Håret får betala för ens yrkesval?

Hej,
Tänkte ställa en fråga. Hittade din blogg för någon månad sen och har sedan dess lärt mig otroligt mycket om hår. Sjukt kul att lära sig saker av att läsa en blogg, massa credd!

Jag vill minnas att du i något inlägg skrivit om vatten som hårets typ värsta fiende och när jag läst det tänkte jag ”oh, shit!” Jag är elitidrottare i en väldigt fysik sport och tränar två till tre pass om dagen och svettas som en gris. Det betyder att jag duschar och tvättar håret kanske två gånger om dagen, varje dag, året runt. Jag har långt hår och det gör att jag ofta (läs alltid) har det uppsatt vilket gör att mitt hår aldrig torkar. Det är liksom blött eller fuktigt 24/7. Jag tvingar upp håret i den stramaste knuten jag kan tillverka så att den inte ska studsa runt under träningspassen. Ibland tänker jag att jag borde klippa av mig allt hår för enkelhetens skull men så är mitt hår ofta det enda som gör att jag känner mig kvinnlig. Vad har du för tips för oss proffsduschaer som misshandlar våra hår som en följd av ”yrkesval”? kram

Hej du!

Ja men självklart. Va roligt att du hittat hit, välkommen.

Denna fråga var väldigt bra, för detta är inte lätt. Jag skulle väl säga shit vad kul att du har krigat och blivit elitidrottare, det är häftigt.  Men lika väl som vi ser olika ut och har olika typer av hår så gäller även den olikheten hur vi tar hand om våra hår.  Som du beskriver så har du långt, tjockt och ett bra hår trots ditt yrkesval – så någonstans så ska du vara glad att ditt hår klarar sig bra ändå.

Jag tror att om du skulle sluta att tvätta håret så ofta och övergå att tvätta håret ”normalt”, då skulle du får problem. Så fort man bryter en vana så regerar kroppen och då blir det problem. Men så länge du gör som du alltid gjort så kanske du får stå ut med kliande hårbotten och torra toppar, thats it.

Jag vill inte säga till dig att du ska tvätta håret mindre, eller att du måste föna hårbotten torr – jag vet att du redan vet det och att du vet att det är dåligt för håret. Men mitt tips till dig är att: 

1. Använda snälla produkter för håret/hårbotten. Använd schampo, balsam och inpackning från eco eller organiska märken. 
2. Ha som rutin att lägga vårdande olja i håret varje gång du går och lägger dig. Du värdesätter sömn väldigt mycket kan jag tänka dig så om håret får ca 8 timmar att dra åt sig fukt och vård så är det perfekt.
3. Du kanske bara kan skölja ur håret med vatten istället för att tvätta håret två gånger per dag? Vatten är illa, men hellre det än att tvätta hela tiden med schampo. Du kan alltid avsluta med balsam!
4. Ha med en leave-in spray i träningsväskan som du kan spraya i håret lite då och då, det tar 3 sekunder. 
5. Variera frisyr när du tränar och tävlar. Fläta, tvinna och sätt upp håret. Istället för knut kan du fläta hästsvansen istället.
6. Klipp dig oftare

Jag tycker du ska fokusera på din idrottskarriär och behålla ditt långa fina hår. Jag har idrottare som kunder också och vissa väljer att bara bli av med allt hår, för dom orkar inte. Vissa vill ha kvar det låga håret just för kvinnlighet-känslan. När man är idrottare på hög nivå så använder man sin kropp som verktyg och då blir hår och smink den del som man känner sig kvinnlig i. Det där känner du efter själv, men tänk inte att jag står med pekpinnen och att du ska tvätta håret två gånger i veckan – haha. Utan ibland går det bara inte, tänk på mina punkter (ovan) så tror jag att du ska klara dig helt fint.

Stort lycka till nu med allt!
Kram Elin

DSC_0247

DENNA sida finns massor med bra eco och organiska produkter!!!

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
10kommentarer
 • Går att köpa hos frisörer. Fråga på salonger där du bor.

  Pia 2015-08-01 11:59:15
  Svara
 • Mycket beröm åt dig Elin som alltid lyckas komma med så många bra tips, det märks att du verkligen älskar det du gör! Denna fråga var inte lätt, men dessa råd är ändå något nästan alla kan ta till sig av.

