Den riktiga anledningen till varför du inte får dina lockar att hålla

Livet är verkligen orättvist för er som har tunt/fint hår. Dom tunna, typiska skandinaviska håren som oftast trasslar sig, svåra att reda ut, blir lätt slitet samt volymen finns inte på världskartan. Oftast när vi kollar runt på internet eller Instagram så ser vi dessa magiska step-by-step videor och bilder där dom visar hur lätt det är att få volym. Men någonstans så kan jag tycka att tjejer som har dessa tunna/fina håren med noll textur (även fast man försöker) faller mellan stolarna lite, det är S-K-I-T svårt att få volym och textur – inget snack om den saken.

Därför tänkte jag ge er den verkliga anledningen till att håret beter sig som det gör samt vad ni kan göra för att få till en bättre styling hemma.

1. Som med allting idag så är vi alla olika, så den första anledningen till varför det är på detta sätt beror på genetik. Skäll på mamma, pappa eller tidigare generationer. Man kan få vilket hår som helst att bli lockigt och hålla, men för att det ska fungera så måste man veta hur man ska göra och hur mycket tid/tålamod man har för att komma dit.

2. Oftast när jag har kunder med tunt/fint hår så är det ända jag hör klagande på att håret är platt, men det är INGEN som försöker göra någonting åt det. All styling, vare sig om man har ett tjockt eller tunt hår måste stylas för önskat resultat. Oftast är det såhär:

– Går oftast och lägger sig med fuktigt hår
-Tvättar håret för ofta
– Använder för oljiga produkter för att man tror att håret är slitet
– Använder för mycket produkter som också inte passar din unika hårtyp
– Äger knappt en hårfön
– Är rädd för volymprodukter
– Håret är oftast oklippt, alltså ingen frisyr alls, för långt, slitet och människan bakom det här håret försvinner bakom två tunna stripiga gardiner.

Nu lät jag hård, men det är sanningen. Jag förstår att man kanske inte har koll på hur man ska göra men då kan man inte klaga om man inte är intresserad utav en förändring.

3. MEN, den största anledningen till varför håret bara inte vill forma sig är att man överarbetar håret. Alla hår har någon typ utav textur, det gäller bara att framhäva det på rätt sätt. Man kämpar med att dra och slita i håret med en rundborste t.ex, använder för hög värme på både fön och platt/locktång. Vill man volymföna med en rundborste så ska man göra det lätt och med låg värme. Man kan inte försöka styla ett tunt/fint hår på samma sätt som man gör med ett tjockare hår som redan har textur i sig. Tipset är att använda en paddelborste, dra håret mot hårets riktning tillsammans med en fön. Föna endast hårbotten torr, sedan använd händerna för att skapa naturlig textur. Här behöver man hjälp utav volymgivande produkter.

4. Den mest effektiva och mest skonsamma stylingen för ett tunt/fint hår är värmespolar. Enkelt att göra och det fungerar bäst för att skapa naturlig volym, ju mindre spolar desto större effekt. Om man börjar med att föna håret som (punkt 3, ovan) och sedan lägger upp håret på värmespolar så kommer stylingen bli helt passande för ett tunt/fint hår.

5. Som jag nämnde vid punkt 3 (ovan) så har man oftast för hög värme på verktygen. Ska man använda en tång för att få vågor eller lockar så använd en locktång, inte plattång att göra lockar med. Locka håret i vertikala delar men inte ända in mot hårbotten, (video kommer komma på denna punkt för er med tunt/fint hår). Det viktigaste utav allt som sagt är att locktången inte är på för hög värme, jag skulle rekommendera 150-200 grader max.

6. Klippningen är en lika stor hjälp för att få till ett tunt/fint hår. Klipp av dom där slitna och tunna topparna, dom kommer inte göra volymen lättare – tvärtom. Klipp en passande frisyr för ditt ansikte och klipp fram en längd/frisyr som passar din vardag. Hur mycket tid är man villig att lägga för att få till en snygg styling hemma?

