Skillnaden på frisörprodukter och ”vanliga” hårvårdsprodukter? DEL 2

Hej mina fina!

Hoppas ni mår bra. Som ni väntat, HÄR är del 1 för er som missat. men nu ska allt vara i sin ordning. Som ni kanske läste innan jag publicerade i en video så skrev jag om hur företag blev väldigt arga ang mitt inlägg jag gjorde om detta ämne. Jag hade tänkt skriva av mig till er ang dessa påhopp jag fått, men jag tog bort det – jag känner att NEJ jag tänker inte ge detta min energi och jag vill inte hålla på att klaga när jag står för min sak. Så nej, nu släpper vi detta. Är det någonting jag älskat under dessa år som bloggare är att vi är rätt snälla mot varandra här inne, vi ska fortsätta så. Men detta ämne är VÄLDIGT STORT så idag skummar jag bara på hur håret påverkas utav olika hårvårdsprodukter.

produkter

När man tittar på ingredienserna på en schampoflaska så börjar det oftast nästan alltid med vatten, sen något ämne som gör att det löddrar och några oljor. När man hela tiden matas med dyra reklamkampanjer och hets om parabener och sulfater så är det klart att vi påverkas. Börjar ett märke säga att något är farligt så måste andra märken följa efter för media-syfte. 

Men vi börjar med ett exempel: 

– ” Du ska köpa nya läderstövlar till vintern. Du väljer mellan ett par skitsnygga för 300 kr, fakeläder dock men dom är supersnygga och billiga. Sedan kikar du på ett par äkta läderboots som också är supersnygga men kostar 1500 kr. Det är en stor skillnad i pris, dom är lika sköna, snygga båda två men skillnaden i pris är saftigt. Vad skulle du välja? ” 

1. Väljer du dom billigare skorna så kommer som börja läcka in vatten efter första snön och dina fötter kommer vara iskalla hela vintern. Du kommer få lägga några hundralappar på att laga dom där skorna som troligtvis kommer gå sönder ändå.

2. Väljer du dom dyra, äkta läderskorna så kommer dom hålla hela vintern och sköter du om skorna som du lagt 1500 kr på så kommer du kunna ha dom till nästa säsong också.

Det jag vill komma till är att dom professionella hårvårdsprodukerna håller längre, innehåller mycket mer och bättre vitaminer och proteiner som håret behöver för att må bra i det långa loppet. Även om t.ex Dove som säljs i dagligvaruhandeln innehåller Argan Olja, precis som Redken – Soft Oil också gör, så handlar det om mängden Argan olja i produkten som räknas och det är JUST DET du betalar mer för. Sen när företag hoppar på mig, som säger att ”Nej, vi har riktigt bra produkter” då blir min fråga HUR stor mängd vatten, olja, proteiner, vitaminer och vilket ph-värde har ER produkt jämfört med ett schampo som kostar 200 kr extra?

 Det vanligaste som finns i ett schampo är Natriumlaurylsulfat, som är ett skummedel (förtjockningsmedel). Finns även bland annat i tandkräm och tvål. Sen finns det Ammoniumlaurylsulfat, det ska man passa sig för – förekommer oftast i vissa av dagligvaruhandeln produkter. Natriumlaurylsulfat är det ämne som gör håret rent och får bort smuts, oftast ett huvudämne i schampo, tvål och rengöringsmedel. Det är just detta ämne som gör att du känner dig ren från topp till tå. Kollar vi t.ex på Redkens schampo så är vatten första ingrediensen och Natriumlaurylsulfat är andra ämnet.. Det finns även detta ämne i baby-produkter och i Sverige är allt reglerat och skulle det vara något som är farligt så skulle det aldrig få säljas.

Tar vi t.ex schampo från Dove så innehåller den mycket kosmetiska ämnen så som Glykoldistearat. Ämnet tillför en pärlskimrande visuell effekt på både håret och på löddret. Har absolut ingen betydelse för håret, bara en kosmetisk hinna för håret. Om vi jämför med Redken så har vi ingredienserna  Sodium Cocoamphoacetate, Sodium Cocoamphopropionate, Disodium Cocoamphodiacetate och Disodium Cocoamphodipropionate (fanns bara på engelska) som är fettsyror från kokosnötsolja. Dom fungerar som emulgeringsmedel för att lyfta olja och smuts från hårbotten/håret så att det kan sköljas bort. De ökar också lödder och ger lyster till håret.

IMG_0006

Ett märke som alltid legat mig varmt om hjärtat är Davines. Hela deras produktutbud är paraben, silikon, sulfat, gluten fritt samt är serien vegansk. Helt fantastiska produkter, trendiga och jag har tipsat om dessa flera gånger. 

