Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Mina favoriter

SE ALLT

Hur ska en praktikant vara?

Alla som har blivit frisörer har praktiserat på salonger och alla har olika upplevelser, bra som dåliga. Men jag tänkte ge er praktikanter lite tips på hur ni ska få ut det mesta utav er praktikplats:

1. Som praktikant är man på salongen för att lära sig, anpassa sig och få en helt klar bild om hur det är att jobba som frisör en vanlig vardag. Dock får man oftast göra skitgörat, städa och gå ärenden. Jag var så sur när jag fick göra dessa nämnda saker som praktikant men det är precis samma sak som vi frisörer gör flera gånger per dag plus att ta hand om våra kunder, svara i telefon och ta bokningar från kunder som kommer in bland annat. Lika så är det om man är ny frisör på en salong, den som har minst kunder får göra mer salongs-göra. 

2. Det sämsta man som praktikant kan göra är att bara stå och titta på, det är trist och jag tror man inte lär sig så värst bra bara av att stå och glo på frisören som jobbar. Mitt tips är att va din handledares assistent, ser du att hon/han behöver mer folie, var med direkt innan foliet tar slut. Ser du att blekningen börjar ta slut, fråga om du ska blanda mer och vad du ska blanda (innan den tar slut). Fråga, fråga och fråga – det är nyckeln till lärdom. Fråga varför frisören gör på ett visst sätt, du ska ha lika mycket koll på läget som frisören. Därav så vet du alla steg frisören tagit för att komma fram till ett resultat, DET är lärdom.

3. Var med från start till mål, va med i konsultationen innan, diskutera och fråga frågor när frisören är och blandar färg. Vad som ska läggas eller hur frisören har tänkt. Är du med alla frisörer på salongen så kan du tänka dig HUR mycket man lär sig om hur olika frisörer tänker. Var intresserad för att ska man bli en bra frisör så MÅSTE man vara intresserad utav kunden.

4. Det gäller att vara ÖVERALLT, ligg steget före, assistera frisörerna och ha en plan på salongen. Skriv upp ett eget schema när handdukarna ska vikas, när ska diskmaskinen på och vilken tid på dagen blir det mest rörigt på salongen. Hitta på en härlig hälsningsfras i telefonen, prata skit med kunderna, kaffet ska vara redo och hjälp till med ALLT. Ta kundernas jackor, fråga vilka tidningar kunden gillar bäst och hämta dom. Håller man sig sysselsatt och din handledare ser att du verkligen behövs så kommer du slippa städa och gå trista ärenden.

5. Är du på en salong där du själv kan stå och jobba med ett dockhuvud så är det verkligen det bästa. Oftast får inte praktikanter ta hand om salongens kunder så det är suveränt att vara kreativ och jobba med det som du vill ha hjälp med. Jag vet inte hur många läggningar och folieslingor jag har lagt på ett dockhuvud men det resulterade faktiskt till att jag är GRYM på folieslingor idag. Man kan aldrig bli för ”bra” på någonting, sök på Google och Youtube. Du kanske hittat en fläta som du vill träna på, kör på det – fråga din handledare och hitta på någonting kul på dockan.

6. När jag träffar praktikanter så är dom oftast rädda, drar sig undan och fokuserar mer på hur deras smink sitter eller går och kammar håret varje halvtimme. JAG BLIR GALEN, inte konstigt att hon/han får städa. ”Ni ska se mig efter 10 timmars jobb, sminket är fläckigt, håret stripigt och volymlöst och jag kanske borde spruta lite mer parfym på mig?! Vem har tid att kamma håret eller sminka på sig? Det är ju kunden som ska ha all fokus.” Om praktikanten håller sig sysselsatt och visar intresse så kommer frisörerna se att denna tjej/kille vill vara här och vill lära sig. Står du och gäspar, inte tar eget initiativ och verkar rätt obrydd så kommer du bli ett irriationsmoment för frisörerna.