7. Mitt sista tips är produkter. Har man tunt/fint hår så använd produkter som är i sprayform (ej lotion/kräm). Det är lättare att applicera och håret riskerar inte att tyngas ner. Värmeskydd, leave-in spray samt förtjockningsspray i handdukstorkat hår, men var noga med att less is more. Styla håret torrt (punkt 3, ovan) och sedan fortsätt med (punkt 4, ovan). Avsluta med volympuder eller volymspray i torrt hår, KLART!

Hoppas ni blev lite klokare och fått lite mer kött på benen <3

IMG_0012

Jag älskar värmespolar, enkelt och stylingen blir så naturlig och fin. Alla mina volymvideos finner ni HÄR.

1

ELINS

Här har ni en kund till mig som har typiskt tunt/fint hår. Här valde jag att slinga upp håret för att blekningen kan ge lite extra textur, en mörkare bottenfärg för att ”lura” ögat att håret ser fylligare ur, klippt igenom håret samt en anpassad styling.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
27kommentarer
 • Hej jag har väldigt tunnt hår , kan du rokmendera en proudkt?

  Sara 2016-04-13 20:40:57 http://Hej
  Svara
 • Hej Elin! Och tack för en superbra blogg, hittade hit för en vecka sen och är inne och läser varje dag. Och varje dag lär jag mig nåt nytt, så tack för det!! 🙂
  Jag är nyfiken på värmespolarna i detta inlägg, vart kommer de ifrån? 🙂
  Keep up the good work!! 🙂

  emelie 2015-04-14 14:28:10
  Svara
 • Ååh jättebra inlägg!! Tänkte bara fråga om du kan tipsa om några bra leave in produkter i sprayform? Tack för en unerbar blogg!

  Michelle 2015-02-21 12:54:30
  Svara
 • Hej Elin! Vartifrån är dina värme-rullar? söker efter en box där det finns mer av de större spolarna än mindre.

  Tacksam för svar!

  Theresia 2015-02-20 18:57:54
  Svara
 • Jätteintressant inlägg om själva volymen! Men för mig som har asiatiskt hår – tjocka grova strån, något frissigt. Hur gör jag för att bäst få och behålla volym. Jag har investerat in en GHD Eclipse och fönade och grundade med vård och volymprodukter enligt din volymvideo som jag hittade på youtube, och det blev faktiskt ganska bra. Mycket bättre än när jag inte grundade. Men under kvällen fick jag ändå gå och bättra på volymen med tuperingsborste och spray. Och asiatiska hår blir inte så där ”fluffiga” som tunna svenska hår. Kan du inte göra ett inlägg för oss med grova hårstrån hur vi ska få volym, vilka produkter vi bör använda etc? Det vore guld värt!!

  Anna 2015-02-20 14:15:30
  Svara
 • Underbart inlägg! Ja precis så är det, med tunt hår kan man bli så feg med styling (så var det för mig). Bara att hitta produkter som funkar för håret tycker jag gör skillnad. Tack för en jättebra blogg!

  Julia 2015-02-19 16:50:04
  Svara
 • Hej Elin och tack för en sån inspirerande blogg!
  Jag har ett väldigt tjock,fint hår och väldigt glansigt, inte uppklippt eller något. Klippte av det för mindre ett år sedan och gjorde en lite längre lob men har nu sparat ut det så det är just ovanför brösten.
  Nu är det så att jag tar studenten i sommar och jag saknar mitt långa hår jag hade så jag funderar på att sätta i hårförlängning. Min vanliga frisör har blivit mammaledig så jag kan inte vända mig till henne. jag frågade dock henne om jag kunde ha microringar vilket hon sa ja till då jag var rädd att jag skulle ha för glansigt hår eller liknande.
  Men dom jag har varit till nu säger att min hår är för glansigt för mikroringar och behöver nailhair istället. Tror du att det stämmer? och jag är rädd att jag inte ska få samma tjocka fina hår när man väl tar ut förlängningen igen..
  hoppas du förstår ungefär hur jag menar!
  Kram!