Om vi går över på silikoner, silikoner är i sig inte farliga men det är mängden silikoner vi utsätter håret för som gör det farligt. Budgetschampon innehåller väldigt mycket silikoner och använder man dessa produkter så bildar det sig en hinna på hårstrået som gör t.ex att hårfärgen inte vill fästa eller hindrar andra vårdande behandlingar att fästa på håret. Om du vill undvika silikoner så kan du titta på innehållsförteckningen på en produkt och leta efter ord som slutar på -cone. Många som upplever att deras hår blir fett fort (för silikoner är egentligen fett) så kanske du bör kika på vad du utsätter ditt hår för? Ett hår som är matat med silikoner blir oftast väldigt fett fort samt blir håret svårt att styla, forma och få stylingen att hålla. En liten mängd silikoner är ingen fara, vissa produkter innehåller inte parabener och sulfater men innehåller en liten mängd silikon. Om du vill bli ”silikonfri” så får du tänka på att fett löser fett, använd mycket feta produkter så som inpackning och sitt i några timmar och skölj ur. Eller använd en riktigt fet olivolja, kokosolja eller vilken superfet olja som helst. Efter det så använder du silikonfria, veganska eller eco produkter.

img_0001-4

Jag älskar Living Proof´s produkter och dessa är helt silikon-fria samt paraben/sulfat fria.

Hår och hud ska ligga på ett ph-värde någonstans mellan 3,5-5,5. Idag ligger professionella schampo på en ph-nivå på ca 5-7. Om vi tar t.ex Matrix produkter som har ett PH-värde på 6,76 och Redken All-Soft har ett pH-värde av 5,59. Produkter som säljs i dagligvaruhandeln kan ha ett ph-värde på ca 9, vilket är sjukt högt – värt att tänka på. Även om ett schampo ligger på ett högre ph-värde än vad hår och hud trivs bäst i, så använder man ett balsam som har ett lägre ph-värde som ger dig det korrekta ph-värdet.

pureology

shampo

Såhär ser det ut bakom en schampoflaska från Pureology (hittade bilden på Pinterest). Dom innehåller en blandning av olika växt-plantor, oljor från bland annat kokosnöt och solros. Dom är helt silikon, paraben/sulfatfria och detta jobbar jag med dagligen på salongen.

När vi pratar om hur håret påverkas så handlar det om att billigare hårvårdsprodukter har fler kosmetiska ämnen i sig för att du som kund direkt ska se och känna skillnad. Dyrare produkter kan det ta några veckor innan man märker skillnad, speciellt dom som väljer att byta helt till veganska/eco produkter – då kan det ta flera månader. Produkterna i dagligvaruhandeln gör håret för rent, hårbotten blir för ren och det leder oftast till mjäll (svamp) eller en väldigt torr hårbotten. Dessa produkter är också utspädda med väldigt mycket vatten och innehåller ingredienser som inte gör någon större skillnad.

Sen är professionella hårvårdsprodukter utformade för att vi som frisörer ska kunna ge dig som kund den bästa hårvården för just ditt hår, om är även anpassade till att håret ska färgas med professionell hårfärg. Dagligvaruhandelns produkter har ett smalt utbud och ingredienserna är allmänfungerande. Billigare produkter gör att hårfärgen bleks bort snabbare just för att dom gör håret för rent och håret får denna kosmetiska hinna på sig och hårets egna lyster försvinner.

En enkel mening som jag brukar säga är att produkter från dagligvaruhandeln är en mer utspädd produkt än dom professionella. Precis som jag gjorde jämförelsen med apelsinerna i förra inlägget så är det mängden bra ämnen som skiljer dom åt. Sen är det så att vissa professionella märken har patent på vissa ämnen i sina produkter som gör att dom kan vara dyrare samt gör det skillnad vart produkterna produceras. Det är klart att om ett märke använder sig av ren arganolja från Marocko är dyrare, än ett framställt kemiskt ämne (som ska likna äkta argan olja) som kan förekomma i en billigare produkt. Det är alltså dyrare att producera produkter med specifika, äkta råvaror.

Det är precis samma som med kläder, varför är Kashmir dyrare än bomull? Varför väljer vi ull i vinterrocken och inte polyerster? Listan kan göras lång, men tänk på det. Jag hoppas ni blev lite klokare av detta inlägg och jag tänker inte gå in på vilka specifika produkter som är bättre än andra. Utan alla får gå på magkänsla, vilket behov man har och vad man vill lägga pengarna på. Som jag nämnde innan så är ingenting farligt, vi har väldigt strikta regler inom EU och skulle någonting vara farligt så skulle det aldrig få säljas. Men det gäller att göra val, precis som när vi väljer mat, dryck eller vart vi handlar någonstans.