7. Bli en grym säljare. Uppmärksamma frisörerna, vad använder dom för produkter på sina kunder? Presentera produkter för kunderna, visa dom nyheter eller varför inte ge din handledares kund en locktångs-kurs efter behandlingen?! Vem vill inte ha en personlig lektion på hur kunden stylar håret själv hemma?

Hoppas ni fick lite kött på benen och lite mer inspiration inför praktiken. Att jobba på en salong är stressigt, rörigt och det blir mycket tjafs bland kollegor om vem som gör vad och vem som inte gör vad. Det gäller att stötta varandra och göra någonting, tänk om JAG skulle stå och bara glo eller inte göra någonting fast det finns massor att göra. Mina kollegor skulle bli galna, man måste hjälpas åt för att kunderna ska få den bästa servicen och för att frisörerna ska jobba som team.

STORT LYCKA TILL!!!

damernas elin

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
10kommentarer
 • Jag har en remington perl PRO eller nått sånt, 32 mm bred och gör underbara lockar till ett fantastiskt pris på under 400 🙂

  Rebecka 2015-02-07 09:49:07
  Svara
 • vilken bra guide för dem det gäller! synd att man inte är frisör, haha

  ISA 2015-02-07 07:47:01 http://isabyl.devote.se
  Svara
 • Är själv praktikant. Nu har jag tur som har mycket kunder där jag får göra det mesta med färg, slingor, klippningar på både dam, herr och barn samt. kan arbeta på mina dockor. Rullar just nu mycket permanent inför delprovet. Tycker även mycket handlar om hur ens handledare bemöter en. Har varit på platser där dom ville att man skulle stå och kolla hela tiden (lärde mig inte ett skit av det). Har man valt att ta emot praktikanter ska även handledaren ta ansvar för att man som elev ska känna sig välkommen och som en i gänget och gärna bjuda in en till att visa när något som de vet att man kan ta lärdom av ska utföras, annars tappar man lätt motivationen och känner sig i vägen när man ber om hjälp eller frågar varför han/hon gör på ett visst sätt. så visst är mycket upp till eleven, men även handledaren har en stor del i hur eleven känner sig tycker jag. Hade varit kul om du skrev ett inlägg om hur en handledare ska vara med. Verkligen superbra blogg och du är en stor förebild för en blivande frisör!

  Carro 2015-02-06 23:32:32
  Svara
 • Hej Elin!
  Älskar vad du gör men andras hår! Fick svar från din assistent att du är uppbokad hela året. Hur gör jag för att lyckas haffa sig nästa år dvs. hur får man en tid hos dig? Du är bäst! Stor kram

  Matilda 2015-02-06 22:39:45
  Svara
 • ELIN HJÄLP MIG! Jag älskar att locka håret och har för tillfället en 21 mm tror jag, men vill ha en större locktång som ger mer vågor som du ofta har. Har du några tips på någon locktång som inte kostar allt för mycket? Med vänliga hälsningar, fattig stundent!

  Moa 2015-02-06 17:48:39
  Svara
 • Hva synes du om opplegg som Nikita academy der elever får ca et halvt års opplæring å sen tydligvis kan klippe kunder på salong uten at det ens blir opplyst om at det er en elev som klipper/farger?

  Anna 2015-02-06 10:27:36
  Svara
 • Minns att du var en strålande praktikant

  Stina 2015-02-06 09:55:53 http://Poppitopp.se
  Svara
 • Mycket bra skrivet! 🙂
  Minns allt de man fick göra på en salong jag jobbade på från att inte ha kunder till att få mycket.

  Men De jobbiga va att jag fick fortfarande göra precis alla sakerna när jag fick min kundkrets så de var svårt att hinna med och mycket stressigt .

  Varför tror du att det blir så?
  Tack för att du skrivet mycket tips som man vill få 🙂

  Alexandra 2015-02-06 09:40:04
  Svara
 • Hej! Undrar bara om du överhuvudtaget tar in praktikanter hos dig? Kram Linnea

  Linnea :) 2015-02-06 09:34:13
  Svara
Elin Johanssons webbshop
Dölj

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!