Silikoner och parabener?

SE HIT: 

I och med att mitt andra inlägg om hårvårdsprodukter kommer komma upp vilken dag som helst så tänkte jag börja med att posta detta inlägg igen samt länken till första delen av Skillnaden mellan frisörschampo och vanligt schampo”. Så ni har stenkoll på detta!

 

Finns det nån som har koll av er hårkunniga där ute, om man tvättar håret med schampo balsam utan parabeln/sulfat men samtidigt använder silikoner som finns i produkterna och inpackning (ej vattenlösliga) ska man tvätta ur håret ibland då med sulfat schampo för att ”få bort” silikon och rester För att rena håret? Hittar ingen info alls. 

Hej Johanna!

Silikoner och mineraloljor (t.ex Petrolatum, Mineral Oil, Paraffinum Liquidum) gör håret glansigt men dom har bara en kosmetisk effekt och så fort du tvättar håret igen så försvinner känslan och man måste använda samma innehåll igen för att få tillbaka den känslan. Sen är det så att de flesta silikoner är inte heller vattenlösliga vilket gör att man måste använda sulfater eller kraftiga tensider för att få ur silikonerna från håret vilket absolut inte är bra. Det har pratas mycket om silikoner, parabener och sulfater och i stort sätt i alla märken finns det olika alternativ. Ska man ge håret mest kärlek så ska man ta bort alla dessa tre ämnen för att vårda håret helt rättvist.

I många hårprodukter så innehåller dom silikoner men inte parabener och sulfater. Som jag skrev innan så är det silikonet som gör håret glansigt men den har alltså bara en kosmetisk effekt vilket inte är vårdande alls. Sulfater är inte heller bra, det vet dom flesta men för att tvätta bort silikoner och mineraloljor så måste man använda ett sulfatschampo vilket i slutändan torkar ut håret och hårbotten och att till slut måste man klippa av håret.

Så för att knyta ihop säcken så är ingen utav dessa ämnen bra för håret. Det största problemet vi har med våra hår är att vi har torr hårbotten, torra längder och håret är sprött. Alla dessa problem kommer ifrån duschen, alltså när vi ska tvätta håret. Vissa människor klarar av dessa ämnen och märker ingen skillnad alls och vissa får oftast dessa problem.

Vill du verkligen bli av med dessa ämnen så måste du slänga alla flaskor du har i duschen och börja använda organiska, eco och miljövänliga produkter. Det är många som tycker att håret blir matt, livlöst och torrt när man börjar använda dessa typer av hårvård men det gäller att ha tålamod – du kommer med all säkerhet få ett riktigt bra hår. Det är som att du ska detoxa kroppen, man mår inte så bra första veckorna men efter ett tag så märker du skillnaden och du mår mycket bättre. Hår är fortfarande kroppen och det tar ett tag innan du får ur alla ämnen ur hår/hårbotten.

Det går inte att ena veckan ”tvätta” bort någonting som satt sig stenhårt fast runt hårstrået för att sedan fortsätta använda dessa ämnen i sin hårvård. Jag är väldigt diplomatiskt i denna fråga för jag måste testa olika produkter men om jag vore en vanlig konsument så hade jag bytt till eco-produkter för längesedan och hållit mig till det livet ut.

rahua

Rahua är ett utav det lyxigaste märket inom naturlig och vegansk hårvård och jag själv har inte testat dessa produkter (än) men det jag har läst och kunder som använder dessa är väldigt nöjda. Det finns många olika serier för många olika behov, perfekt.

1

Det märke som jag har testat och är väldigt nöjd med är John Masters Organics. Jag tror att denna serie är den mest populära och är väldigt stor i USA. Lika så finns det väldigt många olika produkter att välja bland.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
27kommentarer
 • Hej Malin! Jag har en hårrelaterad fråga. Jag har typiskt fint och skandinaviskt hår, har alltid haft väldigt tunna hårstrån med ganska många och har därför inte lidit av detta alltför mycket. Blonderade håret mycket när jag var yngre och det var oftast glansigt och i helt ok skick. Sedan ett par år tillbaka bor jag i ett område med superhårt vatten och detta har tagit ut sin rätt på mitt hår. Det är numera helt ofärgat, hoppades på att det skulle hjälpa, men mycket tunnare, torrt i topparna och matt i färgen. Det känns liksom som att all spänst hat gått ur håret. Självfallet kommer bara tillbaka om jag är på semester eller om håret typ ”sköljs” av i regnvatten. Har du några tips på shampoon eller behandlingar som fungerar mot hårt vatten? Har testat vinäger och Redkens deep-cleanse men utan resultat! Tack!