  Jag har själv börjat fundera på att använda oljeinpackning/vårdande inpackning under natten någon gång i veckan. Mitt hår har tagit mycket stryk från tidigare år av inte särskilt roliga frisörbesök växlande med färgning hemma – dvs innan jag gjorde min u-turn till bättre val för håret.
  Nu känns det verkligen så himla mycket bättre när håret fått tid att återhämta sig, och jag finner fortfarande stor inspiration här på din sida – tusen tack!

  Angelica 2015-08-01 11:05:42 https://www.mjukhud.se
  Svara
  • Svar på Angelicas kommentar.

   Hej!Jag följer din fina blogg men är dålig på att lämna konramtemer. Det är alltid något som man blir inspirerad och glad av hos dig!Jag vill gärna vara med i utlottningen av den underbara klockan! Hoppas på tur ; )MvhKarin

   Mickey 2016-08-07 22:54:05 http://nqoexmp.com
   Svara
 • Jag ska snart boka tid hos frisören men är lite osäker på vilken färg jag ska ha. Jag är askblond naturligt och har en soft ombre som har blivit väldigt gul. Jag har alltid strävat efter en kall isig färg och använder silverinpackning varje vecka. Men jag tror att min hudton är varm (jag köper iaf smink efter det och det verkar passa bra), ska jag egentligen då inte ha en varm hårfärg för att få fram mina drag etc? Jag funderar därför på att slinga i råg, honung med kanske några kalla beiga slingor som du har nämnt ett par gånger. Tror du att det blir fint? Jag är dock rädd att det blir gult!

  Isabelle 2015-07-31 12:07:32
  Svara
 • Hej! Frågan har inget med inlägget att göra men tänkte att du säkert har koll.
  Jag har blivit rekommenderad att köpa Olaplex Nr 3 men vet inte vart den går att få tag på samt vad den kostar ungefär?
  Tacksam för tips på vart den går att hitta!
  Tack på förhand.

  Sara 2015-07-31 11:44:56
  Svara
  • Svar på Saras kommentar.

   Hej Sara!
   Du köper den hos utvalda salonger som använder Olaplex. Jag tror den kostar 250 kr 🙂 Kram Elin

   Elin Johansson 2015-08-02 23:35:50
   Svara
 • Hej!
  Vad är det för skillnad på page och bob? Har letat efter förklaring men hittar ingen bra.

  Ulrika 2015-07-30 21:15:24
  Svara
  • Svar på Ulrikas kommentar.

   Hej Ulrika!
   Egentligen är det ingen skillnad, bara olika namn för trender med samma frisyr. Men jag brukar säga att en Page är när man har en uppklippt nacke, så som Victoria Beckham hade 2008. En page är rakt avklippt och har ingen uppklippt nacke. Men jag tror alla säger olika 🙂 Kram Elin

   Elin Johansson 2015-08-02 23:30:06
   Svara
 • Hej!
  Har jätte problem med vad jag ska göra med mitt hår. Är rödhårig men slingar det blondt eftersom jag trivs bäst i ljusare hår där inte mina röda toner syns. Men får utväxt otroligt snabbt och har inte råd att färga håret varje månad. Och det är inte heller speciellt bra för håret att bleka det ofta. Har du några tips på hur jag kan få bort mina röda pigment i mitt hår?

  Linnéa 2015-07-30 19:41:44
  Svara
  • Svar på Linnéas kommentar.

   Hej!
   Nej men rött hår som är så helst magiskt fint, lyllos dig. Är du rödlätt så går det inte att ”få bort” dom utan man måste färga håret i kalla färger för att neutralisera dom röda pigmenten. Vill du verkligen inte vara rödlätt så måste du färga håret i en blå-svart ton, kan funka men det kanske inte är så smart i längden. Jag skulle nog färga en Ombre, en bottenfärg som matchar ditt egna mörkhetsläge och ljusa upp längderna med ”balayage” tekniken – lite bredare ljusa partier. Men för säkerhetens skull, rådgör med din frisör som känner ditt hår bäst 🙂
   Men om jag vore dig så skulle jag acceptera ens naturliga pigment och bara njuta av det 🙂 Lycka till!
   Kram Elin

   Elin Johansson 2015-08-02 23:27:43
   Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!