Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Mina favoriter

SE ALLT

Läsarfråga || Hårvård

Hej Elin!

Jag hittade din blogg för lite mindre än en vecka sedan och har redan nu scrollat igenom massor av inlägg både från nu och från förr. Riktigt bra!

Nu har jag en fråga som gäller mitt hår. Ingen har kunnat hjälpa mig ännu och jag frågar nu dig om en lösning. Jag har ett hår som är väldigt risigt och torrt i längderna. Det ser nästan dött ut och det är inget man som tjej vill såklart. Jag har i mitt liv, fram tills ca 17 års ålder (är 20 nu) bara tvättat håret med schampo (ej balsam, och bara ”ica basic” schampo pga min familjs dåliga ekonomi) och detta är såklart inte bra för håret. När jag var runt 15 års åldern så blekte jag även håret en 3-4 gånger, så det har väl satt sina spår. Jag klipper mig ungefär 1 ggr per år hos frisör pga att jag vill att håret ska växa ut och bli längre, vill inte klippa hela tiden.

Nu kör jag på Revlon Style masters schampo och har tidigare kört med Revlons equave schampo men jag tycker inte att något gett mig bättre hårkvalite. Jag använder vanligt schwarskoft balsam och inpackning ca 2 ggr/mån, också vanligt ”matbutiksmärke”. Jag har dock sprejbalsam, Revlon equave. Jag har även 2 olika oljor som jag brukar smörja in i håret, Matrix oil wonders och orofluido. Jag använder alltid värmeskydd när jag fönar eller plattar.

En lång text, men nu till min fråga, vad ska jag göra för att mitt hår ska se friskt och mjukt ut? känns som att jag prövat allt

Svar: Hej du!

Tack så hemskt mycket.

Din förklaring är väldigt vanlig bland oss unga tjejer. Jag växte också upp med Ica schampon och brydde mig inte så värst mycket, sen klippa sig?! Vem vill inte ha långt hår, men sen när jag började bli intresserad utav hår och produkter så ändrade jag mig helt. Då jag sökte in till frisörgymnasiet, idag skulle jag inte ens ta i ett ica-schampo med tång ens. Jag tror att när man väl bli intresserad utav hår eller vad som helst, då blir man duktig på det. Eller när man märker skillnad på hur bra håret mår utav viss vård.

 

Så nu när du har möjlighet att köpa bättre produkter och vill ta hand om håret så öppnas en helt ny värld för dig. Om du tänker såhär:

” Hur långt har du? Vi säger att du har hår nästan till brösten, det är alltså 4-5dm hår och det håret som är längst ned (toppen) är alltså ca 4-5 år gammalt. Hur behandlade du håret för 5 år sedan? Precis, du kommer aldrig få det håret att må bra. Alla hår är olika och har olika historier, det är därför det finns så många olika produkter.

Mitt tips till dig är att gå till en frisör som gör en analys på ditt hår, så du får rekommenderade produkter som passar dig. Du måste klippa bort det slita och torra samt börja om på nytt. Hårprodukter behöver inte vara dyrt, Loreal Proffesional har bra produkter för ett bra pris. Du kan söka på ”vård” i sökfältet på bloggen så kommer det massor med tips upp.

Det är viktigt att du använder bra:

Schampo
Balsam
Inpackning
Leave in spray
Argan Olja

27juliDu kommer till dessa budget-tips HÄR.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
11kommentarer
 • Balsammetoden är också ett billigt sätt att få ett välvårdat hår. Själv använder jag coop xtras balsam när jag tvättar håret, elvital glossy (rosa) inpackning, och sista tvätten (som man använder när man vill börja balsammetoden, eller om man haft saker i håret som inte är godkänt för balsammetoden då man måste tvätta ur domhär ämnena som inte går bort med enbart balsam). Sedan får du absolut inte använda sådanna ämnen igen. Bara sådant som är vattenlösligt och går bort med balsamet.
  Mitt hår är mycket mer glansigt och välvårdat nu och jag har turen att inte få flottigt fett hår alls! men då har jag lockigt och tjockt hår med en hälsosam hårbotten (som tvättas ca 1 g per vecka) = idealhåret för att få goda resultat av balsammetoden. Annars kan håret genomgå en avvänjingsperiod i början, håret är van vid att producera oljor i rusande fart för att smörja bottnen – eftersom att man tidigare har använt produkter som inte gynnar hårbottnen för fem öre. Googla vettja! Jag är supernöjd! Passar en students plånbok dessutom 😉

  Balsammetoden funkar för mig, tro de eller ej! 2015-01-16 01:43:39
  Svara
 • Hej Elin ! Tack så mycket för en grym blogg ! Jag undrar nämligen så att jag har naturligt blont hår men det känns ändå som det har gulnat och jag undrar vad jag kan göra för att få bort det gula ? Mvh Mathilda 🙂

