmassagen man får under Schamponeringen. Jag hade aldrig gått tillbaka till en frisör som klipper i torrt hår.

  Linnea 2014-12-07 00:03:22
  Svara
 • Precis som oss har du rätt till dina åsikter och Elin med. Det är bara sättet hon förmedlar det på men antar att du inte jobbar som frisör själv så är svårt för dig att sätta dig in i det hela. Tack och hej!

  Louise 2014-12-05 16:49:29
  Svara
  • Svar på Louises kommentar.

   Hej på er alla!
   Att jag ens godkänner detta tjafs på min blogg är ett under, men jag gör det utav en anledning – jag vill att alla ska få ha sina åsikter. Jag är enormt tacksam för alla er som stöttar mig i det enorma jobb jag gör med denna blogg samt på mina kunder. Men det är såhär, detta är min blogg och jag skriver precis det jag vill och jag struntar i hur andra tycker jag framstår i mina åsikter. Detta är inte en frisörblogg jag driver, utan en inspirations-blogg för människor som tycker om det jag gör och för dom som älskar hår. Jag vet att frisör-branchen är rå och fruktansvärt falsk, jag visste att ju större jag blir desto mer skit skulle jag få från just frisörer – det har vissa bevisat just nu. Till er alla som inte tycker som mig, gör inte det – man kommer ingen vart med att tycka som alla andra. Men just som en person kommenterade här, det finns en anledning till att jag kommit såhär långt hittills. Stötta varandra, hjälp varandra och fokusera på att tillsammans gör vi Sverige lite vackrare.

   Elin Johansson 2014-12-05 22:36:01
   Svara
 • Louise och Sandra, det är så roligt att läsa era kommentarer. Det är Elins blogg och det är Elins åsikter, passar det inte så kan ni väl sluta läsa. Det skriker avundsjuka….
  Elin du är unik och grymt duktig och jag förstår att andra frisörer är avundsjuka och vill hitta nånting att kommentera bara för att.
  YOU GO GIRL

  Petra 2014-12-05 16:38:11
  Svara
 • WORD! Exakt vad jag menar. Det handlar defenifitvt inte om bitterhet, isf hade jag aldrig sagt att jag ser upp till Elin och att hon är sjukt duktig.

  Sandra 2014-12-05 16:06:52
  Svara
 • När jag klippte av mitt fina prinsesshår för två månader sen (impulsbeslut), så var håret torrt när hon klippte (bara det tyckte jag var konstigt) och dessutom använde hon rakapparat och gjorde Gud vet vad? Dagen efter gick jag till en annan frisör och fixade till det och hon berättade att den andra hade klippt helt snett och lät helt förskräckt över att hon hade använt rakapparat!

  Caroline 2014-12-05 04:53:38
  Svara
 • Hon skriver att hon föredrar det och att det är tekniskt rätt. Inget annat. Sluta vara så jävla bittra. Svider ibland när någon är bättre, men tekniskt hat Elin helt rätt i detta.

  Madelene 2014-12-05 00:11:43
  Svara
 • Det handlar inte om bitterhet, snarare frustration. Jag håller ofta med om mycket av det Elin skriver i sin blogg. Ser framemot att läsa den varje gång! Men ofta ”målar” hon upp allt i svart eller vitt. Alltså på hennes sätt eller inget sätt. Det finns faktiskt saker som hamnar mittemellan. Jag vet detta, och alla frisörer där ute med. Men jag är rädd att alla kunder som läser detta ser Elins sätt som de enda rätta… Det är frustrerande. Alla frisörer är olika, precis som alla kunder. (Detta handlar inte om just att klippa i torrt eller blött hår utan överlag.

