Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Mina favoriter

SE ALLT

FRÅGOR & SVAR DEL 1

Hej mina vänner!

Nu är det dags för den första delen utav min enorma frågestund. Jag kommer att svara på några frågor i text samt svara på några i video, så ni får hänga med och hålla utkik så hoppas jag ni får svar på era frågor. Då kör vi: 

1. Jag undrar varför man ska lägga sina pengar på dyra produkter när håret ändå är dött? Man kan väl inte göra något åt något som är dött?

Svar: Det var en väldigt bra fråga. Är håret helt förstört, alltså det går knappt att borsta håret eller forma håret med värme så finns det bara en sak att göra – klippa bort den bit som är dött. När det kommer till produkter så finns det produkter som kan hjälpa till att håret inte blir värre eller att håret går av helt. Men jag håller med dig, mitt tips är att klippa bort allt dött hår samt inhandla nya produkter för det hår som är kvar och sträva efter ett välvårdad hår.. PS: Nu menar jag om håret blir förstört p.g.a slitage. Vissa börjar störa sig på denna fråga och självklart är hår som är utanför huden helt dött och genom produkter så lägger sig produkter som en hinna på hårstrået och skyddar håret från slitage.

2. Hej Elin och tack för en fantastisk blogg.
min fråga är följande: jag har klippt mig hos min frisör i 10 år och är sjukt nöjd men hon är inte duktig på färgningar. Är det fult att färga håret hos någon annan och fortsätta klippa sig hos henne? Eller är det regel att man fixar rubbet hos sin frisör och låtsas gilla det? Jag har provat att klippa mig några gånger någon annanstans men blivit missnöjd varenda gång och gått tillbaka med svansen mellan bena. Vad rekommenderar du som frisör?

Svar: Tack så hemskt mycket, roligt att du tycker om min blogg. Det är en rätt vanlig fråga bland kunder och det behandlas olika bland frisörer. Jag tycker att du betalar för att få ditt hår fint, då ska du lägga dom pengarna på en tjänst som du vet att du blir nöjd. Om du har ett 10 årigt samarbete med en viss frisör så tycker jag att du ska ta upp det med henne att du vill färga håret någon annanstans men fortsätta klippa håret hos henne för hon klipper dig så bra. Jag tycker att man ska köra med öppna kort så inte du eller frisören blir obekväm. Känner du att din frisör tar illa vid sig så tycker jag att du ska byta helt, det ska vara en härlig stund att gå till frisören och du får inte glömma att du betalar för tjänsten.

3. Hej tänkte bara fråga hur du slingar en person med kort hår? (där öronen är framklippta Och kort nacke liksom!)
Du är en stor inspirations källa!

Svar: Tack så mycket! Jag brukar slinga förhand, alltså balayage och måla på dom ställen man vill skapa färgen. Oftast mina korthåriga tjejer vill antingen vara det ena eller det andra. Mörk runt om (det kortaste) och sedan slingor ovanpå där jag alltid kan lägga med folie, eller helfärgad/helblonderad. Många skulle nog välja att slinga med hätta men jag vägrar och resultatet blir ”pinnigt” och ingen vidare teknisk färg. Ibland kan jag också arbeta mer flera olika färger och delar upp färgövergångarna med foliepaket. Hoppas du förstod (:

4. Hej Elin! Du är jätteduktig och kunnig om hår därför undrar jag:
*blir håret snabbare fett om man tränar mycket?
*om håret växer snabbt, betyder det att man har bra hälsa?
Du är grymmmm!!!!

Svar: Tack så mycket (: Om man tränar mycket så tvättar man också håret oftare vilket kan bidra till att håret kommer i obalans och producerar mer talg som gör håret fett. Sen kan det vara så att när man tränar så har man en bra blodcirkulation och då kan håret också växa snabbare samt bli mer fett, fast då är det inte till det negativa. Om håret (även kroppshår) och naglar växer fort så kan det bero på att din kropp mår bra och du äter bra mat som gör att kroppen mår bra. Det gäller även om man är lycklig psykiskt, är nykär eller bara mår väldigt bra i sinnet så har det väldigt bra fördelar för håret mm.

