Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Mina favoriter

SE ALLT

Så detoxar du ditt hår

Jag har länge pratat om att detoxa håret och idag tänkte jag bara skriva ett lite mer uppdaterat inlägg om just detox. Ni som läst min blogg länge har stenkoll på detta men för dom som fortfarande inte har greppat varför det är bra att djuprengöra håret lite då och då – häng med här: 

1. Precis som med huden så behöver håret en djuprengöring då och då. Jag brukar rekommendera att göra det två gånger i månaden. Sen är det självklart olika från hår till hår, för dom personer som har en hårbotten som producerar mycket talg och har problem med fett hår ofta – då kan det vara bra att detoxa håret en gång i veckan.

2. För dom som tränar mycket, men vill hålla sig till att tvätta håret en gång i veckan så är det jättebra att tvätta håret en gång med detox-schampo en gång – skölja lite snabbt och använda sitt vanliga schampo.

IMG_2947-2

3. Hur detoxar man håret?

– Skölj igenom håret
-Ta en liten klick detox-schampo och smek huvudet/håret med (ej massera)
– Skölj snabbt med vatten
– Ta en normal klick detox-schampo och massera ordentligt. Det ska inte kännas som en SPA-upplevelse utan du massera ordentligt och riva lite med naglarna i hårbotten. 
– Skölj igenom håret
-Repetera en gång till
-Skölj
– Avluta med balsam i längderna eller så gör du en inpackning – avsluta med balsam eller kallt vatten. 

4. Varför ska vi detoxa håret?

– Det handlar om att få håret/hårbotten ordentligt rent. Vi har aldrig använt så mycket torrschampo/styling som vi gör nu och en hårbotten måste rivas igenom och bli ordentligt ren då och då. Håret påverkas mycket av yttre påverkan, särskilt om man bor i en storstad eller inne i city där det är mycket bilar.

– Oftast påverkas blondiner mest av detta. Av gamla produkt-rester, kemikalier, avgaser och yttre påverkan så kan blonda hår bli gulaktiga och dassiga. Eftersom nästan alla hår är blekta så blir håret som en svamp som gärna drar åt sig fukt, bakterier och smuts. Därför är det väldigt viktigt att djuprengöra håret just för hårfärgens skull.

TIPS: Ett tips för alla kalla/ask blondiner. Tvätta två gånger med detoxschampo, schamponera den tredje gången med ett silverschampo – låt verka i några minuter och sedan avsluta med en återfuktande hårinpackning. All beläggning på längderna försvinner, du tillsätter violetta pigment, återfuktar med inpackning och sedan avsluta med balsam eller kallvatten för att försluta. En hårfärg som håller längre!”

– Har man ett svårfärgat hår så kan det vara bra att detoxa håret innan man ska till frisören för att håret drar åt sig färgen bättre.

– Vi använder oftast för mycket produkter. Vi applicerar t.ex för mycket olja än vad håret orkar suga åt sig och vi använder oftast för mycket hårspray och torrschampo. Vi måste få håret att andas och ”starta om håret”. Ni kan göra ett test hemma:

TIPS: Detoxa håret (instruktioner i punkt 3 ovan). Avsluta med balsam på längderna. Handukstorka håret och lägg inte i några produkter alls, ingen olja, inget värmeskydd – ingenting. Låt håret självtorka, har du väldigt tjockt hår så föna hårbotten endast. Sedan låter du håret vara tills nästa tvätt och då tvättar du håret som vanligt med din vanliga hårvård och applicerar den vård du vanligtvis använder. Du kommer märka skillnad – du har alltså utsatt håret för någonting ovanligt – så när du sen börjar med dina värdande produkter igen så kommer håret vilja suga åt sig all fukt och vård mycket bättre.”

5. Jag tjatar alltid om återfuktning, hur viktigt det är. Men rengöringen är minst lika viktig och ska håret bli återfuktat så måste den där ”hinnan” med smuts bort, oavsett hårfärg, tjocklek eller hårkvalité.

6. Håret kan kännas lite strävt efter första, andra och framförallt tredje schamponeringen. Men vad inte rädd, det är precis den som är meningen. Glöm inte att använda balsam eller göra en inpackning direkt efter.

