Använd balsam på rätt sätt

Vi pratar mycket om hur man ska schamponera håret på rätt sätt, inte för mycket, inte för lite, sulfater, parabener, anti frizz, listan kan göras lång. Men vi pratar sällan om hur man ska använda balsam på rätt sätt. Dom flesta säger nog:

” Använd balsam endast på topparna, från örat nedåt. Håret blir fett annars”

Det ligger någonting i det men då har man valt fel typ av balsam för din hårtyp. I dagens läge så finns det väldigt mycket olika vårdande produkter som man använder i handdukstorkat hår men ett balsam gör väldigt mycket. Det som händer i duschen är grunden till hur slutresultatet kommer bli, hur stylingen kommer att hålla och hur välvårdat hår man får i slutändan.

1. Viktigt är att köpa rätt serie (schampo och balsam) för din hårtyp. Det finns hur mycket olika varianter som helst på marknaden idag och fokusera på bra produkter som passar dig istället för produkter som är ”inne” nu.

2. Har du tunt/fint hår och du upplever att inget balsam passar dig så kan du blanda du balsamet med en tom flaska med vatten. Ju mer vatten desto ”lättare” balsam.

3. Jag tycker att balsam ska fördelas i hela håret, jag masserar lite lätt i hårbotten för att hårbotten ska få den återfuktning den behöver.

4. Hårbotten är väldigt viktig. Hårbotten är hud och huden måste få fukt för att bibehålla en bra hårbottensmiljö. Om hårbotten inte får fukt så kan hårbotten bli torr, flagna och klia väldigt mycket. Har man väldigt torr hårbotten och inte ger fukt så kan det bli inflammation och bidra till att man tappar mycket hår.

5. Ett enkelt tips är att låta håret bli fett. Huden har sitt eget sätt att återfukta sig med naturliga oljor mm och tvättar men håret för ofta så torkar hårbotten/håret ut. Ju mindre tvätt desto friskare hårbotten.

6. Om jag ska vara väldigt petig så för en god hårbotten-hälsa så ska balsamet ej innehålla silikoner, visst silikoner minskar frizz och ger bra glans men oftast är ett sådant balsam väldigt tungt för dom med lite finare hår. Plus så behöver schampot sulfater i sig för kunna tvättas ur, vilket inte heller är bra för håret. Så satsa på sulfat, paraben och silikonfria produkter om du har hårbottensproblem.

MEN, ska du använda produkter helt utan dessa ämnen så finns det endast naturliga/eco produkter att välja på. Kevin Murphy t.ex är fri från sulfater och parabener men innehåller silkoner. Men då innehåller KM rena grundläggande oljor, växtextrakt och naturliga antioxidanter. Beror lite på vad man väljer!

7. Ett sista tips är att kolla efter schampo och balsam som innehåller Omega 3,6,9 och solrosolja. För dom som har lite tunnare hår, använd balsam i sprayform så fördelas produkten jämt över huvudet i duschen. Gör ett eget, blanda balsam, vatten och lite olja i en sprutflaska och ha i duschen. 

shampoo and cond life_zm

 

Här har jag hittat helt naturliga produkter från Conscious Skincare. Dessa produkter innehåller strimlat skal av citrusfrukter tillsammans med ekologisk solrosolja, aloe vera och nyponolja. För dig med känslig, problem-botten eller en hårbotten som behöver extra fukt så är dessa typer av produkter en fröjd att använda. Mer information hittar ni HÄR.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
31kommentarer
 • Hej!Har en fråga har rakt hår och med tunna hår strån men många.Jag brukar permanent håret för 5 år sen Men det blir så rostigt så jag får klippa bort mycket hår.Hon brukar använda sur permanent . Mitt hår blir fort skitigt och när jag använder hårspray så försvinner de fäldigt fort från mitt hår.Jag undrar vad jag ska använd för hår Schampo /Balsam/Håspray?