5. Hej bästa Elin!!
Hur hade du råd med att bli egen ibörjan? tog du något lån eller hade du lite pengar sen innan? vad är dina bästa tips för att locka till dig kunder och få dem att stanna och bli stammisar?
Kram!

Svar: Jag hade funderat på att bli egenföretagare i kanske ett halvår samtidigt som jag var anställd och jag sparade pengar privat, i samma veva så valde jag och min pojkvän att vi skulle köpa ny lägenhet och sälja våran gamla lägenhet som vi gjorde en rejäl vinst på vilket också bidrog till att jag kunde starta upp och leva på en del i tre månader tills jag kunde leva på min första riktiga inkomst. Det tog knappt tre månader tills jag kunde leva på mitt företag och jag hade satt upp ett mål att inom 6 månader så skulle företaget vara i rullning. Jag hade kunder som följde med mig från min andra salong men annars har jag bara marknadsfört mig på min blogg samt Instagram precis som jag gör idag och det är det som gjort att jag fått kunder från början.

Jag har aldrig försökt locka till mig eller gett rabatt för att kunder ska komma till mig för att jag har alltid satt ett pris på mina behandlingar och värderat dom till dom kunder som vill ha min tjänst. Jag har egentligen bara visat vad jag kan och vad jag gör och till en enorm glädje har kunder och alla ni tyckt om det jag gör och bokat tid hos mig. När det kommer till att kunderna blir stammisar handlar bara om att göra ett riktigt bra jobb och ett hållbart resultat så kommer kunderna boka om sina tider. Kram Elin

6. Hur ska man gå tillväga om han har blekt sitt hår men är trött på utväxten och vill mörka ner det hela lite men fortsätta vara ljus? kram

Svar: Då tycker jag att en soft-ombre skulle vara perfekt för dig. Dels för att du inte ska få utväxt och hamna i ett fack där du måste färga utväxten var 8:e vecka. Du får in en mer teknisk och levande färg mot ansiktet och du kommer känna dig fräschare längre, dessutom kommer du få ett mer välmående hår. Då kan du säga till frisören att du vill ha din egna färg som grund, men en roligare nyans som passar din hudton. Låta dom blonda längderna vara fast kanske tona dom i en krämigare, beige nyans som kommer göra helheten mer lyxig och naturligt blond.

lob

Här har jag ett exempel på min kund som gick från att blekt slingor år ut och år in. Jag valde att lägga en mörkblond grundfärg i en ombre-tekink, tonade ner det superblonda (gulaktiga) topparna till en mer beigeblond/kall ton. Hon är fortfarande blond men en mer lyxigare helhet.

7. Hej, har du någon uppfattning om när barn/tonåringar kan börja använda torrschampo. Min dotter har börjat klaga på hur hennes hår ser ut när det inte är nytvättat (börjar bli fett). Jag vill inte börja tvätta hennes hår var och varannan dag som jag/mamma gjorde när vi var små, alltså innan torrschampo.
Vad finns det för negativt med att använda torrschampo (förutom möjligen utseendefixering såklart).
Om man ska köpa ett torrschampo som är utan massor av galna tillsatser i vad ska man köpa då.

Svar: Hej du! Torrschampo är egentligen bara en stylingprodukt, precis som hårspray eller att småkillar använder hårvax. Men det som är problemet med tonåringar är att när barnen kommer in i puberteten så händer det mycket i kroppen. Acne kommer fram, oljig hud och håret kan ändra färg och kondition. Det gäller precis samma sak för håret som med kroppen, eftersom kroppen är håret/hårbotten så kan det lätt bli så att hon upplever att håret blir fett fort fast ni inte tvättar håret så ofta pga puberteten.

Nu vet jag inte hur gammal din dotter är men det här med utseende och regler är det upp till dig som mamma att bestämma. Det finns inte något negativt att använda torrschampo, vill du vara säker på att det är naturliga tillsatser så tycker jag att Apotekets hårprodukter är superbra för barn/tonåringar. Självklart handlar det om utseendefixering och många barn vill bara använda torrschampo för sakens skull. Mitt tips är att du och din dotter går igenom lite roliga enkla frisyrer som hon kan göra till vardags som förvillar den feta hårbotten så att hon inte behöver använda så mycket produkter. Stort lycka till!