Nu lämnar vi detta ämne och blickar framåt mot ett mer välvårdat hår och massor med hårinspiration. Hoppas ni har en bra vecka

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
36kommentarer
 • Elin, stor eloge till dig för alla professionella inlägg och ärliga tankar !! < 33

  Angelica 2015-10-24 12:19:59 http://www.blog.mjukhud.se
  Svara
 • Vad tycker du om maria nilas produkter? Är dessa ok? Står att de är sulfat & parabenfritt iallafall 🙂

  Lovisa 2015-10-23 23:17:27
  Svara
 • Tack tack och återigen tack för din blogg! Vad skulle jag och mitt hår ta mig till utan dig? Jag har aldrig läst en blogg som det läggs ner så mycket kärlek i som din. Man märker verkligen att du brinner för det här! sluta aldrig, du är bäst Elin 🙂

  Camilla 2015-10-22 17:03:01
  Svara
 • Hej, tänkte bara höra med dig om du vet hur det är med apotekets schampo (apoteket hjärtats schampo för torr hårbotten), är det bättre att använda det än frisörschampon? Jag har nämligen just nu torr hårbotten som kliar ganska mycket och små sår ibland. Vet faktiskt inte alls vad som egentligen är bättre, tänker att lite dyrare märken har parfym som kan irritera, medan apoteket är parfymfria.

  Lisa 2015-10-22 13:55:56
  Svara
 • Mitt älskade sulfat,, paraben och fosfatfria schampoo (One n only argan oil heter det) tog slut här om veckan och blev ”tvingad” till ett vanligt ICA-schampoo tills jag hittar en ersättare, vad som uppstått i mitt hår är kaos! Håret är fett och hela hårbotten och nacken är full med finnar!! Min hårbotten var alltid full med finnar och små sår förut, trodde det berodde på ständiga färgningar och slingningar (med hätta fram tills för 4 år sen), det slog mig aldrig att jag helt enkelt är känslig! Kommer aldrig mer att använda Sunsilk som jag blev ”tvingad” till nu.

  Camilla 2015-10-21 23:14:56
  Svara
 • Från den dagen jag tog slut på mina redken produkter kan jag inte använda ”billiga” schampon och balsam, mitt hår blir inte lika rent och inte lika mjuk ens. Så jag tycker det är sån skillnad på produkter. Kommer aldrig köpa billigare märken som innehåller vatten och såvidare.

  Sofie 2015-10-21 22:06:43
  Svara
 • Glömde skriva också att du verkligen lyckats med att vara opartisk utan att för den sakens skull bli mindre informativ. Känns vuxet och professionellt. Ödmjukt helt enkelt. Tror det kommer leda till att färre upplever sig provocerade och avundsjuka och att du får fler följare. <3

  Caro 2015-10-21 20:09:09
  Svara
  • Svar på Caros kommentar.

   Men gud vad gullig du är. Tack snälla, verkligen <3 Jag har kämpat med detta ämne och dom här två inläggen i flera månader och jag är så glad att det märks. Tack igen, och tack för att du lämnade en kommentar. KRAM

   Elin Johansson 2015-10-21 22:49:37
   Svara
 • Vill inte bara berömma dig för innehållet i inlägget utan även också för hur välskrivet det var. Det märks att du lagt ner tid på detta inlägg och formulerat meningarna väl med en tydlig röd tråd genom hela. Mycket trevligt att läsa. Fortsätt så! (: Kram

  Caro 2015-10-21 19:55:19
  Svara
 • Men är Redken dåligt för håret då för de innehåller ju sulfater? Jag använder Redken Color Extend och upplever att hårfärgen börjar släppa mer o mer.

  Anonym 2015-10-21 19:05:30
  Svara
  • Svar på Anonyms kommentar.

   Hej!
   Nej, som jag skriver i inlägget så är en viss mängd (liten) silkoner inte farligt. Redken är väldigt bra produkter, fortsätt så. Kram Elin

   Elin Johansson 2015-10-21 22:50:30
   Svara
 • Du måste så klart använda ekologiska styling produkter med. Eco rätt igenom 🙂

  Hanna 2015-10-21 18:58:37
  Svara
  • Svar på Hannas kommentar.

   Kunde inte svarat bättre själv, precis – Hanna du har helt rätt. Man måste konvertera helt och hållet 🙂 Kram Elin

   Elin Johansson 2015-10-21 22:51:01
   Svara
 • Vilket bra inlägg, grymt! Tack för toppentips 🙂

  Lillyk 2015-10-21 18:31:51
  Svara
 • Toppen inlägg!! 😀

  Johanna 2015-10-21 18:23:19
  Svara
 • BRA inlägg!! Har sedan jag börjat följa din blogg, cirka ett år bara kört med frisör schampoo, mitt hår har blivit tjockare och bättre kvalitet.
  MEN framförallt så är det faktiskt billigare i längden med frisörschampoo, det är mycket drygare medans dagligvaruhandelns schampoo bara rinner ur flaskan och tar slut på en vecka eller två, medan min paul mitchell flaska håller i 3 MÅNADER, så jag spar faktiskt nästan 200 :- i kvartalet OCH får ett mer välmående hår 🙂

  Helen 2015-10-21 17:18:07
  Svara
  • Svar på Helens kommentar.