  Emma 2015-02-19 16:40:08
  Svara
 • Jättebra inlägg!! Tack Elin

  Lovisa 2015-02-19 13:32:49
  Svara
 • Hej Elin!
  Har en fråga som jag hoppas att jag kan få svar på 🙂
  Jag har alltid haft turen att ha tjockt & långt hår. Inget friss, men väldigt mycket självfall. Fram tills jag började bleka det, skita i att klippa topparna, använda billiga produkter & inte vara så noga med att använda värmeskydd. Släng lite stress & mycket att göra och dålig kost på det så var katastrofen ett faktum hehe.
  Så jag gick till min frisör och klippte av allt det slitna och bad henne lägga slingor tätt i tätt istället för helblekning, vilket blev bra. Jag har också lagt en halv förmögenhet på produkter (hela extreme-serien från redken) tvättar håret max två gånger i veckan och är mycket mer noga med håret så generellt.
  Men, har du några fler tips & trix som kan hjälpa mig? Och hur snabbt ser man resultat? Och hur kan jag göra för att få håret såpass ljust (här snackar vi nästan vitt) utan att bleka det? Och hur ofta bör jag klippa topparna?
  Tacksam för svar, och tack för en superbra blogg! 🙂

  Carro 2015-02-19 12:13:07
  Svara
 • Hej Elin! Vilket bra inlägg! Tack för tipsen! Jag har själv ett ganska tunt hår med många fina hårstrån och just nu är det dessutom på utväxt från en pixie cut till en bob, möjligtvis lob. Nu befinner sig håret vid örsnibben och färgen har jag inte gjort något med på över ett år så just nu har jag min egen ganska tråkiga bruna hårfärg. Min fundering är vad jag ska göra med färgen för att få en så bra textur som möjligt, och hur klippningen kan bli så optimal som möjligt för min hårtyp och ganska smala långa ansikte. Vad tror du? Sen är jag även gravid och undrar om jag på något sätt kan förebygga håravfall när barnet kommit? Typ som att fortsätta med KM plumping line och äta Priorin? Nu blev det många frågor och tack för en superbra blogg! Therese

  Therese Lackegård 2015-02-19 11:58:00
  Svara
 • Hej Elin och TACK för superbra tips! Jag har typiskt skandinaviskt hår, och mina lockar försvinner på nolltid.. Så tråkigt! Jag har börjat sköta om mitt hår ordentligt nu det senaste halvåret men skulle nog behöva lite tips på några bra schampoo och balsams. Mitt hår blir fett i hårbotten väldigt fort men längderna kan vara bra i 3-4 dagar, försöker använda mig av torrschampo för att inte tvätta håret för ofta men jag behöver mer tips och tricks.

  Sofia 2015-02-19 10:52:45
  Svara
 • Hej Elin! Jag älskar din blogg och bläddrar igenom både nya och gamla inlägg varje dag. Nu till min fråga, jag tänkte lägga en ganska stor beställning på lite produkter nu för att hjälpa mitt hår ordentligt på traven då jag just nu precis har blivit blond igen efter att ha varit väldigt mörkhårig (har tagit det väldigt försiktigt och hållit på sen 8 månader tillbaks ungefär med detta), jag kör just nu med Kevin Murphys hydrate me schampoo och balsam, har inpackning en gång i veckan men behöver tips på vilka produkter jag bör använda mer, t.ex. efter tvätt innan man ska föna, vilken olja och vilka produkter som är bäst för att få lockarna att hålla. Så jag skulle vilja ha tips på vilka produkter jag ska satsa på att beställa hem nu för att mitt hår ska må så bra som möjligt. Skulle bli jätteglad för svar!!