  Karin 2016-02-02 09:59:05
  Svara
 • Jag blir lite tokig på att man fortfarande spär på parabendebatten. Det är det mest beprövade konserveringsmedlet och vad folk inte förstår är att bara för att parabener väljs bort – så använder man sig av betydligt osäkrare konserveringsmedel som inte alls är lika utforskade. I övrigt ett bra inlägg. Silikoner är skit i regel, men heller inget som jorden går under av. Cykliska silikoner är antistatiskt men farligt i stora mängder, dessa är väl de första att förbjudas helt.
  Tack för en grym blogg. Hade!

  Emma 2015-10-18 22:32:49
  Svara
 • Jättebra inlägg! Har längtat efter liknande inlägg 🙂

  Är Rahua och John Masters frisörmärken och inte ”ICA-kvalité? Jag menar så att dessa märkens produkter INTE förstör håret som ”ICA-KVALITÉ-HÅRPRODUKTER gör.

  Tack för en bra och inspirerande blogg.

  Vänliga hälsningar Jessica

  Jessica 2015-10-18 21:20:39
  Svara
 • Hej! Jag har en fråga till en kunnig. Jag är 30 år gammal å har haft extensions till å från.. När jag nu tog ut dom (jag ju givetvis bytt keratinslingor vid behov) så upptäckte ja att mitt hår var lockigt. Har alltid varit spikrakt. Trodde detta berodde på slitage å sprang till min frisör som sa att mitt hår var i toppskick.. (även klippte igenom ordentligt för jag tvivlade) Kan man få lockigt hår mitt i allt? Å framförallt (överlycklig) hur gör jag för att hjälpa dessa lockar synas bättre? Med föning och sånt? Tack för bra blogg, hoppas på svar 🙂

  Veronica 2015-10-18 19:10:01
  Svara
 • Hej!
  Kör redkens produkter, men bör jag byta då om jag ska få ett fint hår? :/

  Kram Hanna

  Hanna 2015-10-18 19:04:00
  Svara
 • Hej ELIN! Jag behöver din hjälp och jag hoppas du kan hjälpa mig:)
  Vet att jag har ett problem som väldigt många andra också har angående väldigt fett hår. Denna är för mig ett jättestort problem. Efter att jag slutade med mina p-piller för 1,5 år sedan har detta hällt i sig, jag kan duscha på kvällen och dagen efter ser det ut som att jag inte duschat på en vecka.
  Min hårbotten gör ont och är väldigt känslig pga allt torrschampo som jag måste använda varje dag. Har du något tips på vad jag kan göra?
  Vet du något bra torrschampo som inte är strävt och som är väldigt skonsamt för hårbotten? Eller har du något tips hur jag kan få bort mitt flåtiga hår??

  Tacksam för hjälp!!/Anna

  Anna 2015-10-18 18:24:24
  Svara
 • Hur tycker du att man ska göra med värmeskydd? De bästa skydden är ju de som innehåller silikon, på grund av värmeisolerande egenskaper. Om vi säger att jag alltid låter håret självtorka, men 1-2 ggr i månaden lockar jag håret. Är det bättre att köpa ett värmeskydd med silikon, och sen använda sulfatshampoo? Eller löses silokonerna upp av mitt ekologiska shampoo om jag använder det så sällan?

  Tamara 2015-10-18 18:17:44
  Svara
 • Håller m Lina! Måste oxå tvätta håret efter träning! Kör kondition o håret e dyblött..

  Kattis 2015-10-18 11:01:02
  Svara
 • Är Kevin Murphy bra produkter? Vet att de inte ä ekologiska men visst innehåller de inte sulfater, parabener och silikoner?
  Brukar köra på hydrate me under sommar halvåret och luxury wash under vinter halvåret då jag spelar hockey och behöver mer fukt då eftersom jag dessutom har lockigt hår och inte kan skippa schampo efter träning då HELA håret verkligen är svettigt. Nackdelen med hockey och att ha en hjälm på träningen

  Lina 2015-10-18 10:55:37
  Svara
 • Hej!
  Bra att få veta lite mer, tycker det är en djungel därute och svårt att hitta bra produkter.
  Jag undrar över Lanzas hårprodukter som lanseras nu. Innehåller kerastase oil. Har man inte gömt in silikon i den serien? Sägs vara undergörande för håret, finns att köpa hos en del frisörer. Man bli ju nyfiken!

  Maria 2015-10-16 20:06:23
  Svara
 • Detta hände mig förut! Jag använde KM’s produkter och tyckte det var grymma, men sedan testade jag KM angel wash och då blev mitt hår helt fett på ena sidan av håret vid huvudet, kändes som någon hällt olja där direkt när jag fönade håret efter tvätt. Har aldrig varit med om detta tidigare och det gick inte bort förrän jag använde Wella som har sulfater i sig men nu använder jag kerastase istället som också har sulfater i sig. Jag vet att sulfater är dåligt men har blivit så besviken på alla sulfatfria schampon, håret blir inte så rent och även mer slitet tycker jag.

