Så undviker du att skada håret med en plattång

Det är så många som älskar att platta håret rakt, eller det är kanske ett måste för vissa men vi vet också att plattången sliter på håret mest av alla värmeverktyg. När jag var yngre så plattade jag håret hela tiden, locktången hade inte rikligt slagit igenom riktigt och plattången kunde man alltid lita på. Idag plattar jag aldrig håret, jag äger hur många tänger som helst men jag har valt att finna andra lösningar för att få ett rakt hår.

1. Jag väljer hellre att föna håret med en bra, lätt hårfön tillsammans med en paddelborste eller paddelborste.
2. Jag älskar lockigt hår och idag finns det så många olika tänger som gör håret vågigt, stora, små och svallande lockar.
3. Jag tycker att locktången inte sliter på samma sätt som en plattång.
4. Hårets egna textur försvinner lite med en plattång, jag tycker om hår som lever, har en naturlig textur och får glans utav att håret mår bra.

IMG_3714

Men i detta inlägg tänkte jag tipsa er om hur ni kan undvika att håret slits onödigt mycket med en plattång. Håret kommer alltid slitas, hårfärgen kommer försvinna fortare och håret kommer bli torrare med tiden men det går att göra en liten förbättring. 

1. Först och främst är det viktigt att man väljer rätt plattång för ens hår och behov. Jag har bara ett tips, alla plattänger från GHD är guld värt. Det kostar en slant men se det som en investering. Den håller i oändlighet och dom som bytt från ett annat märke till GHD vet vad jag talar om? Har man kortare hår så skulle jag välja en mindre plattång så man kommer åt ordentligt, har man tjockare och längre hår så kan man välja en bredare. Finns olika märken att välja bland. Men här gäller ju högre pris, desto bättre kvalité. 

2. Återfukta håret så mycket som möjligt. Vill du verkligen ha plattare hår, använd schampo och balsam som har en utslätande effekt. Sedan applicerar man leave-in spray som har värmeskydd, olja och utslätande lotion i handdukstorkat hår. Sedan torkar man håret till håret är helt torrt, 100% snustorrt. Håret för INTE vara fuktigt, blött eller kladdigt av produkter. Då kommer du koka håret i plattången!

3. Bäst hållbarhet får man om du först fönar håret nedåt med hjälp av en paddelborste. Då försvinner små-håren och du får en glansigare yta, börjar man med ett grovjobb så behöver inte håret vara inne i plattången så längre – vilket gör att håret inte slits lika mycket.

4. Dela upp håret ordentligt. Använd stora clips som finns på Åhléns, Kicks eller H&M så du har koll på vad som plattas. Använd små delar när du plattar håret, ju större delar desto sämre hållbarhet.

5. Dra plattången bara en gång, ta inte snabba och upprepande drag i håret. Håret blir inte plattare utan du bara ruggar upp fjällskiktet. Håret måste bli ordentligt varmt för att forma sig, ta det lugnt. Börja från hårbotten, dra sakta nedåt med hjälp av en kam och ta nästa slinga.

6. Oftast har plattänger olika värmereglage. Jag tycker 185 grader är optimalt och plattången ska hålla en jämn värme under hela stylingen. Men det är olika på olika märken, men ju tjockare/grövre hår desto högre värme och ju tunnare/finare hår desto lägre värme.

IMG_3715

Försök att platta håret med måtta. Jag förstår att man vill platta bort små-håren varje dag, men pröva att föna ner håret istället eller använd lite hårvax för att få ner småhåren som korvat sig. Jag hoppas ni fick lite tips så jobbet med plattången blev lite lättare! PUSS

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
8kommentarer
 • vart kan jag köpa värmehandskarna?

  Minna 2015-11-03 10:34:29
  Svara
 • Hej kan tipsa om leav in spray för ett lockigt, frissigt och mellanlångthår? (Plattar även håret) Samt schampo balsam & hårinpackning?? har så svårt med att hitta något jag gillar. ska man välja ekologiska och naturliga produkter eller från frisören?

  Katarina 2015-10-30 21:43:29
  Svara
  • Svar på Katarinas kommentar.

   Hej!
   Det är helt beroende på vilket typ av hår du har och om håret är färgbehandlat. Men jag älskar denna:http://elin.damernasvarld.se/2015/04/18/en-vardande-spray-som-gor-allt/
   När det gäller schampo och balsam tycker jag att du ska rådgöra med din frisör så du får rätt som passar just ditt hår. Kram Elin

   Elin Johansson 2015-10-31 14:38:07
   Svara
 • Hej Elin! Jag bara älskar GHD’s hårfön, klarar mig inte utan den haha! Guldvärd! Jag har mellanlångt, tjockt hår och även mycket hår så när jag fönar gör jag det alltid med en paddelborste för att få en utslätande effekt. Dock har jag ingen speciell borste överhuvudtaget men jag skulle gärna vilja ha en, vilken rekommenderar du? Har du något tips på produkter som ger en mjuk och glansig effekt vid föning? Jag använder Schampoo, balsam och leave-in creme från Redken Smooth Lock och hårolja från Davines – bästa!.

  Bea 2015-10-29 15:01:37
  Svara
 • Hej!
  Tack för super bra tips!
  Jag har plattat håret sen jag var kanske 12 år, är idag 23. Dessutom är jag blekt flera gånger, så du kan ju förstå hur torrt mitt hår är. Jag har Använt en hel hög med olika plattänger men för ca 6 års sedan köpte jag min första GHD och jag kommer aldrig byta!
  Jag använder alltid värmeskydd, oftast av de billigare märkerna, men har inte hittat nått som jag riktigt gillar. Skulle du kunna ge lite tips på produkter från punkt 2 som du skrev? Schampo,balsam, leave-in spray, olja och lotion?
  Eller hur jag ska bete mig för att få ett friskare hår?
  Kan ju tillägga att jag har mellanlångt, ganska tjockt hår och korkskruvslockar.
  Tack för en toppen blogg 😀

  Sandra 2015-10-29 14:59:51
  Svara
 • Hej! jag har en fet hårbotten och torra toppar , vilket inte är ultimat , och när jag går till frisören så blir det jättesnyggt när de plattar och håller sig fint länge. Men när jag ( som ändå utbildar mig till frisör) plattar mitt hår så blir det fett samma dag , har ingen aning om vad jag gör för fel , vet du? 🙂

  Andreatherese 2015-10-29 12:52:04 http://nouw.se/andreatherese
  Svara
 • Tack för bra info ! Så bra skrivet ! Jag har använt plattången för att få volym och vågor , snurrat den lite alltså . Vill absolut inte ha plattare hår . Kanske helt fel ? Vore det bättre att använda en locktång ? Kan du tipsa om en bra från ghd , som passar kort page, tunt hår ?

  Elisabeth forsman 2015-10-29 10:36:39
  Svara
 • Hej Elin! Har följt din blogg ett tag nu och förstår att du använder värmeverktyg på håret rätt ofta. Min fråga är då hur du kan ha så fint och friskt hår?

  Vill också tacka dig för bästa bloggen! Jag går in här flera gånger per dag och när jag ser att du har uppdaterat gör du min dag. Kram

  E 2015-10-29 10:29:02
  Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!