IMG_2945-2

TIPS:” Det är jättebra att detoxa håret för killar. Killar använder väldigt mycket hårvax och få oftast en obalanserad hårbotten så som mjäll, torr hårbotten eller en hårbotten som är allmänt irriterad. Så tipsa era killar om att detoxa håret en gång i veckan för en bra hårbotten!”

7. Ett sista tips är att när ni har detoxat håret: Tvätta era hårborstar, värmeverktyg samt byt sängkläder (framförallt kudden). Vore ju lite osmart att lägga huvudet på den kudde som du hade ett smutsigt hår på dagen innan.

IMG_0004-2

 

O&M är ECO-produkter så vill man även tänkta till där så är detta ett alternativ. Dom finns dock endast att köpa i frisörsalonger runt om i Sverige.

 

detox

1.LÄNK.2.LÄNK.3.LÄNK

Lycka till nu och make your hair shine ♥

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
19kommentarer
 • Hej Elin.
  Tack för dina råd.
  Jag har torrt och ganska slitet hår pga att jag ljusat upp mitt hår från svart till ljusbrunt med blonda slingor. Jag undrar om det är dåligt för mitt hår att detoxa? Torkar det ut mitt hår ännu mer? Jag tvättar mitt hår var 10e dag och lider inte av fett hår. Anledningen till att jag funderat på att detoxa är att du skriver att håret suger åt sig inpackning och hårolja bättre. Jag vill så gärna stärka mitt hår och få det att växa bättre. Tacksam för svar.

  Katrin 2016-05-15 11:14:42
  Svara
 • Hej Elin och tack för ett bra inlägg!

  Har haft problem med fett hår hur länge som helst, men klickade nyss hem detoxschampot från Redken!
  Jag undrar om jag ska använda det varje gång jag duschar, eller en gång i veckan/månaden? Vad blir bäst?

  Tack på förhand!!

  Elsa 2016-03-13 23:13:27
  Svara
 • Hej Elin!
  Kan man använda en färgbomb som inpackning när man gör detoxen?

  Kram, Felicia

  Felicia 2015-12-12 14:29:38
  Svara
 • Hej Elin! Jag var och slingade samt la i en toning hos min frisör förra veckan. I nuläget har jag askblont hår, kommer toningen släppa om jag detoxar håret? Kram Alicia

  Alicia 2015-09-29 16:43:27
  Svara
  • Svar på Alicias kommentar.

   Hej!
   Det beror lite på hur skadat och torrt håret är. Men du kan göra alternativ två som står i inlägget (för kalla blonda). Då är det inga problem 🙂 Kram Elin

   Elin Johansson 2015-09-30 20:48:03
   Svara
 • Hej Elin! Jag behöver din hjälp, då mitt hår producerar otroligt mycket hårfett. Jag duschar mitt hår en gång i veckan och har gjort i ett flertal år nu, jag använder även torrshampoo mellan mina tvättar. Men ändå lyckas mitt hår alltid bli fett redan morgonen efter, eller om inte samma kväll som dagen jag tvättat det. Jag kan även tillägga att mitt hår är otroligt tjockt och växer som ogräs. Är det detta jag skulle behöva göra eller har du några andra tips? Jätte tacksam för svar. Kram

  Felicia 2015-09-27 22:49:34
  Svara
 • taaaack för detta inlägget, nu förstår jag varför min silverblonda färg drar åt gult ibland trots pigmentinpackningar o silverschampo!!!

  clara 2015-09-27 17:15:06
  Svara
 • Hej Elin, kan du hjälpa mig? Jag hade färgat blont hår med en lång utväxt och ville återgå till brunt hår. Hon på Åhlens sa att jag måste förpigmentera med rött och sedan färga över med en varm chokladbrun färg. Sagt och gjort, och nu ser det hemskt ut. Hela håret är rött vilket absolut inte ser bra ut på mig. Finns det någon snabblösning, tex silvershampoo, för att ta bort det röda ur håret?

  Kram!

  Jenny 2015-09-27 09:15:12
  Svara
  • Svar på Jennys kommentar.

