Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Mina favoriter

SE ALLT

8 fel som du gör när du fönar håret

Jag har pratat mycket om att volymföna håret med borste och nästan alla upplever detta moment väldigt svårt. Jag vet, det är svårt men det är som med precis allt annat. Att lära sig ett nytt språk är svårt, att lära sig cykla är svårt och att lära sig att laga mat är svårt. Men vill man någonting så pass mycket så klarar man det, sedan sitter det i ryggmärgen. Jag tänkte lista dom vanligaste felen vi gör när vi ska föna håret:

1. Oftast håller vi fönen i höger hand och borsten i vänster. Det är mest självklart att vi håller det tyngre föremålet i vår starkaste hand och det lättare i den svaga handen. Men faktiskt ska du tänka tvärt om. Oftast så är det borsten som trasslar in sig och det är svårt att rotera borsten längs med hårfönen. Vi vill jobba med borsten och endast följa med med fönen så ni får skola om, ni kommer märka skillnad.

2. Det mest vanliga felet är att vi börjar volymföna med borste när håret är alldeles för blött. Föna håret upp och ner tills håret är ca 60-70% torrt, borsta igenom håret, applicera volymgivande produkter, dela upp och rundborsta/plattborsta håret.

3. Vi fönar oftast håret för varmt, det räcker med läge 2 av 3 på fönen. Det är bara onödigt att föna för varmt, lagom är bäst. Självklart bör håret bli riktigt varmt för att kunna forma sig men det är onödigt att JÄMT föna på högsta värmen. Det leder bara till onödigt slitage och frizz.

4. Välj rätt borste utifrån vad du vill åstadkomma. Vill du volymföna med rundborste, välj en rundborste som har metallplatta tillsammans med svinborst. Vill du bara lätt föna ut håret med hjälp utav en paddelborste, välj en borste med mjuk platta och mjuka piggar.

5. Låt håret svalna. För att håret ska forma sig och hålla gäller det att håret får svalna i den position som du vill ha håret. Jag volymfönar med två borstar åt gången för att medan jag fönar en sektion så låter jag håret svalna i nästa borste. Orkar man inte vänta så kan man föna kalluft för att svalna, men jag tycker det håller bättre om håret får svalna av sig själv. Om du fönar håret rakt så skulle jag avsluta varje sektion med kallluft för att vara säker på bra hållbarhet.

6. Att föna håret tar tid det är ni nog ense om men genom att man gör ett stort jobb en kväll/morgon så håller sig hela frisyren snygg mycket längre och man slipper slita på håret med tänger och liknande varje dag.

7. Att verkligen föna håret torrt är jätteviktigt. Står du och kämpar och endast fönar håret till 99% torrt så är hela jobbet gjort i onödan och håret kommer gå sin egna väg. Föna håret ordentligt torrt, forma, svalna och applicera valfri spray.

8. Glöm inte vårdande produkter. Jag brukar alltid applicera leave-in spray/värmeskydd och vårdande Argan-olja precis innan punkt nr 2 (se ovan). Sedan applicerar jag volymgivande produkter, värme och slitage med borstar gör håret mycket skörare så glöm inte vården oavsett om ni ska volymföna eller icke.

Här kommer en liten film på hur jag volymfönar mitt hår.

DSC_0214

Björn Axén’s nya borstar är verkligen helt underbara (länk).

DSC_0069

Kevin Murphy levererar alltid bra volymgivande produkter (länk).

DSC_0058

Denna produkt från O&M följer med mig överallt. Perfekt förtjockningspray vid värmestyling (länk).

IMG_0008

En lätt och prisvärd fön från GA.MA (länk).

 

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
7kommentarer
 • Hej Elin! En fråga bara, i videon så applicerar du root lifter direkt efter vården, sen fönar du det nästan helt torrt och Sen börjar du rundborsta håret. Men här skriver du att man ska börja rundborsta håret när det är ca 70% torrt. Är det olika beroende på hur man vill att stylingen ska se ut eller i vilken ording ”bör” man applicera produkterna, rundborsta/föna håret? Vill se till så att jag gör ”rätt” 😉 tack för din grymma blogg!!

  Malin 2015-07-28 19:59:48
  Svara
 • Så bra inlägg! Jag har insett att jag är för ivrig och vill att det ska gå snabbare. Kanske ska investera i en till rundborste så det går fortare… 🙂

  Cecilia 2015-07-06 21:03:55
  Svara
 • En fråga 🙂
  Är det bättre med färg eller toning på ett blekt hår om man vill det ska hålla så bra som möjligt? Borde inte färg bara bättre? 🙂
  Har funderat på detta ett tag. Varför frisörer nyanserar med toning ist för lägga en färg.

  Lis 2015-07-06 19:09:13
  Svara
 • Ett perfekt inlägg hade varit ang. borstar i olika prisklasser.
  Paddelborste – billig,mellan,dyr
  Rundborste – billig, mellan, dyr
  Allround borste…
  Ja, du hänger med

  Anna 2015-07-06 10:02:34
  Svara
  • Svar på Annas kommentar.

   Hej!
   Absolut, det skulle jag kunna göra. Jag har rekommenderat massor med olika borstar, bara söka på borste/ar i bloggen 🙂

   Elin Johansson 2015-07-10 06:47:45
   Svara
 • Kan du inte tipsa om riktigt bra root lift som finns att få tag på för oss ”vanlisar”? 🙂

  Me 2015-07-06 07:30:12
  Svara
  • Svar på Mes kommentar.

   Jag tycker att The Root Thicken + Lift Spray från ColorWow är riktigt bra och kostar bara 199kr hos eleven.se 🙂

   Elin Johansson 2015-07-10 06:51:05
   Svara
Elin Johanssons webbshop
Dölj

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!