Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Mina favoriter

SE ALLT

Varför blir håret gult?

Jag tänkte ta upp ett ämne som är lite känsligt bland både frisörer och kunder. Det är blont hår som blir gult, är gult eller drar sig till gult efter ett tag. Nu kommer jag prata om hår som redan är blonda. Alla vet att när man ska ljusa upp pigmenterade hår alltså bruna eller svarta hår så blir först håret rött, orange, gult, vitt och sedan går det av.

1. Första orsaken till att blonda hår blir gula det är för att blekningen inte får verka den tid som den behöver. Att frisören sköljer ur blekningen för tidigt eller inte har blandat rätt styrka på blekningen.

2. Alltid när jag färgar blondiner, bleker eller ljusfärg så lägger jag en nyansering på hela håret för att få en mjukare ton på hela håret. Kunden kanske vill vara lite beige-blond, kall isblond eller bara få en mer naturlig blond nyans. Ett blekt hår är inte en sån snygg färg direkt så det behövs en ton för att hårfärgen ska se naturligare ut.

3. Vissa kunder kan höra av sig till mig 3-4 veckor efter en behandling och säga att ”all färg har gått ur nu, vad har hänt?”. Det är så att när man lägger en toning så fäster den endast på det yttre skiktet utav hårstrået och kommer successivt att tvättas bort. Jag brukar jämföra det med en brun utan sol:
– Du solar solarium eller smörjer in dig med brun utan sol och sedan successivt försvinner färgen ju mer du tvättar kroppen och ju torrare huden är.

Precis så är det med en nyansering efter blekning. Ju mer skadat hår man har eller ju torrare hår man har så försvinner nyanseringen fortare. Det man kan göra hemma själv är att använda en inpackning med pigment i sig (länk) eller så gör man som vissa utav mina kräsna kunder: Kommer var 4:e vecka och bättra på nyanseringen. Genom att göra det så håller sig nyansen betydligt längre och kunden kan gå längre mellan blekningarna.

4. Yttre påverkan är det största anledningen till att håret blir dassigt och gult. När vi ändå är inne på torra hår så är det samma sak där, ju torrare och mer skadat hår vi har desto mer drar håret åt sig avgaser, det som finns i luften och produktrester. Mitt tips är att göra en detox hemma var 4:e vecka och sedan sitta med en inpackning med pigment (kalla) i sig efteråt för att fräscha upp den kalla tonen och rensa håret från smuts och skit.

bella

Här är Sveriges snyggaste blondin, Bella. Jag kan ge henne som förslag: 

Bella försöker komma till mig mellan 5-7 veckor mellanrum. Hon har oftast inte så mycket utväxt, max 2cm varje gång och Bella är redan så ljus i sig själv så det är lättare och skonsammare att ljusa upp henne med blekning. Men min största uppgift är att få hennes ton rätt och eftersom hon jobbar med det hon gör så vill hon alltid ha en snygg kall hårfärg. Så jag lägger alltid en nyansering, men eftersom utgångsläget är annorlunda varje gång så måste jag vara noga med att neutralisera vissa pigment som kommer upp med tiden. Att få ett blont, slingat hår i en snygg och lyxig ton är svårt – riktigt svårt. Här gäller det att kunna den kemi vi utför.

Många har tendens att smacka på med askiga och violetta pigment bara för att håret är ”gult”. Resultatet utav det brukar vara att vissa torra, skadade hårpartier drar åt sig mer kalla pigment och blir blåa/gråa eller att en blonda färgen blir matt och en aning mörkare blond. Tonen på den blonda färgen är viktigast utav allt och den försvinner med tiden (tyvärr), vill man vara riktigt snyggt blond hela tiden då gäller det att få till frisören ofta och vara duktig hemma med hårvården.

Jag menar: Det finns ju en anledning till att vi Svenskar har satt blondinerna på kartan!

