Räcker det verkligen med att klippa topparna?

Hej Elin! Tack för din inspirerande blogg. Vad innebär det när du säger ”klippa igenom” håret? Jag har plötsligt fått väldigt slitet hår där de kluvna topparna befinner sig på alla möjliga ställen och höjder, inte nödvändigtvis i topparna alltså. Jag har hår till mitten av ryggen men har massor av kluvna hoppar i liksom nyckelbenslängd… Ska till frisören nästa vecka och önskar inget hellre än ett friskt hår igen, men finns det något bra sätt eller klippteknik att bli av med slitet hår på olika ställen, utan att bara kapa det kort? Känns onödigt att göra så när det inte nödvändigtvis är topparna som är värst. Hoppas frågan makear sense! Supertacksam för svar!

Hej du!

Vilken otroligt bra fråga, självklart ska jag svara på den.

Jag tycker klippningen är grädden på toppen av hårfärgen. Utan en bra klippning så blir inte hårfärgen komplett heller, jag jobbar alltid så. Jag klipper alla mina kunder vid färgning, jag färgar aldrig bara utan både klipp och färg gör en helhet.

När jag skriver att jag klipper igenom håret ordentligt på en kund så menar jag att jag klipper varenda hårstrå på håret. Toppar, uppklippning, framparti, ev lugg (delad lugg), formar och klipper så håret passar kundens ansikte. Nu tänker ni säkert ”Oj, hon klipper av massor med hår” men om ni kollar på mina kunder, 70% är långhåriga och har välmående hår. Då när jag tog emot nya kunder så kom det in kunder som under konsultationen om klippningen sa ”klipp bara topparna” – jag höjde ögonbrynet och ställer massor med följdfrågor. För att för mig finns det inte att ”bara” klippa topparna längst ned, vad är det för klippning? Jag förstår att vissa kunder vill ha långt hår men vi har omöjligt exakt samma längd på varje hårstrå och vad blir det för frisyr?

Mina kunder kommer mellan 3-4 månader emellan sina besök och jag tar mellan 1,5cm – 2cm av ALLA toppar varje gång så tekniskt sätt så har kunden fått ca 2cm längre hår varje gång samt bär upp ett fräscht och en snygg frisyr som passar dom varje dag på året. Jag klipper upp, formar och skapar en klippning för varje individ.

Resultatet av att ”bara” ta längst ner på håret (förutom att inte ha någon frisyr då) blir att 20% av håret blir klippt och 80% är fortfarande slitet och längderna klyver sig och går av till slut. Någon som har funderat på varför man har kortare hår på överhåret fast man aldrig klippt upp håret? Klipper man inte varje hårstrå så går håret av, dom klyver sig uppåt, delar på sig och till slut ligger dina längder på badrumsgolvet.

Alla frisörer tänker olika och jag ska inte bedöma vad som är rätt eller fel. Men jag ville bara förklara hur jag tänker och att det kanske makes sense för några utav er. Man ska inte ta den där klipp-biten så lätt utan använda klipp och färg för att lyfta dig som person, det är väldigt vackert oavsett hur stor förändringen är.

 3 2

Tog fram lite gamla bilder från min Instagram (StyleElin) där ni kan se klart och tydligt hur roligare det är med en snygg frisyr utan att längden påverkas så mycket. Tjockare, fylligare, lättare att styla och grymt snyggt!!!

6 5 4

Eller vad säger ni? Hur tänker ni som ska gå och klippa sig, vad er era erfarenheten hos frisören?

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
15kommentarer
 • Så gör jag också! Blir ju inte ordentligt annars.

  Tine 2015-09-05 01:39:16
  Svara
 • Det är exakt så jag vill ha det som du beskriver, en frisör som verkligen klipper igenom håret! Alla jag gått till klipper endast längst ner och jag får tjata för att dom ska klippa tex frampartiet. Är så trött på att inte hitta ngn frisör som klipper igenom ordentligt som jag hade för några år sedan. Den frisören klippte jättelänge och håret kändes så fräscht efteråt, men nu känns håret inte alls klippt och de klipper 10-15 min :S sist klippte en frisör mitt hår cirka 5 cm där nere när jag bad om att klippa igenom, men det var inte det jag ville. Jag ville bara att hon skulle göra en frisyr men ändå behålla längden. Hur ska man förklara så frisören förstår?

  S 2015-08-30 19:57:53
  Svara
 • Hej Elin, tack för en intressant blogg! Kan du inte skriva en förklaring till olika ”frisörtermer”? inland känns det som om jag som kund inte kan förmedla hur jag vill bli klippt.
  Jag har långt hår och vill inte ha ett jämnlångt hår men säger jag ”uppklippt” kan jag få massor av olika frisyrer, allt från Jennifer Aniston tidigt 90tal ibland jämnlångt t käkbenet och sen 100 olika längder ner så det bara ser matt och slitet ut och ibland som jag vill ha det: jämnlångt underhår och en längd vid axlarna och sen en längd vid käken. Jag kanske använder fel termer men vad betyder t.ex uppklippt? Kan du inte ge oss en guide?

  Jessica 2015-08-29 18:59:09
  Svara
  • Svar på Jessicas kommentar.