8. Hej! Jag har i dagsläget mörkblondt hår men är sugen på att blondera det, eller köra på en ombre. Mitt problem är dock att jag har väldigt mörka ögonbryn, svart. Undrar om det ens skulle passa? Eller ska jag satsa på en annan färg? Behöver göra något nu inför studenten!

Svar: Absolut, Ombre är optimalt. Det viktigaste är att frisören kollar på din hudton och färgen på dina naturliga ögonbryn/din egna bottenfärg. Ett tips är att du går osminkad till frisören. Matchar in bottenfärgen och sedan ljusar upp längderna och möter upp med bottenfärgen. Om du har väldig mörka ögonbryn så kanske du kan färga en pastell-blond ton, vore så snyggt. Ha en ordentlig konsultation med din frisör så kommer det bli perfekt!

9. Vad är dina tankar kring gesällbrevet?
Vet många frisörer med gesällbrev som inte är något vidare bra. Givetvis finns det ju de som INTE har gesällbrev som med är mindre bra. Men kan det inte vara lite så att man kan lyckas bra oavsett vilken väg man väljer? Erfarenhet och talang måste ju ändå vara det som väger tyngst? Vill man ändå ha ett diplom på väggen så kan det väl vara upp till var och en? Nyfiken på vad du tycker.

Svar: Jag hör till dom som är traditionell av mig, jag tycker man ska ta Gesällbrevet. Det hör liksom till tycker jag i alla fall. Det är jobbigt, kämpigt och dina kunskaper sätts på spel och det brukar jämföras med hur jobbigt och fantastiskt det är att klara körkortet. Det finns dom som tagit körkort som är sämst på att köra bil också. Jag tycker man ska gå igenom och klara alla grunder och sedan bygga sin karriär på erfarenhet och kreativitet. Gesällbrevet har väldigt stor betydelse om man vill vara anställd för att man får betydligt mycket mer betalt om man har Gesällbrev än inte. Jag tog Gesällbrevet för att det är ett kvitto på att man är behörig frisör och man får lättare jobb utomlands och när jag gick ur frisörgymnasiet så anställde inga salonger frisörer utan Gesällbrev.

Idag är det skillnad, idag utbildas enskilda individer och det handlar mycket om talang, hur kreativ frisören är samt erfarenhet. Att hyra stol fanns inte på världskartan när jag blev klar frisör och idag så finns det fler hyrstol-salonger än anställnings-salonger. Men det är rätt tungt att ha klarat av Gesällen, det tror jag alla som klarat Gesällen kan hålla med om?

10. Vad tycker du allmänt om Living Proof produkterna? Är dom så mycket bättre som dom vill påstå tack vare att dom använder några andra molekyler eller föredrar du typ Redken och Kevin Murphy framför detta märke? Skulle vara kul att höra din åsikt.
Din blogg är verkligen toppen! Kram

Svar: Tusen tack <3 Jag har testat några produkter från Living Proof och jag tycker mycket om dom produkterna. Alla märken vill bräcka varandra och alla märken vill vara mer naturliga ”utåt” sätt men i slutändan så fungerar dom på precis samma sätt. Jag har älskat Kevin Murphy’s produkter sedan dag ett, dom innehåller helt andra ämnen än Redken t.ex men i slutändan så tycker jag att resultatet blir det samma. Man som konsument ska ta alla ingredienser i flaskorna med en nypa salt, det finns INGA produkter från världsledande märken som är farliga – då skulle dom aldrig få säljas. Mycket handlar om PR och alla vet att marknadsföring är A&O i skönhetsvärlden.

IMG_0002-5

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
8kommentarer
 • Hej Elin ! Jag börjar bli helt förtvivlad över mitt hår. 🙁 Jag har genetiskt väldig, väldigt tunt hår. Det är platt och flygigt och alla frisyrer blir fula. Det är väldigt skört och blir lätt slitet. Jag använder nästan aldrig värme på håret för efter bara en gång blir det märkbart mer slitet. Men, jag älskar verkligen att göra andra frisyrer utan värme. Hästsvansar, flätor och knutar hit och dit. Men jag kan inte ha något för dels att det inte går och dels att det är fult ! 🙁 Finns det något sätt, något slags kosttilskott eller knep för att få håret tjockare ? Jag vill väldigt gärna göra en hårförtjockning men har hört att det kan se komstigt ur på för tunt hår. Mitt hår är lite längre än axellångt. Vad sjutton ska jag göra ?! 🙁