 

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
12kommentarer
 • Hej! Din blogg är jätte bra och jag har fått mycket bra tips av dig.
  Men jag har en fråga, jag blekte mitt hår hemma igår för att få en kallare ton i mitt hår. Det var ganska spontant men jag trodde ändå det skulle funka. Efter jag sköljt ur håret var det jätte gult. Topparna var bättre och kalla men uppe på huvudet blev det en jätte gul färg. Har du några tips till mig så jag kan få en kallare nyans på huvudet också? Mvh

  Sara 2016-04-04 15:28:46
  Svara
 • Ljusfärgar mitt hår hos frisören.. Är blond från början.. Min fråga är! Varför blir mitt hår guld/gul färgat varje gång!? Vill ha kalla rena ljusa färgen.. Hur kan jag få bort de gula? Med vänlig hälsning, Lotta

  Lotta 2015-11-01 20:19:19
  Svara
 • Hej jag gjorde jätte mycket blonda slingor i mitt mörka hår igår jag blev orange/blond och har panik vet inte vad jag ska göra funderar på att färga det brunt eller åka till afären och köpa blekning jag göra jätte tort hår och vet inte hur det kommer se ut eller bli… har du kik eller något behöver verkligen hjälp

  Emma 2015-05-03 14:53:07
  Svara
 • Hej!
  Jag brukar gå och få håret ” balyage slingat” och är av utländskt ursprung och har svart hår som grundfärg men
  Jag vill ha det dära sandblonda tonen på mina nu rätt gul/ guldiga slingor
  Hur får jag det med en nyansering som jag kan köpa hos frisören. Jag har nästa tid i juni hos min frisör.
  Tips på ngn bra nyansering

  Paulina 2015-02-10 15:40:34
  Svara
 • Hej!

  Skulle du rekommendera Blondinbellas produkter för håret? Är hennes Blond Perfection bra för håret eller sliter det på det?

  Kram!

  Antonia 2015-01-04 21:45:00
  Svara
 • glömde även en fråga, vad är skillnaden mellan hårolja och hårserum? vilket av dom ska man använda eller ska man köra på båda?? 🙂 kram

  Ronja 2015-01-03 14:01:20
  Svara
 • Hej! började läsa din blogg för cirka en månad sen och är nu helt besatt, du är helt sjukt duktig på ditt jobb. Verkar som du kan det mesta in o utantill och alla frisörer borde se upp till dig! Jag undrar om du använder hårtillskott och vad dina tankar är kring det? vilka är bra och dåliga liksom. KRAM 🙂

  Ronja 2015-01-03 13:56:55
  Svara
 • När man använder sig av ljusare färgning istället för blekning, med kall ton. Rinner den tonen av då också? Eller blir inte det liksom en ”färgning” av den tonen

  Julia 2015-01-03 13:27:19
  Svara
 • Varför ser mitt hår rosa ut efter jag använt en färgbomb som ska vara mellanblond men lite mer åt det bruna hållet än mig egen hårfärg?

  Annie 2015-01-03 13:20:38
  Svara
 • och jag har friskt å starkt hår

  Sandi 2015-01-03 13:00:08
  Svara
 • Men om färgen rinner ur efter 3-4 veckor då måste man ju gå jätte ofta till frisören, använder sig alla frisörer av enbart toning? Då känns det ju lite värdelöst.. Jag minns att min färg gick ur rätt fort efter besöket, då hade det gått 3 veckor ungefär(om inte mindre tid) då kände jag att jag behövde gå och fixa till det igen men måste såklart vänta, det kändes bara fräscht och färgat å fixat 2 veckor

  Sandi 2015-01-03 09:55:02
  Svara
 • Hej Elin!! Jag älskar din blogg!! Den är så inspirerande och det märks att du älskar det du gör!!!! Men har två frågor. Den första frågan Hur länge håller värmeskyddet?? Om jag lockar håret och använder värmeskydd ( som alltid ) och nästa dag bara vill bättra på lockarna måste man ha i värmeskydd igen? Andra frågan: Du har ju skrivit att man ska byta schampo och balsam efter ca sex månader gäller det även inpackning? Hoppas att du ALDRIG slutar blogga!! Du är såååå BRA!!! / Anna

  Anna-Lena 2015-01-03 09:37:48
  Svara
Elin Johanssons webbshop
Dölj
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!