  Anna-lena Boström 2016-06-01 20:20:22
  Svara
 • Hej Elin! Jag tycker du är så sjukt grym och är riktigt imponerad av dig! Jag undrar hur man ska göra när man ska övergå från ett schampo som innehåller sulfater till ett schampo som är sulfatfritt? Ska jag använda ett detoxschampo?

  Wilma 2016-01-06 18:31:55
  Svara
 • Hej Elin!

  Vill tipsa dig om John Masters Organics som har en ekologisk serie hårvård som works wonders! Innehåller endast naturliga ingredienser, och sen jag började med denna hårvård har mitt hår fått en helt fantastisk kvalité! Jag har prövat en hel del sulfat/paraben/silikon-fria produkter från salong, men inget går att jämföra med J.M.O. För tillfället använder jag ’Evening Primrose schampoo’ för torrt hår, ’Rosemary/Peppermint balsam’ samt ’Avokado/Lavendel intensivbalsam’ som inpackning. Är du sugen på att testa något nytt, så prova detta!

  Linnea 2015-04-22 09:45:33
  Svara
 • Hej! Åh jag hittade precis din blogg, har aldrig läst förut men har plöjt flera sidor nu 🙂
  måste såklart komma en fråga, för det fanns såklart en anledning att jag googlade frisörbloggar. 🙂
  Det är så att mitt hår blir fett väldigt lätt. Och jag tror att jag har provat allt. Jag har provat att vägra tvätta det mer än 1-2 ggr i veckan, bra schampo och balsam, bra produkter i övrigt, inget balsam, balsammetoden, försökt igen att vägra tvätta håret mycket (i 6 månader försökte jag men utan resultat), och inte ens torrschampoo fungerar 🙁 förstår inte vad jag gör för fel? det känns som jag provat allt och frågar frisörer osv, byter produkter efter deras tips men ändå fungerar inget 🙁 har du något tips till mig? (När jag säger att håret blir fett fort så menar jag att jag skulle egentligen behöva tvätta håret varje dag, för varannan dag måste jag ha uppsatt hår för att de inte ska se så fett ut, oavsätt torrschapoo eller inte)

  linnéa 2015-04-12 20:23:59
  Svara
 • Vilket aktuellt inlägg, behövs verkligen! Det är lätt att man glömmer bort (eller inte ens vet om) många av dessa råd, framförallt att hårbotten faktiskt är hud och att all hud behöver återfuktas regelbundet.
  Super bra!

  Angelica 2015-04-12 14:50:53 http://www.blog.mjukhud.se
  Svara
 • Oh, toppen! Jag har verkligen väntat på ett inlägg ang balsam! Jag har varit så himla vilsen när det gäller just det, haha.. så Tack för detta inlägget! 🙂

  Cecilia 2015-04-12 10:48:15
  Svara
 • Kolla in lush ”r&b”! Det är ett leave in balsam som jag använder i mitt lockiga hår – det tar bort det frodiga utan att göra håret fett och tynga ner det! De är supergenerösa med prover så gå dit och förklara ditt problem så löser det sig nog:)

  Elin 2015-04-11 21:57:45
  Svara
 • Har du provat lush hårvårdsprodukter? Vad tycker du i så fall? De använder ju t.ex. Inga silikoner, utan lanolin i sina balsam (samma fett som finns i fårull).

  Elin 2015-04-11 21:54:58
  Svara
 • Hej Elin!
  En sak jag alltid har undrat:
  Ska man ha i hårinpackning innan eller efter att man använt balsam?
  Eller spelar det helt enkelt ingen roll?
  Är jättetacksam för svar!
  Ha en fin lördag, kram!

  Hanna 2015-04-11 10:35:39
  Svara
  • Svar på Hannas kommentar.

   Hej Hanna!
   Tekniskt sätt så ska du använda balsam efter inpackning men jag kan tycka att om du avslutar med kallt vatten så försluter du håret på samma sätt. Så slipper du köpa så många produkter för att göra en inpackning 🙂 Kram Elin

   Elin Johansson 2015-04-12 13:50:17
   Svara
 • Hej Elin, jag har en fråga gällande just schampo och balsam.