  Hanna 2015-04-01 22:14:07
  Svara
 • Hej Elin!
  Jag har väldigt tjock hår och har egentligen aldrig hittat en frisör jag är nöjd med. (Har verkligen varit jättejobbigt då jag är noga med mitt hår) Fram tills för 3 år sedan! Jag är 25 nu.
  Jag blir alltid nöjd med min klippning, men nu på senaste tiden så har min frisör blivit en latmask och det känns som hon vill prata mer än att fokusera på mitt hår. Sist jag var där så fick jag betala för en klippning med styling (fön?!. Och ja, det är svindyrt att klippa sig hos min frisör ) Som jag inte ens fick… hon frågade mig om hon skulle platta mitt hår efter hon blåst det torrt. Vill tillägga att min hår ser ut som en svintokvast om man inte gör något åt det. Då fick jag nog och sa nej tack! Kände mig extremt ful hela vägen hem och knöt upp det på huvudet i en slarvig knut.
  Det är här mitt dilemma kommer. Jag är jättenöjd med klippningen. Men inte det övriga. Hur ska jag gå till väga? Det är jobbigt att hitta en frisör man trivs med.
  Har du något tips på en bra frisör i Sthlm som du vet klipper tjockt hår helt magiskt? Tack på förhand

  maria 2015-03-23 22:34:28
  Svara
 • Hej!
  Jag har tydligen koppar i mitt hår vilket min frisör säger skulle göra att min hår skulle kunna börja fräta om jag färgade mitt hår. Jag förgade mitt hår för snart ett år sedan då innehöll färgen tydligen inget bleknings medel så det gick bra. Men nu är jag verkligen inte alls nöjd med mitt hår. Kan jag färga det utan risken att mitt hår ska ramla av? Kan jag göra något åt färgen? Mitt hår är lockigt men det är annorlunda varje dag och jag har under en långtid nu funderat på att skaffa hår förlängningar. Hur går det ihop med lockigt hår? Måste man styla håret en massa varje dag för att det ska vara snyggt? Jag mår verkligen jätte dåligt över mitt hår. Sjukt tacksam för svar.

  Kajsa 2015-03-23 14:05:51
  Svara
 • jag vill lägga mig i i fråga 4 lite… Har man en hög ämnesomsättning så växer både hår och naglar snabbare. På samma sätt växer de långsammare om man har låg ämnesomsättning. Faktiskt så är skillnaden stor mellan folks olika ämnesomsättningar (det går att mätas). Så dedär med hur snabbt håret växer är väldigt genetiskt betingat.
  Det finns sjukdomar där om man har hög ämnesomsättning (hypertyreos) så växer hår och naglar som ogräs medan om man har sjukdomen med låg ämnesomsättning (hypotyreos) så tappar man mycket hår istället och naglarna skivar sig och blir tunna som papper.
  Jag och mina vänner har diskutterat dehär och de är mellan oss väldigt tydligt vilka som har hög ämnesomsättning och vilka som har en lägre ämnesomsättning och såklart mittemellan-ämnesomsättning.

  Sofie 2015-03-23 14:00:43
  Svara
 • Älskar såna här inlägg! Tack för att du tar dig tiden att svara på våra frågor, man lär sig så himla mycket! 🙂
  Kram!

  Jennifer 2015-03-23 13:19:46
  Svara
 • Hej!
  Vill bara påpeka att det är väldigt svårt att få göra gesällprovet idag. Personen måste ha varit anställd som trainee/lärling och jobbat ihop 3000 timmar. Som du vet är det väldigt sällan en frisör anställer lärling idag

  Milla 2015-03-23 13:11:00
  Svara
  • Svar på Millas kommentar.

   Absolut, har skrivit många inlägg om det ämnet tidigare 🙂 Du kan söka på Gesällbrev i sökfältet så kommer mycket upp. Kram Elin

   Elin Johansson 2015-03-23 13:26:02
   Svara
Elin Johanssons webbshop
Dölj

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!