  Tycker du är sjuktduktig och en riktig inspiration! blir grymt motiverad av att se dina arbeten, men ibland tappar jag hakan av de saker du ibland skriver…

  Louise 2014-12-04 23:58:47
  Svara
 • Alltså ”H”.
  Jag, eller någon annan för den delen, gör inte alls tvärtemot det Elin beskriver. Jag kan också klippa en kund i blött hår om jag tycker att det passar. Men jag kan också tvätta en kund med långt hår, för att sedan klippa denna i torrt hår för att det passar frisyren bättre. Det Elin menar är att det är fattigt att klippa i torrt hår och att ingen frisyr kan bli bra om man endast klipper i torrt hår, vilket är bullshit! Men alla ”vanliga” människor som läser elins blogg kommer att tro att bara för att man blir klippt i torrt hår, så ska man vara missnöjd, vilket är oerhört fel och tråkigt. Som jag skrev så ser jag verkligen upp till elin, för JA, hon är jätteduktig, men det finns det många andra som också är! Trots att man klipper i torrt (och GUD FÖRBJUDE plattat!) hår ibland också. Tack o hej!

  Sandra 2014-12-04 23:39:48
  Svara
 • Alltså Sandra. Jag tror att Elin träffade frisörer (ink dig) med detta inlägg som gör helt tvärtemot det Elin beskriver. Det är tråkigt att ni som kommenterar bittert inte kan ta att Elin är allt som vilken frisör vill vara. Läs och ta till er, det finns en anledning till att hon är Sveriges mest eftertraktade frisörer. Jag tror inte att er bitterhet kommer ta er längre… tröttsamt
  // H

  Anonym 2014-12-04 21:18:54
  Svara
 • Håller också med Louise! Alla får verkligen klippa på vilket sätt man vill, utifrån eget tycke men också efter vad som passar kundens hår. Men sättet du alltid lyckas nedvärdera alla andra frisörer på är horribelt! Ser upp till mycket du gör för du är himla duktig, men ibland kan jag bli så jäkla trött på hela ”jag-är-bäst-ingen-annan-duger” grejen.

  Sandra 2014-12-04 16:04:37
  Svara
  • Svar på Sandras kommentar.

   Hej Sandra! Absolut, men skriver också att detta är hur jag ser på det och hur jag ser på en klippning. Sen får alla göra som dom vill, helt klart. Jag nedvärderar ingen, man får välja hur man vill ta detta inlägg. Man blir inte framgångsrik på att göra som alla andra eller ha åsikter som alla håller med om. Släpp jantelagen och det finns en anledning varför massor med kunder blir missnöjda med en klippning. Kram på dig

   Elin Johansson 2014-12-04 21:08:17
   Svara
 • Håller med dig louise!

  Sofia 2014-12-04 00:12:09
  Svara
 • Håller helt med dig Elin! Gick till en trendig och populär frisör i staden där jag bor och när jag skulle klippa topparna fick jag ingen tvätt. Frisören blötte bara topparna vilket resulterade i att mitt hår blev ojämnt. Kände mig heller inte fräsch i håret när jag gick därifrån som man vill göra efter ett frisörbesök. Frågade om hon läste några roliga hårbloggar som hon kunde tipsa om och hon tittade frågande på mig och svamlade något till svars. Lockarna hon gjorde fick jag kamma ut själv i bilen. Ska man behöva ge sin frisör stylingtips!?
  Heja dig!

  Nina 2014-12-03 22:00:44
  Svara
 • Jag jobbar med som frisör. Hade mycket väl kunnat tänka mig att ta en timme på varje klippning, men då får ju kunderna betala efter det med. Det vet jag inte om folk är beredda på… Tid är ju pengar och 15min extra blir ju nån hundralapp… Just sayin!

  Är så himla lätt att säga ”så här gör jag, så har ska det va. Gör man inte det så är det jättedåligt osv.” Klart att kunder tycker att det du målar upp låter jättebra, och det som deras frisörer är dåligt. men jag vet inte om alla är medvetna om hur mycket de även då behöver betala extra för att få det du beskriver…

  Louise 2014-12-03 20:43:34
  Svara
  • Svar på Louises kommentar.

