Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Mina favoriter

SE ALLT

Hur mycket tjänar en frisör egentligen?

Hej Elin! För ett tag sedan tipsade du om Björn Axens utbildning som är väldigt dyr, men så tillade du att om man blir riktigt jävla duktig så tjänar man tillbaka det på en månad. När jag googlade ”snittlön för hårfrisör” så ligger den runt 20.000kr. Är det stor skillnad på lön i förort och storstad? Tjänar du över snittlönen?

Hej! 

Det var en väldigt bra fråga. Jag är väldigt business utav mig så undrar varför jag inte tagit upp detta innan. Jag vet faktiskt inte riktigt vad snittlönerna ligger på som anställd frisör, men jag kan tänka mig runt 18.000-20.000 kr plus provision och OB tillägg.

Men jag har varit både anställd och är nu egenföretagare vilket är HELT annorlunda. Jag måste säga att det är inte dom bästa lönerna som frisör om man är anställd men man förstår nog inte hur mycket pengar det kostar att vara egenföretagare heller. Det jag dock tycker är hemskt är att många salonger som har anställda går endast på timlön och följer inga regler som kollektivavtal eller liknande vilket gör att oftast så tjänar man väldigt lite som anställd frisör.

Att jobba som egenföretagare är helt annorlunda, man kan tjäna hur mycket pengar som helst – men det gäller att jobba väldigt hårt då. Det går bort mycket i skatt och moms samt ju mer man jobbar desto mer material använder man. Man bestämmer också vilka typer av produkter man vill jobba med, det finns billiga färger samt dyrare färger t.ex att jobba med – beror lite på hur man vill jobba. 

Man sätter också priserna själv, det baseras självklart vart i landet man jobbar, vad behandlingen är värd samt hur mycket det kostar för frisören att ta hand om en viss kund. Jag kan säga att absolut, jag tjänar väldigt bra med pengar – ingenting jag hymlar om men jag jobbar väldigt hårt också. Så pass hårt så jag nästan gick in i väggen i julas och det är inte för pengarna utan för att jag älskar mitt jobb så fruktansvärt mycket och inkomsterna är egentligen bara en bonus för min del. Jag har även min blogg och sociala medier som ett jobb där jag också har en inkomst.

Som anställd är man väldigt begränsad, det går inte att tjäna så mycket mer än det man gör. Visst, det går att sälja mer produkter men det är småpengar. Så jag rekommenderar alla frisörer att bli egenföretagare och jobba för sig själv. Det som jag kan sakna ibland är att när man är anställd så jobbar man sina timmar och sedan får man gå hem, när man är egenföretagare så tar jobbet aldrig slut.

Det finns så mycket att ta upp i detta ämne men jag håller det såhär kort nu. Jag tycker vi ska bli bättre på att prata pengar eller karriär bland frisörer. Det är fler tjejer än killar som jobbar inom hår och skönhet och vi blir fler och fler egenföretagare. Det är oftast så osvenskt att säga att man är bra på någonting och att man vill tjäna pengar. Det vore så kul och intressant om vi kunde diskutera detta ämne. Kommentera gärna här under!

Hoppas du fick svar på din fråga och vill ni läsa mer om frisörfrågor så kika in HÄRHÄR

<3

IMG_2017

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
30kommentarer
 • Hejsan!
  Jag vill utbilda mig till frisör och har kollat på Leep i Malmö. Vet du något om den skolan och är det en skola du kan rekommendera? Anledningen till att jag har kollat på just den skolan är för att man kan, om man får ett godkännande från sin kommun gå via komvux som då betalar utbildningen och jag får rätt till studielån. Har du andra skolor att tipsa om annars?

  Hälsningar Ida

  Ida 2016-06-08 08:17:37
  Svara
 • Tyvärr är det dåliga löner innan du tagit gesällen. Ring handels eller gå in på frisörförrtagarnas hemsida så hittat du svar! Men kämpa på så är två år snart förbi!

  Hanna 2015-06-14 13:54:14
  Svara
 • Jag jobbar som Frisörlärling. Gått 3 års gymnasie utbildning på lärlingsprogrammet i frisör men tyvärr räknas inte dessa timmar trots att över 70 % av min gymnasieutbildning var att jobba heltid. Så nu jobbar jag av mina 3000 timmar, där jag jobbar heltid och tjänar 4000 kr i månader. Ungefär 1 år kvar nu och inte fått någon löne ökning alls, och får ingen provision eller liknande. Jag är iprincip tvungen att bo hemma för det är liksom omöjligt att försörja sig på den här lönen.

  Du verkar väldigt insatt i ämnet med tanke på din blogg. Vet du hur reglerna är. Är det verkligen såhär låga löner för det jag gör i avtalen eller är det jag som blir uttnytjad av min arbetsgivare?
  Det känns helt omänskligt att någon skulle bestämma att det här är avtalslöner. Jag tänkte att jag frågar dig för det är väldigt svårt hitta informationen om avtalen för frisörlärlingar.