   Tack snälla du 🙂 Åh, nej åh vad roligt – gud vad glad jag blir. Det är just det som är syftet med denna blogg, hjälpa och peppa till att ta hand om håret bättre. KRAAAM

   Elin Johansson 2015-10-21 22:52:15
   Svara
 • Kanon, får jag dela på min insta o fb?:)// kram

  Tina 2015-10-21 15:07:51
  Svara
 • Jättebra inlägg! Det leder till vidare fundering och jag undrar hur man då får håret ”rent” om man använder silkonfri hårvård (schampo o balsam) men sen använder stylingprodukter med silikoner och andra ämnen i som sedan inte kan ”tvättas bort” med silikon o sulfatfria eco-produkter?(förrutom då att sitta med olja i håret i flera timmar) Och vad betyder det för håret att man har eco hårvård men sen matar på med ”vanliga” styling produkter? Är det då inte som att använda eco i onödan när man ändå stylar på som vanligt med massa produkter 🙂 Vore intressant med svar!

  Sara 2015-10-21 14:44:45
  Svara
  • Svar på Saras kommentar.

   Hej Sara!
   Nej, utan som Hanna skrev innan så måste man byta hårvård och styling helt och hållet om man vill bli HELT slikonfri. Men jag blandar, jag använder främst ECO hårvård men använder olika stylingprodukter som innehåller mer silikoner. Dock är jag noga med HUR mycket silikoner det är i mina stylingprodukter, jag skulle aldrig i mitt hela liv använda en hårspray från Proffs t.ex. Det är lite speciellt med mig så det ingår i mitt jobb att testa mycket olika produkter men jag ser till att göra smarta val för just mig. Då lägger jag hellre 300 kr på en hårspray från ett annat märke där råvarorna är bättre. Jag tycker att man ska ha en balans, lyssna på håret/huden och använda det som fungerar på just DIG. Kram Elin

   Elin Johansson 2015-10-21 22:57:42
   Svara
 • Vad bra att du hyllar Living Proof! Har tänkt testa de så länge, men inte kommit till skott. Går förbi ett ställe varje dag som säljer märket. Nu slår jag till.

  Annika 2015-10-21 14:24:45
  Svara
 • Både Davine och pureology har väl många produkter som innehåller silikoner, ex cyklopentasiloxane, ingredienser som slutar på -xane och -cone skvallrar om att produkten innehåller silikoner, det är iaf vad jag fått fram i jakten på silikonfria produkter. Eller menar du just de specifika serier du har på bild och inte hela märket i sig? undrar om du har tips på ett silikonfritt serum med värmeskydd? Inte olja. Jag har letat i ett halvår utan att lyckas 🙁 Tack för ett bra inlägg 🙂

  Sara 2015-10-21 14:20:37
  Svara
  • Svar på Saras kommentar.

   Tack snälla 🙂 Det är skillnad på stylingprodukter och hårvård (schampo, balsam mm ). Jag har bara tagit upp vården, för i stylingprodukter finns det silikoner – eller vissa typer av produkter. Du kan titta efter veganska, eco hårvårdsprodukter, där ska du finna olika produkter utan silikoner 🙂 Kram Elin

   Elin Johansson 2015-10-21 14:27:44
   Svara
 • Bra inlägg för övrigt, detta behöver konsumenten bli medveten om!!!

  Linnea 2015-10-21 14:17:18
  Svara
 • Vilket GRYMT inlägg, dessa kritiska granskningar från proffs behövs! Tack för ditt engagemang, du har fått mig att välja bättre hårvård. Går alltid in på din blogg först när jag vill ha tips på bra produkter.
  Fortsätt såhär! Kram

  Linnea 2015-10-21 13:52:26
  Svara
 • Mycket bra information j blandar men har mest ett dyrare märke o
  det är toppen så det är värt o lägga pengarna på o bra hårprodukter brukar vara dryga ja det var bra med dessa tips kramis.

  maria g 2015-10-21 12:37:32 http://spray
  Svara
 • Bra inlägg! Tycker det är toppen att lyfta fram vad det egentligen är i vissa produkter. Såklart företag blir sura, när man ”avslöjar” vad som egentligen finns i flaskorna. Mer prisvärt att köpa dyrare bättre produkter. Tycker det ligger mer i tiden, att konsumenter inte i större utsträckning frågar om innehållet?

  Johanna 2015-10-21 10:00:22
  Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!