   Hej!
   Jag förstår, självklart är detta olika från person till person. Jag målar inte upp någonting utan det tar 1 timme att klippa ett hår ordentligt och ge maximal service. Man ska betalt för det jobbet man gör, tar klippningen endast 30 minuter så är den inte värd så mycket pengar. Alla ska förstå sitt värde och vara stolt över det jobbet vi gör, ju bättre jobb desto mer tar vi betalt. Att skylla på att kunden kräver mer än vad frisören får betalt är en dålig bortförklaring. Bättre och noggrannare jobb, desto mer får du i kassan och desto nöjdare kunder.
   Jag förstår att det sticker i ögonen på dom frisörer som träffas av detta inlägg, inte min mening att sänka dom frisörer. MEN om jag kan, så vill jag lyfta oss och att vi ska ta betalt för allt silt vi gör och att vi ska sätta ett värde på det jobb vi utför.
   Hoppas du tar detta rätt,
   Kram

   Elin Johansson 2014-12-04 00:17:53
   Svara
 • Tack för svaren! Blev lite full i skratt när du skrev om hur lång tid du tycker att en kund ska få sitta i frisörstolen! För när jag är hos frissan tar det runt en halvtimme…

  Olivia 2014-12-03 17:57:21
  Svara
 • Åhh du är så engagerad, det är så härligt!! Jag undrar hur du stylar loben sådär perfekt som du gör varje gång! Håren ser alltid så härligt tjocka ut med det perfekta svallet. Och hur brukar du klippa topparna på en lob, brukar du klippa dem trubbigt eller bara rakt av?
  Ha en fin onsdag!

  Kajsa Johansson 2014-12-03 16:03:10
  Svara
 • Hej! Jag har löshår med keratinfästen och älskar redkens All soft serie, är den bra att använda till just keratinfästen? Blev så osäker så har inte vågat använda den än, tänker på silikoner och sånt, så just nu använder jag moroccanoils produkter istället. Om inte Elin svarar kanske någon annan vänlig själ där ute vet? 🙂

  Sophie 2014-12-03 12:18:49
  Svara
 • Hej! Du har tipsat förut om att byta schampo efter 6 månader för att håret inte ska vänja sig. Ska man byta märke helt eller kan man hålla sig till samma märke men byta schampo? T ex om man använde Kevin murphy angel nu, ska man byta till exempelvis redken eller kan man byta till Kevin murphy Young again? 🙂
  Kram

  Jennifer 2014-12-03 11:25:29
  Svara
 • Stor skillnad på hur frisörer klipper tyvärr. Önskar att alla var lika engagerade som du!
  Klippte mig i en fin salong på Vasastan och dessutom betalde en en hel del. Hon plattade håret och klippte mitt hår så, tvättade och plattade igen även fast jag sa att jag inte gillar plattat hår. Hon lyssnade inte på mig. Nu är mitt hår hackigt och klippt i en frisyr som inte passar mig 🙁

  Sabrije 2014-12-03 11:25:17
  Svara
 • Oj, här var ord och inga visor. Jag ber alltid att få klippa i torrt hår då jag här extremt krulligt hår, och alltid har det rakt. Skulle hon klippa mitt hår som blött så blir det ju inte som jag vill (tro mig, jag har provat det också). För mig funkar det mycket bättre att klippa i torrt plattat hår då både jag och frisören ser exakt hur min frisyr faktiskt är, då jag aldrig har det krulligt. Så du måste ju här faktiskt skilja på om det är kundens eller frisörens önskan! Det är ju jag som ska bli nöjd. Och mitt hår har då aldrig förstörts. Kram

  Louise 2014-12-03 09:40:02
  Svara
 • Hej Elin, så bra du skriver! Jag måste nog sluta läsa din blogg för så fort jag går in här så vill jag bara boka en tid hos dig! 🙂
  Ha en fin dag!
  /Johanna

  Johanna 2014-12-03 09:34:18
  Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!