  Miranda 2015-05-26 17:06:05
  Svara
 • Hej Elin var bokar man tid hos dig?

  Emma 2015-03-24 07:44:42
  Svara
 • Har varit anställd och är egen sedan 9 månader tillbaka. Älskar livet som egenföretagare! Det är tufft men värt varenda sekund.

  Tyvärr är det ju så att många arbetsgivare inom vår bransch utnyttjar alla unga, nyutbildade tjejer och ger VÄRDELÖSA villkor och kass lön. Men när man är ny och ung kanske man inte vet/vågar säga något. Har jobbat på tre ställen och alla har varit skit. Då gick jag över till att vara egen även fast jag inte har jättemånga egna kunder. Måste ju testa, annars får jag göra något annat. Och det går om man brinner för det man gör!

  Amanda 2015-03-17 19:40:14
  Svara
 • Det är ju inte frisörföretagarna som sliver avtalen? Det är fackförbundet handelsanställdas förbund som gör det!! Grundlönen för en heltidsanställd frisör ÄR 15000kr/månaden plus 17,25% provision. Hur svårt kan det vara att förstå? In och läs uppdaterade avtal, frisörföretagarna har inget med detta att göra.

  Nathalie 2015-03-14 13:48:47
  Svara
 • Hejsan, har jobbat som frisör i 2 år (bor i Finland), jag var dock anställd vid denna tid. Jag tjänade ca. 1100 euro i månaden = 11000 kronor… vid företaget fick man ingen provision, antar att dem inte riktigt höll sig till kollektivavtalet. Slutade som frisör för att det kom inte in så mycket pengar som behöv för att försörja en familj.. I nuläget studerar jag till Ekonom!

  Emilia 2015-03-13 18:00:44
  Svara
 • Hallå och tack för en awesome och inspirerande blogg! Jag undrar om du kan tänka dig att kommentera Blondinbellas nya schampoo ”workout” som tydligen skall gå att använda varje dag, för de som vill/behöver tvätta håret ofta. Funkar produkten verkligen? Jag vet att du har henne som kund och inte vill prata skit om hennes företag, men en ärlig åsikt från en skicklig frisör hade verkligen uppskattats =)

  Emma Hå 2015-03-12 19:56:51 http://emmahas.se
  Svara
 • Fel. Garantilönen är på den siffran du pratat om, grundlönen på 15000kr. men garantilönen går endast in om du inte kommer över den siffran när man lagt ihop grundlön+provision+OB. Någon provisionsgräns finns inte längre utan du tjänar 17,25% på allt du klipper/färgar in exkl. moms. Kolla gärna det uppdaterade avtalet

  Nathalie 2015-03-12 17:35:05
  Svara
 • 14900 är grunden för nyutbildade utan gesällen och som har jobbat i 3-4 år.
  Dessa info fick jag när jag ringde upp Frisörföretagarna förra veckan.
  Sedan är det 7’7% i provition på allt du får in och så klart semester ersättning.
  Som Frisör med gesällen ligger man på från 19000/40 timmar i veckan sedan 7’7 provition och semester ersättning.
  Tycker att alla frisörer ska ringa dom. Dom svarar på alla frågor 🙂

  Lilly 2015-03-12 17:18:16
  Svara
 • Jobbade som anställd i 2,5 år. Därefter börja jag med hyrstol som jag nu haft i 1 år, ångrar det aldrig! Bland det bästa jag gjort och dessutom mycket roligare att jobba! 🙂

  Therese 2015-03-12 16:51:27
  Svara
 • GRUNDLÖNEN för en frisör som arbetar 40h/v är 15000:- men däremot så ligger GARANTILÖNEN på 21819:- Står i avtalet också för vad som gäller när man ska ha garantilön.

  Camilla 2015-03-12 12:39:50
  Svara
 • Jag driver egen salong på en liten ö i Karlskrona och jag tjänar mer pengar som egen än jag hade gjort som anställd. Friheten att kunna jobba precis som jag vill är så mycket värt!

  Natha 2015-03-12 08:28:40
  Svara
  • Svar på Nathas kommentar.

   Eller hur, friheten tycker jag är det bästa. Att ingen bestämmer hur man ska jobba, vilka kunder man måste ta eller när man ska gå hem. Dom med barn t.ex och familj passar egenföretagande också mycket bättre. Glad för din skull 🙂 Kram Elin

   Elin Johansson 2015-03-13 15:59:52
   Svara
 • Kul och intressant ämne du tar upp , jag är själv frisör och hyr min stol i en mellan stor stad, som är extremt frisörtät .
  Har varit anställd innan och har nu uppfyllt min dröm om att vara egen .
  Tyvärr måste ja säga att de i mitt fall varit riktigt tufft ekonomiskt och psykist , att hela tiden känns en stress över hur många kunder man får per dag/vecka och månad .
  Jag är lite intresserad av att höra hur man ska tänka med eget uttag ”lön” . Baserat på att tjänar in 40.000:- på en månad ?
  Jag får inte mitt liv att gå ihop så har du något bra tips för för en vilsen frisör som överväger att åter bli anställd igen ?
  Virrig

  Lovisa 2015-03-11 23:13:16
  Svara
  • Svar på Lovisas kommentar.