  Jag har det senaste året tappat ganska mycket hår + att jag har fått problem med torr och fet hårbotten.
  Hur många gånger jag än sköljer håret och schamponerar samt försöker inte ha för mycket balsam eller inpackning så blir mitt hår fett på bakhuvudet (känns som jag inte får ut allt balsam/schampo) och supertorrt fram i pannan, hjässan och i längderna.

  Känns som jag prövat allt för att fixa det; bytt schampo, haft olika produkter & olika mängder schampo/balsam… Jättejobbigt att känna sig äcklig i håret när man precis duschat.
  Har du någon ide vad det kan vara och hur jag kan lösa det?

  Tack för en superbra blogg!
  Kram

  Linn Löfholm 2015-04-10 23:58:16 http://lofholms.devote.se
  Svara
 • Oj…Skulle svara på kommentaren om Kerastase frågan!!

  Majsan 2015-04-10 21:04:43
  Svara
 • Undrar detsamma!! Hoppas vi får svar 😉

  Majsan 2015-04-10 21:03:17
  Svara
 • Undrar det jag med!! Hoppas vi får får 😉

  Majsan 2015-04-10 21:02:31
  Svara
 • Elin, Hej! Jag har nyligen börjat läsa din blogg och se några av dina youtube videos. Så himla inspirerande du är, så proffsigt duktig på det du gör!! <3 Jag funderar över hur man kan få svar på frågor av dig, funkar mail eller som nu kommentarer…

  I varje fall så undrar jag vad du kan rekomendera för produkter till ett bröst långt, tunt/flygigt hår som är naturligt små lockigt?? Gillar inte min lockar och har ofta flätor av olika slag eftersom jag skäms över mitt utsläppta hår. Jag drömmer om ett hår som är frizz fritt, glansigt och kompakt om du förstår vad jag menar! 🙂
  Marknaden är enormt stor och jag är vädigt lost, tyvärr!
  Är inne på att köpa en rundborste och föna håret för att få det mer styrigt, dock hörde jag av dig att föna ska inte de med små lockigt göra.
  Så kluven nu!

  Vet du några förslag på håroljor, leave-in eller serier som kan passa för tunt/lockigt hår? Mitt hår är sedan tidigare helt obehandlat av t.ex. färgning osv. Jag vill kunna släppa ut håret igen utan att skämmas över mina lockar…

  Tack på förhand! Kram

  Anna 2015-04-10 15:40:56
  Svara
 • Hej Elin! Om man tvättar sitt hår en gång i veckan, behöver man använda balsam då eller skulle du rekommendera att alltid använda inpackning?

  Sanna 2015-04-10 15:15:25
  Svara
  • Svar på Sannas kommentar.

   Hej!
   Jag tvättar mitt hår en gång i veckan, vissa gånger två. Men jag brukar ha som regel att packa in håret en gång i veckan och tvättar man bara håret en gång så blir det bara inpackning. Du kan avsluta med balsam eller kallt vatten 🙂 Kram Elin

   Elin Johansson 2015-04-12 13:52:47
   Svara
 • Hej Elin!

  Jag har rakt, tjockt, ofärgat hår som är lite torrt och ”trött” vilken inpackning skulle du rekommendera; Redken All Soft Heavy Creme eller Davines Minu Hair Mask eller kanske någon annan i samma prisklass??

  Kram!

  Anna Dahlberg 2015-04-10 15:11:35
  Svara
 • Ännu en fråga, hur underhåller du ditt hår dom dagarna du inte duschar? Vilka produkter har du eller borstar du bara igenom det?

  Cecilia 2015-04-10 14:42:03
  Svara
  • Svar på Cecilias kommentar.