   Hej Jenny!
   Den enda tipset jag kan ge är att när du ska färga håret så går du till den frisör som hjälper dig. Kram Elin

   Elin Johansson 2015-09-27 12:46:09
   Svara
 • Hej Elin!
  Jag har en fråga. Balsamflaskorna är ju oftast lite mindre än schampoflaskorna. På balsamet står det ofta ”ta en liten mängd”. Men jag, och många andra, känner att balsamet tar slut så fort för att det krävs så mycket (det räcker inte med en liten mängd). Om jag inte tar mycket balsam så känns håret strävt och torrt. Vad beror detta på? Överkonsumerar vi balsam så att håret anpassar sig och kräver en större mängd? Jag använder bara frisörprodukter och har provat olika kända märken så det är nog inte kvalitén på produkterna det beror på i mitt fall.

  elsa 2015-09-27 08:05:18
  Svara
 • Hej!

  Köpte faktiskt på mig ett KM detox för ett par dagar sedan eftersom du tipsat om det många gånger innan hehe, så hoppas den är bra för mitt hår också nudå! 🙂 Köpte också på mig Hydrate Me shampo+balsam och har använt det två gånger nu, märker redan skillnad! Körde på biolage innan som jag tyckte var sååå bra, men ville prova nåt nytt. Däremot så har jag en liiiiten fundering, och det är på balsamet… Blev lite förvånad när jag såg att den var rätt konstig i färgen… typ brunorange och mycket starkare lukt än schampot. :S Vet inte om det ska vara så? Kan det vara så att balsamet är för gammalt eller något? Eller har dina KM balsam i den serien också vart brunorangea och luktat starkt? Tacksam för svar! Kram

  Steff 2015-09-26 20:33:50
  Svara
 • Hej, jag har tänkt lite på efterbehandlingen och idag efter dusch använder jag olja men så hör man mycket om leave-in produkter också, vilket är bäst? ska man använda båda? vilken ska man använda för att vara ”snällast” mot håret?
  sen har jag även en annan fråga och det är: jag är blond idag men det är min naturliga blonda färg då jag enbart gjort slingor men har har mörkare i nacken och ljusare fram vilket jag tycker om men jag skulle vilja att allt blir lite blondare men ända ser naturligt ut har du något bra tips typ? för jag ser många andra blonda som det ser så onaturligt ut på så då känns det som om det inte går typ, förstår du min fråga för det är lite svårt att förklara. Din blogg är verkligen superbra har lärt mig så mycket om mitt hår sen jag började läsa denna!!!

  jenny 2015-09-26 19:09:19
  Svara
 • Fungerar alla tre schampon som du har länkat lika bra? 🙂

  Michaela 2015-09-26 18:16:38
  Svara
 • Hej, undrar ifall du har något tips på antingen vanligt schampo eller detox som är parfymfritt/helt doftfritt ? Gärna någon bra inpackningar oxå. Kan inte använda produkter med dofter i och tycker det finns ganska litet utbud.

  Kram

  Johanna 2015-09-26 16:01:16
  Svara
 • Hej! Har funderat ett tag på att bli blond, har just nu en brun hårfärg, inte jättemörk. Jag har lite funderingar som jag skulle bli superglad om du kunde svara på så fort som möjligt för tänkte gå till frisören och boka tid på måndag! Har funderat på en ombre typ med lite mörkare i botten ca 5 cm från roten, och sen vekligen blonda längder som är kalla och INTE skiftar i gult. Tänkte om jag kan ha min vanliga hårfärg högst uppe alltså själva ”ombren” eller vad man ska säga och alltså inte lägga i någon annan färg där, och sen bara blondera längderna med folieslingor? Så jag slipper utväxten, Och be frisören att få det att smälta ihop ? Har bilder som jag tänkte visa, men tror du att detta kommer bli bra och har du några tips ? Hur ska jag säga detta till frisören så hon förstår ? Har förstått att du är proffs på sånt här så hoppas du vill hjälpa mig! Kram <3

  Elin 2015-09-26 12:23:10
  Svara
 • Hej Elin! Måste balsam/inpackningen man sedan använder vara en detox variant? Kram

  Malin 2015-09-26 09:24:09
  Svara
Elin Johanssons webbshop
Dölj

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!