   Hej Lovisa!
   Det är tufft, första tiden är tuff. Mitt tips till dig är att satsa på det du tycker är roligast och det du är grym på. Gör t.ex ett anpassat Instagram/Facebook konto som du bara lägger upp och visar vad du gör. Köp en bra kamera och lägg lite mer tid åt att fota före/efter bilder så kunder hittar dig och VILL gå till dig för du är grym. Allt som har med det ekonomiska tycker jag att du ska ta med din revisor. Jag lägger mycket pengar på min revisor så man får hjälp och har koll så allt går ihop, mitt absolut bästa tips. Kämpa, kämpa och kämpa. Det är skönt att vara anställd men om du får företaget i rullning så kommer du inte ångra en sekund. Lycka till nu! Kram Elin

   Elin Johansson 2015-03-13 16:04:48
   Svara
 • Hej Elin. Jag en fråga. Hur är Kevin Murphys produkter? Hoppas på svar.

  Kirsten 2015-03-11 22:11:19
  Svara
  • Svar på Kirstens kommentar.

   Hej!
   Du kan söka på Kevin Murphy i sökfältet i bloggen så kommer det upp massor med inlägg 🙂 Kram Elin

   Elin Johansson 2015-03-13 16:06:22
   Svara
 • Jag jobbar som anställd frisör på 80% just nu och jag skulle ju inte vilja påstå att det är ett drömyrke rent ekonomiskt, absolut inte. Men som du säger att yrket i sig är så jävla (ursäkta ordvalet) roligt och givande så pengar är mer som ett plus. Dock hade man ju önskat att man borde fått mer betalt för den tid man faktiskt lägger ner. Det som är positivt med att vara anställd just nu är ju att man har sin grundlön/garantilön och med tanke på att dem i princip tagit bort provisionsgränsen så kan man ju tjäna väldigt bra om man har mycket kunder så man har att göra hela dagarna. Det här med att man får gå hem när ”schemat” är slut för dagen stämmer dock inte! Det blir väldigt mycket mertid trots anställning, men vad gör man inte för sina kunder! och det ger ju en så mycket tillbaka när kunder gå nöjda ifrån en! Ha det fint! 🙂

  Thess 2015-03-11 21:10:02 http://nouw.com/thesss
  Svara
 • Grundlönen är idag 21819kr, från 1/4 22389kr, vet inte vart 15000kr kommer ifrån? Provision 17.25%, gränsen för provision är jag osäker på

  Sandra 2015-03-11 20:29:42
  Svara
 • Jag är anställd och har småbarn, föredrar därför att vara anställd. Känns betydligt ”säkrare”. Sen är det ju såklart så, att är man riktigt duktig, och har ett väldigt bra rykte och är egenföretagare, kan man väl pressa upp priserna bäst man vill! Och kan ”välja” sina kunder på ett helt annat sätt än en medelmåttig frisör. Något jag tycker är helt rätt, är man duktig och omtyckt, ska man tjäna mer som hantverkare än en slarvig frisör! Så hur mycket du än tjänar, har du med ditt rykte uppenbart förtjänat varenda spänn!

  MeN 2015-03-11 19:34:17
  Svara
 • Vad tjänar du i månaden?:) skulle vara kul att veta 🙂

  Hanna 2015-03-11 17:37:47
  Svara
 • Hur tycker du man ska hantera kunder som inte kommer på bokad tid? Endel är ju sjuka och andra kanske glömmer. Tar du betalt av dem ?/ micha

  Micha 2015-03-11 17:35:14
  Svara
  • Svar på Michas kommentar.

   Hej!
   Här hittar du ett inlägg jag skrivit innan om just det: http://elin.damernasvarld.se/2014/09/04/att-respektera-yrket-mig/
   Kram Elin

   Elin Johansson 2015-03-13 16:11:39
   Svara
 • Jag driver eget sen 9 år tillbaka i inlandet! Har haft pauser därifrån och jobbat i både Stockholm och Umeå! Dock ”tjänar” jag mest pengar inhyst inlandet!
  Jag ha valt att anställa en frisör utan kollektivavtal för jag känner mig mer fri så, men hon har fått både en riktigt bra lön och får följa med mig på kurser mm!
  Jag vill ju ha kvar henne så då vill jag ge henne det bästa

  Marra 2015-03-11 17:24:51
  Svara
 • Vad tjänar Du som frisör varje månad och hur många timmar jobbar du per månad?

  Josie 2015-03-11 16:35:57
  Svara
 • Grundlönen för en heltidsanställd frisör är 15000kr. Sen provision på 17,25% på allt du jobbar in. OB-tillägg finns i princip inte längre. Man kan alltså tjäna bra mycket mer pengar om man jobbar i en storstad där priserna är högre.

  Nathalie 2015-03-11 16:22:19
  Svara
Elin Johanssons webbshop
Dölj

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!