   Hej Jessica!
   Tack snälla. Jag förstår, det är inte lätt. Det är svårt eftersom varje kund och önskemål är olika och detta är frisörens jobb att förstå dig och skapa en look tillsammans som gör dig nöjd. Jag tycker bilder är väldigt bra, att ta med någonting som du gillar – någonting som du inte gillar och sen gå igenom det tillsammans 🙂 Ta med så mycket inspiration som möjligt och va tydlig på hur du INTE vill ha det, det hjälper mycket. Lycka till! Kram Elin

   Elin Johansson 2015-08-30 13:58:54
   Svara
 • Jag gick till en frisör förut och ville ha en förändring och sa att hon fick fria händer. Hon valde att klippa topparna. Såååå tråkigt att jag aldrig gick tillbaka. Nu säger jag alltid ta bort det som är slitet och det gör hon.

  Cecilia 2015-08-29 10:45:48
  Svara
 • Kommer en kund in till mig och säger att dom vill klippa topparna så klipper jag givetvis ALLA toppar, även de uppklippta osv, inte bara de där nere? Det är ju jättekonstigt. För mig är ”topparna” alla hårstråns toppar.

  Nathalie 2015-08-28 21:37:24
  Svara
 • De senaste gångerna jag gått till frisören har jag bett henne att BARA ta topparna längst ner på håret. MEN anledningen till det är att jag har långt lockigt hår och när jag har uppklippt så blir det så himla frissigt och väldigt vilt. De längsta av mitt hår är jääättttefina lockar, lockiga men ändå liksom en sammansatt lock. Så jag vill inte ha uppklippt pga just mina lockar utan vill spara jämnlångt hår för tror att MIN frisyr skulle se mycket bättre ut. Eller vad tror du Elin? 🙂

  Josefin 2015-08-28 17:43:53
  Svara
 • Här fick jag mig en tankeställare! Min frisör brukar verkligen bara klippa topparna, alltså längst nere på håret och trots att jag bara slingat utväxt i flera år och klipper topparna varje gång jag går till friösren upplever jag nu att längderna blivit tunnare. Kanske kan det alltså bero på att hela håret inte klipps igenom. Ska ta upp det med min frisör nästa gång!

  Jenny 2015-08-28 15:52:37
  Svara
 • Mitt hår är/var väldigt slitet. Spec i luggen så ja klippte av de mesta samt prova den tredje behandlingen av olaplex. Men när ja kom ut ur duchesse såg jag att mina toppar fått en väldigt konsrigt form. Dom va inte raka utan är nästan lite sicksack om du förstår vad Jag menar.. Och sen var dom väldigt sträva och hårda. Vad tror du kan ha hänt då dom inte såg ut så innan:(

  Julia 2015-08-28 15:10:30 http://Www..
  Svara
 • Alltså Elin, jag blir tokig! Jag har försökt spara ut mitt hår sen jag var 13, idag är jag 25! Men det GÅR inte! Jag hade jätte långt fint hår som barn, men sen i tonåren fick jag för mig att bleka och permanenta och gud vet allt, så det gick av. Sen dess har jag behandlat mitt hår mycket bättre, bleker väldigt sällan, bra produkter, alltid värmeskydd osv, men det blir inte längre! Vad sjutton ska jag ta mig till? Det är liksom knappt till axlarna, och det är etapper i hela håret så det ser så tunt ut 🙁 jag vet att jag kan få långt hår för det var en period när jag färgade håret mörkt (är ljus/råttfärgad nu) som det faktiskt blev längre! Men trivdes inte i brunt hår så jag lät det växa bort och nu är jag råttfärgad igen, men det blir inte alls lika långt. Blir så himla ledsen 🙁 löshår har jag testat men jag vill ju ha mitt naturliga hår… Hoppas du har lite tips till mig 🙁

  Sophie 2015-08-28 11:44:52
  Svara
 • Jo förr när man hade jämnt hår när det var modernt ja då tippade man bara topparna. Man nu när håret är olika länge måste man såklart klippa igenom hela håret eftersom bara en liten del är själva längden.

  ErikaJ 2015-08-28 09:53:48
  Svara
 • Jag har haft uppklippt förr, och jag upplever det som det blir mer slitet och mer kluvna hårtoppar än ett jämnlångt rakt.

  Just nu har jag jämnlångt ner till skulderbladen. Och självklart så har man ”kortare” hår kring ansiktet för det har naturligt gått av, men resten är jämnlångt och inte kluvet alls.

  Men när jag haft uppklippt så har man ju haft kluvna hårtoppar överallt i hela håret, det har varit hemskt när man har varit hos frisören och måste klippa om allt uppklippt, vilket då gör håret känns ännu kortare. Och håret går ändå av vid tofsar eller kring ansiktet vare sig man har uppklippt eller ej. Bara att man har mer kluvna hårtoppar över hela håret när det är uppklippt.

  Mitt tips är då bättre att spara ut till helt jämnlångt om man ofta drabbas av kluvna hårtoppar, och sen hålla efter topparna bättre.

  Me 2015-08-28 09:38:10
  Svara
 • Men hur gör du för att klippa alla hårstrån?
  Jag har långt hår och min frisör brukar tvinna lite i hår i taget och sedan klippa de hårstrån som sticker ut.
  Sedan brukar jag själv gå igenom håret och klippa alla skadade hårstrån ett och ett, kallas search and destroy.

  Andrea 2015-08-28 08:16:09
  Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!