  C 2015-02-18 22:21:26
  Svara
 • Gud vilket bra inlägg, TACK för tipsen! 🙂

  Amanda 2015-02-18 21:48:40
  Svara
 • TACK <3

  Therese 2015-02-18 21:48:19
  Svara
 • Hej! Fantastiskt inlägg för oss med tunt hår ! Undrar bara, förtjockningsspray och volymspray, snälla tipsa om bra produkter !

  Elisabeth 2015-02-18 21:02:41
  Svara
 • Hej Elin! Jag har precis det håret du beskriver här, i bröstlängd. Vad är den bästa frisyren uppklippt eller inte uppklippt långt hår med detta typiska skandinaviska håret? Kram

  Sofia 2015-02-18 19:46:25
  Svara
 • Hej Elin,
  Nyss blivit tipsad om din blogg och är så nyfiken På allt!
  Min fråga har blonda slingor med en kall toning på. (Skandinaviskt platt hår haha) vill klippa mig och färga mörkare för att få omber liknande inye brunt brunt men ändå mörkt blont typ. Min frisör är skeptiskt att de dunkar o säger typ att vi ska lägga mörka slingor. Men jag vill inte se ut som en zebra? Kan du på ett ungefär säga hur du hade gjort om du får fantisera hur de kan se ut?

  Therese 2015-02-18 19:20:50
  Svara
  • Svar på Thereses kommentar.

   Hej Therese!
   Men vad roligt, tack snälla.
   Jag kan tyvärr inte svara på specifikt för just ditt hår eftersom jag inte sett dig. MEN, jag skulle aldrig lägga mörkare slingor på ett blekt tunt/fint hår. Du kommer bli dassig och randig, oavsett tjocklek på slingorna så GÅ INTE MED PÅ DET. Det jag skulle göra är att successivt färga din botten i en ombre-teknik. Börja lagom och ta upp din egna färg och gör den mer pigmenterad och möt upp med ditt redan slingade blonda hår. Sedan skulle jag byta ton på det blonda till en mer beige/creme blond istället för blekt/vit. Lycka till! Kram Elin

   Elin Johansson 2015-02-18 19:27:59
   Svara
 • Kan bara säga TACK för inlägget!

  Anna 2015-02-18 18:45:07
  Svara
 • Jag håller med Emelie! Skulle vara jätte intressant att få några allmänna (förstår att det kanske är lite individuellt också) tips och råd vad man kan göra 🙂

  Anna 2015-02-18 17:39:49
  Svara
  • Svar på Annas kommentar.

   Hej Anna!
   Du kan söka på hudton eller hårfärg i sökfältet så kommer det komma upp inlägg om det. Kram Elin

   Elin Johansson 2015-02-18 18:58:42
   Svara
 • Hej 🙂 kan inte du göra ett inlägg med tips på vad man ska göra för att sköta om ett blont hår efter att man har varit hos frisören, för att undvika att det tappar färg och blir dassigt/gult efter ett tag? Vad man ska tänka på och så?

  Emelie 2015-02-18 16:50:33
  Svara
  • Svar på Emelies kommentar.

   Hej!
   Absolut, jag skulle kunna göra ett särkilt inlägg om det senare. Men annars kan du söka på blont hår i sökfältet och kika igenom alla inlägg som finns så kommer du bli klokare. Kram Elin

   Elin Johansson 2015-02-18 18:58:08
   Svara
 • Men du har väl skrivit att oljan young again är bra för tunt/fint hår och den är ju inte i sprayform? Jag köpte den för att du skrev att den var bra för det och inte tynger ner håret. En frisör sa till mig att jag hade nåt mellan tunt/fint och grövre/tjockare hårstrån, kan du tipsa om produkter för dem som har så?

  S 2015-02-18 16:31:32
  Svara
  • Svar på Ss kommentar.

   Hej! Absolut, vill man ha flytande olja så fungerar KM Young Again jättebra 🙂 kram Elin

   Elin Johansson 2015-02-18 17:25:50
   Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!