  Mathilda 2015-01-14 11:35:00
  Svara
 • Hej! Kan inte du göra ett inlägg där du beskriver hur och i vilken ordning man ska använda alla produkter? Finns så himla mycket man kan använda, men känns som att de kan bli för mycket också? För de finns ju leave-in produkter, värmeskydd, olja, frizzkontroll, volymprodukter mm, i vilken ordning ska man använda produkterna för att få bäst effekt? Och är det något man inte ska använda tillsammans? Väldigt surrig fråga men jag hoppas du förstår hur jag menar 🙂
  Tack för en grym blogg!
  Mvh Jennifer

  Jennifer 2015-01-14 09:41:40
  Svara
 • Hej Elin! Måste börja med att säga att jag älskar din blogg! Men nu till min fråga, jag tränar 6 dagar i veckan och vissa dagar är det dubbla träningar. Jag undrar hur jag ska komma till att bara tvätta håret 1-2 gånger per vecka. Jag spelar handboll så det är inte lugna träningar utan jag blir riktigt svettig i hårbotten. Jag undrar också hur jag ska göra när jag inte ska tvätta håret. Ska jag skölja det? Ska jag gnugga?
  Tack på förhand!

  Jasmine 2015-01-14 08:14:58
  Svara
 • TACK så jättemycket för svaret! Jag har redan nu bokat en tid hos frisör och ska börja på att mitt hår ska bli friskt och fint 🙂

  Kramar!

  Emelie Nyberg 2015-01-13 22:54:19
  Svara
 • Hejsan Elin! Bästa hårbloggen som skapats, man får upp ögonen för håret verkligen när man läser!
  Till min fråga: Jag har precis klickat hem leave-in-produkten Uniq One och undrar nu: hur använder man den? Hur ofta tar man den i håret? Kan man bara använda den i fuktigt hår eller går det även i torrt hår?
  Tacksam för svar! 😀
  Med vänliga hälsningar, Emelie

  Emelie 2015-01-13 21:29:39
  Svara
  • Svar på Emelies kommentar.

   Hej Emelie!
   Men tack snälla <3
   Vad roligt, den är superbra. Den används endast i handdukstorkat hår, så du använder den endast efter du tvättat håret.
   Lycka till!

   Elin Johansson 2015-01-14 00:01:29
   Svara
 • Hej Elin! Jag har läst din blogg nu i ungefär ett år och bara älskar dig och bloggen totalt! Under detta år har jag tagit till mig alla tips och trix du gett och jag känner hur mitt hår mår ännu bättre nu! Men nu till min fråga som jag har undrat väldigt länge och fått olika svar från alla. Det är med att byta schampo/balsam, jag vet att man inte ska ha samma schampo och balsam under flera år och att man ska byta. Men hur ska man byta? Min frisör säger att man kan tvätta håret med ett annat schampo/balsam en gång i månaden medan någon säger varannan gång och några säger varannat halvår och då byta genom att bara duscha med ett annat. Vad tycker du som har mycket erfarenhet osv? Och när man ska använda annat kan man ha ett helt annat märke eller mår håret inte bra av det? Skulle bli mycket tacksam för svar! 🙂
  /Alexandra

  Alexandra 2015-01-13 20:11:58
  Svara
 • Hej! Tänkte be dig om lite råd, jag har väldigt lockigt hår av mig själv. Det är ju därför rätt så torrt av sig och därför har jag använt mig av balsam-metoden i ungefär ett halvår. Tycker det har funkat bra, vet inte om mitt hår har blivit mindre torrt eller inte dock. Men börjar väl bli lite lat och vill börja använda schampo igen.. Tycker du att jag borde fortsätta med balsam-metoden eller börja med schampo igen? Och har du något tips på nån bra, inte allt för dyr hårserie då?:)

  Annie 2015-01-13 19:17:49
  Svara
 • Hej Elin! Jag förstår att för dig som frisör kan ett schampo och balsam för 400kr vara billigt, men har du något riktigt budget (student-billigt) alternativ? Är något schampo och balsam bra som finns på Ica som du skulle rekommendera? Är jätte tacksam för svar! Kram

  Frida 2015-01-13 18:56:21
  Svara
 • Jag är sugen på att köpa en locktång eftersom jag aldrig ägt någon med bra kvalite. Vill inte köpa någon halvdålig först då jag inte vill slösa pengar utan vill hitta en riktig bra direkt. Vilka locktängar skulle du rekommendera? Är ute efter en locktång som ger rätt lösa stora lockar men som även kan ge lite tightare (kanske en 25 mm?). Vill även ha en locktång som jag kan göra en böjd lock bakåt med vid ansiktet för att mitt hår inte bara ska ”hänga” utan få lite mer liv, därför jag är ute efter en större.

  Jag har även väldigt tunt hår, vilken storlek borde jag ha? Vill helst av allt att lockarna ska få mitt hår att se fylligare ut. Är rädd för att locktänger som är 32mm och uppåt endast kommer ge mig 4 lockar och få mitt hår att se ännu tunnare ut…

  Linnea 2015-01-13 15:57:02
  Svara
Elin Johanssons webbshop
Dölj
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!