   Hej Cecilia!
   Jag lockar frampartiet varannan dag bara, sedan använder jag saltvattenspray och torrschampo. Kram Elin

   Elin Johansson 2015-04-12 13:54:24
   Svara
 • Även de bästa schampo och balsam märken du föredrar 🙂

  Cecilia 2015-04-10 13:42:52
  Svara
 • Hej!
  Skulle vilja veta dina BÄSTA tips på hårspray, leave in, volym produkter och oljor. Vet att du tipsat om mycket men vill veta din åsikt om vilka du tycker är bäst! Tusen tack för fantastisk läsning

  Cecilia 2015-04-10 13:24:15
  Svara
 • Vad tycker du om kerastase produkter? de tillhör väl en dyrare prisklass men ser aldrig att du rekommenderar eller tipsar om deras produkter? Är det något som inte är bra med dem?

  Maria 2015-04-10 13:16:34
  Svara
 • Grymma du!! Tack för en dunder rolig blogg 🙂 Tänkte fråga varför jag tappar hår när jag lägger i balsam i håret? Med schampo så tappar jag några hårstrån men när jag sedan ska i med balsam då lossnar det massor!! Har då provat massor med olika balsam o märken…Och jag upplever att eco schampo och balsam torkar ut håret något fruktansvärt. Blir knastertorrt 🙁 Har du någon teori om varför de blir så? Kram

  Majsan 2015-04-10 13:02:01
  Svara
 • Du har helt klart Sveriges bästa blogg. Alla andra skriver ju bara nonsens. Här får man lära sig massor 🙂

  Tora 2015-04-10 11:48:04
  Svara
 • Bästa bloggen!!! Herregud Anna! Hon nämner aldrig att parabener är dåligt? Dessutom har en del personer lätt för att få allergi mot det i hårbotten. Sen kan det också påverka hormoner. Varför är du så otrevlig för? anser du att du är bättre kunnande? Är du själv frisör? VET du vad starta en egen blogg då 😉

  Lisa 2015-04-10 11:45:52
  Svara
 • Tack för din kommentar fina du! :*
  http://fames.se/koehler

  koehler 2015-04-10 11:29:44 http://fames.se/koehler
  Svara
 • Hej, jag måste bara säga att alla silikoner inte tynger ner håret. Det finns otroligt många sorters silikoner som används i hårprodukter, och köper bra man produkter så är det inga dåliga silikoner i dem.

  Sen har jag även läst ett flertal gånger att du skrivit att man ska ha parabenfria produkter. Du som frisör vet väl att det är det mest beprövade konserveringsmedlet man kan ha i en kosmetisk produkt? Alltså betyder det att är en produkt parabenfri så vet du inte vad det är för annat konserveringsmedel som finns i produkten. Parabener är ofarliga och påverkar inte håret. Det är även parabener i livsmedel du äter, och mag/tarm systemet kan ej ta upp dessa. Då säger det sig själv att det inte skulle vara farligt att ha i håret.

  Anna 2015-04-10 10:09:04
  Svara
 • Hej Elin! Jag bara älskar din blogg och man blir så inspirerad av alla fina förändringar du gör. Såna härliga toner. Jag undrar lite vad du tycker och anser hur lång tid en behandling får ta hos frisören? T.ex då med klipp-sling/färg. Hur länge brukar du ha dina kunder hos dig för en förändring ? Hoppas du har tid och svara.
  Mvh Sara

  Sara 2015-04-10 09:29:53
  Svara
  • Svar på Saras kommentar.

   Hej Sara! Tack så hemskt mycket, roligt att du gillar min blogg 🙂
   Jag sätter alltid upp 3 timmar på varje färg/klipp kund jag har, oavsett som det endast tar 2,5 så sätter jag alltid upp 3 timmar. Är det en väldigt stor förändring så kan jag sätta upp 4 timmar. Jag tycker det är viktigt med konsultationen, noggrannhet och styling. Kram Elin

   Elin Johansson 2015-04-13 12:15:39
   Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!