  S 2015-06-30 22:32:41
  Svara
 • Tack så mycket för att du tog dig tid att svara Elin:) /Johanna

  Johanna 2015-06-24 01:41:48
  Svara
 • Hej Elin, tack för all inspiration och tips du ger, en fantastisk blogg! Jag har en fråga som jag hoppas att du skulle kunna ge mig någon klarhet i, har inte träffat någon annan som har samma problem. Jag har använt silikon- och parabenfria produkter i flera år men ändå haft ett billigare sulfatschampo. Jag har köpt finare frisörsprodukter som har förbättrat mitt hårs kvalité mycket men har problem när det kommer till schampo. Jag provade att köpa Kevin murphys detox-schampo då jag endast tvättar håret en gång i veckan men efter ett par tvättar så fick jag som en beläggning, en fet yta mitt på huvudområdet. Inte i hela håret utan bara uppe på toppen. Det syntes inte men det kändes! Jag har tjockt hår så jag sköljde och sköljde men det hjälpte inte. Fick sedan gå tillbaka och tvätta med det gamla schampot för att få bort det. Dock har jag känslig hårbotten och torrt hår så behöver mycket återfuktning så jag provade därför Björn Axens för just känslig hårbotten men fick samma problem där efter ett par tvättar. Har du någon aning vad det kan bero på? Behöver verkligen hitta ett bättre schampo för mitt hårs skull. Tacksam för svar och hjälp! Kram Rebecka

  Rebecka 2015-06-22 19:29:10
  Svara
 • Hej! Jag är riktigt sugen på att pröva John Masters Organics serien, då mitt hår är extremt torrt. Men förutom shampo, balsam och leave-in skulle jag vilja ha värmeskydd, hårsprej och UV-skydd. Har du några tips på dessa stylingprodukter som inte innehåller dessa skadliga ämnen? Tack för en bra blogg!

  Lotta 2015-06-22 09:01:07
  Svara
  • Svar på Lottas kommentar.

   Hej Lotta!
   Ja men gör det, väldigt bra produkter 🙂
   Det finns en sida som heter mjukhud.se som jag tycker har väldigt bra och uppdaterade produkter. Kika in där så hoppas jag du finner vad du söker. Kram Elin

   Elin Johansson 2015-06-23 00:16:51
   Svara
 • Hej! Jättebra information, tack för det ! Men för oss med tunt och babymjukt hår, fungerar sulfatfritt då ! Håret blir ju mjukare och plattare av det 🙁 men det kanske lönar sig i längden ändå ?

  Bettilusia 2015-06-21 22:23:43
  Svara
 • Rahua har jag gett en chans i flera månader, just för att låta det ta sin tid. Tvättade var tredje dag. Tyvärr luktar det riktigt illa och mitt självlockigt hår kändes livlöst och tappade sin vanliga volym. Nu använder jag Lanza efter inrådan av min frisör, fungerar mycket bättre. Men jag har dock ingen koll på vad det verkligen innehåller?

  Lena 2015-06-21 20:48:21
  Svara
 • Hej Elin! Åh vad glad jag blir att min favvofrisör även har koll på sulfater, silikoner och ekologiska produkter. Inte alla frisörer har det. Fler pluspoäng till dig, Elin!
  Kram!

  malin 2015-06-21 13:46:17
  Svara
 • MALIN: Ett tips är att söka på ”balsammetoden” i Elins blogg innan du ställer frågor 🙂 Hon har svarat på det många gånger så gå in och sök så får du svar

  Josefin 2015-06-21 12:34:15
  Svara
 • Hej Elin!
  Vad tycker du om balsammetoden som varit poppis till och från? Har du några kunder som kör den och vad tycker de? Vore intressant att höra dina åsikter! 🙂
  Kram Malin

  Malin 2015-06-21 11:07:41
  Svara
  • Svar på Malins kommentar.

   Hej Malin!
   Precis så snällt som Josefin skrev till dig så har jag svarat på det flera gånger. Det du kan göra är att söka på vad du vill veta i ”sök-fältet” i bloggen så kommer allt upp. Jag har även svarat på den frågan i en video, en utav ”frågestund” på youtube – där heter jag (elinjohanson). Lycka till 🙂 Kram Elin

   Elin Johansson 2015-06-21 19:42:59
   Svara
 • Är maria nilas produkter bra?

  Kajsa 2015-06-20 23:03:35
  Svara
  • Svar på Kajsas kommentar.

   Hej Kajsa!
   Dom är bra produkter, det beror på vad man vill få ut av produkten och vilket hår man har. Kram Elin

   Elin Johansson 2015-06-21 19:43:37
   Svara
 • Jätte bra skrivet. Har funderat på vad frisörer tycker om de olika delarna. Mycket intressant och bra! 😀

  Sandra 2015-06-20 20:14:26
  Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!