Varför är det viktigt med förpigmentering?

Hej,

Jag har en fråga gällande att färga ett hår från ljust till mörkt. Jag har tidigare gått från ljus till mörk och vid ett av dessa tillfälle la frisören i en slags pigmentering (håret blev rött) för att sedan färga in håret i den mörkare färgen. Den andra gången färgade frisören från ljust till mörkt utan detta mellansteg. Jag upplevde vid den färgningen att håret på vissa ställen skiftade i grönt.
Är detta pga att man inte ”pigmenterade” först eller bara en slump? Kan jag kräva att frisören gör detta?
Vore tacksam om du vill förklara hur det går till och vad jag som kund kan förvänta mig att frisören gör alt. Vad jag som okunnig kund ska be om!

Du gör ett riktigt bra jobb med den här bloggen!

Hej och tack så hemskt mycket!

När man ska färga håret från ljust till mörkt eller bara att färga ljusa partier mörka så måste man alltid förpigmentera håret. Alltså förbereda håret på att nu kommer det färg. Ett blont hår innehåller inga pigment, dom är bort-blekta. Man måste alltid göra detta för annars blir håret grönt, dassigt och håller i en tvätt.

Vad är en förpigmentering?
– Allt är beroende på vilket resultat man vill uppnå samt hårets utgångsläge. Man tillsätter ljusare varma pigment så som koppar, guld eller rött innan man lägger den färg man vill ha på håret. Dock så är det inte bara att slänga i en färg och en annan över, utan man måste ha en plan innan processen. Vissa gånger måste man göra två, tre förpigmenteringar – skölja och därefter göra den tekniska färgningen. Sen är det beroende på utgångsläget, vissa gånger måste man förpigmentera endast vissa delar. Som du märker så gäller det att det görs på rätt sätt för att få ett riktigt snyggt, hållbart och proffsigt resultat.

Så för att svara på din fråga så måste man göra detta för att det ska bli rätt. När du är hos frisören så går ni igenom allt i en konsultation, där ska hon/han berätta hela processen och då ska en förpigmentering vara självklar – är det inte det så säger du till (vilket jag tycker är helt galet att du måste göra) men du säger till och säger frisören emot så skulle jag gå därifrån. Detta är bland det första man lär sig i frisörskolan och detta sitter i ryggmärgen, man måste göra ett grovjobb för att resultatet ska bli smashing.

bronde4

Vissa gånger när man ska jobba med olika tekniker så kan man ha mycket hjälp av en förpigemtering. Grunden är allt för ett lyckat resultat och gör man jobbet ordentligt från början och använder den magiska kunskap som vi frisörer har så blir resultatet hållbart, glansigt och precis den färg som kunden vill. Vill också säga att även fast man vill gå från blont till ljusbrunt bara så måste håret förpigmenteras, grovjobb i alla lägen (:

1. Konsultation
2. Bestäm nyanser, teknik och mörkhetsläge
3. Förpigmentera inför den tekniska färgningen
4. Var kreativ och bygg upp den färg kunden vill ha

brownhair

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
6kommentarer
 • Jag var hos frisören för någon vecka sedan och färgade från färgat ljust till brunt och hon blandade två färger/nyanser och la i håret men bara en gång, alltså hon la inte i en färg först och sedan tvättade och sedan la in en till som du skriver att man ska. Hon nämnde inte heller något om förpigmentering. Gjorde hon fel då? Jag tycker inte att min färg har släppt, det har iaf inte blivit grönt eller dassigt. Kommer det bli det snart då eller måste man inte förpigmentera allas hår? Hon verkade vara en väldigt duktig frisör, hon hade jobbat 14 år och klippte väldigt bra samt fin färg.

  Anonym 2015-09-30 14:19:43
  Svara
  • Svar på Anonyms kommentar.

   Hej!
   Man ska alltid förpigmentera, oavsett vad. Men sen är det upp till varje frisör att bedöma utgångsläget. Om hon tyckte att ditt hår inte behövdes förpigmentera så är det upp till henne och om du är nöjd och färgen inte släppt efter en månad så har du bra hår 🙂 Det är jätte olika, alla frisörer tänker olika eftersom alla kunders hår är olika. Kram Elin

   Elin Johansson 2015-09-30 20:42:51
   Svara
 • På min salong lägger vi i lite extra varma pigment utifrån det mörketsläge/nyans kunden vill ha. Har aldrig märkt att det sitter sämre då. Gör du aldrig så? Förpigmenterar du även varje slinga när du lägger mörka slingor på blont hår? 🙂

  Lina 2015-08-21 20:40:33
  Svara
  • Svar på Linas kommentar.

   Hej!
   Nej, du har helt rätt – varma pigment gör underverk. Det är som sagt helt beroende på utgångsläge och vilket resultat man vill ha. Nej det gör jag inte, är det mer än 70% blont, torrt och slitet så förpigemterar jag men annars inte. Kram Elin

   Elin Johansson 2015-08-23 13:47:09
   Svara
 • Kan Elin eller Någon på denna sida hjälpa mig!! Jag har varit utomlands i 2 dagar och mitt blonda fina löshår har blivit ORANGET?! HUR ska Jag göra för att få bort det/ går det att få bort? Och kan jag göra det själv här?
  Mvh blond tjej med orangea löshårs slingor

  Lisa 2015-08-21 20:32:51
  Svara
 • Hej! Måste förpigmentering även läggas när man går från ljusbrun till mörkbrun eller gäller det bara om man är blond?

  natalie 2015-08-21 18:57:29
  Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!