Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Mina favoriter

SE ALLT

Vill du bli blondare till sommaren?

Hej mina vänner! 

Idag tänkte jag ta upp en sak som många ställs inför just nu. Oftast till våren eller när dessa två hemska mörka månader (jan,feb) börjar avta så blir vi piggare, gladare och vi vill oftast förändra någonting med oss själva. Det brukar oftast vara att vi går och shoppar vårkläder men framförallt blir vi ”trötta” på hur vi ser ut i håret. Men det är inte så enkelt som många tror, det tänkte jag tala om idag. Jag ska ge er ett väldigt vanligt exempel på hur det kan låta:

1. Kund Exempel
– Kunden färgade en mörkare färg efter sommaren 2015 från att vara blekt blondin med slitet hår till att bestämma sig att bli lite mörkare mörkblond/ljusbrun samt klippa av sig allt slitet hår. Varför hon gjorde det var för att hon var trött på ett sommarblekt, slitet hår som var omöjligt att styla för lockarna höll inte. Nu, våren 2016 vill hon bli sådär askigt blond igen med sommarblekta slingor och långt hår bara för att det ska bli sommar.

Hur ska hon göra?

– Hon har fortfarande rätt slitet och torrt hår, den lite mörkare färgen är lite dassig med håret är mycket finare än vanligt. När det kommer till att förändra så pass mycket igen så går det inte att genomföra på en enda behandling, tyvärr – om man vill ha längden kvar.

Frisören talar om för kunden att:
” Nu när du fått så långt, fint och välvårdat hår – vill du verkligen bli lika ljushårig som för 6 månader sedan bara för det ska bli sommar? Det kommer ta flera gånger att slinga, håret kommer ta mycket stryk och vi kommer behöva klippa av mycket på längderna? Det kan vara så att håret inte klarar av att blekas så mycket så du kanske inte får det resultatet du vill ha till sommaren – men du vill verkligen chansa?”

Kunden säger:

”Det spelar inte roll, jag vill inte vara såhär mörk nu till sommaren, jag är trött på det och vill bli lika ljusblond som jag var innan. Det är snart sommar och då kommer jag vilja bli ljus, jag känner mig själv. Men jag vill inte klippa så mycket på håret utan bara toppa. Men kanske vill gå tillbaka till denna färg i höst.”

Frisörens tips: 
” Men kan vi inte lägga en ny ljusbrun grundfärg, lägga lite ljusa solblekta slingor som skapar textur och rörlighet. Lägga mer ljusa slingor mot ansiktet och sedan tona håret i en sand/beige kall ton. Då får ditt hår fortsätta växa starkt, en ny hårfärg som kommer göra håret glansigt och friskt istället för att bleka så mycket ”bara” för att du ska bli ljusblond igen?”

Kunden säger:

Nej, jag vill bli blond. Du får väl  klippa lite på håret då….

Vad händer?

Då är det bara att börja första behandlingen i januari, antingen avfärga bort den mörkare färgen och sedan lägg slingor och en grundton. Eller börja slinga upp håret med blekning, resultatet av första behandlingen kommer bli lite halvgult, lite torrare hår och frisören måste klippa av kanske 3-4 cm. Andra behandlingen i april, göra om samma sak en gång till – slinga hela håret och klippa av 3-4 cm igen för att håret ska klara av att blekas om 2-3 månader igen. resultatet kommer bli lite ljusare men fortfarande lite gult.

Nu har hon gjort två behandlingar och håret är torrt, slitet och gulaktigt i tonen. Hon har kortare hår än när hon började blekna i januari, men hon vill fortfarande bli askigt ljusblond. I början på juni kommer hon tillbaka och ska slinga håret igen, gör samma sak men håret börjar ta stryk. Topparna klarar inte av att blekas mer så frisören måste klippa av 5 cm på längden och även klippa bort mycket av frampartiet där håret är som skörast. Kunden blir ledsen och arg, skyller på att frisören har förstört hennes hår och hon är korthårig och fortfarande gulaktig i håret?!

Någon frisör som känner igen sig?

MEN!!!

Detta senario är väldigt vanligt och det är både kunden och frisörens fel. Kunden som inte lyssnar på dom alternativ frisören ger som är bäst för hårets skull och frisören som inte sätter stopp. Jag får mycket mail från både frisörer och kunder där detta är ett stort problem. Jag tänkte skriva vad jag skulle ha gjort, jag säger inte att det är rätt eller något annat är fel men bara mina tankar.

– När detta händer så får man utgå från det man har för stunden. Jag sätter alltid hårets hälsa före det estetiska och kunden måste lyssna på frisörens vägledning, men frisören måste också ge 2-3 alternativ till det kunden är ute efter. Frisören säger inte ”det går inte” för det är roligt utan för hon/han tänker på resultatet och kundens önskemål.

Jag skulle säga till kunden vad som kommer hända om vi skulle göra henne blond, att det kommer ta flera gånger och att hårets kvalité kommer försämras. Jag skulle ge 2-3 alternativ som skulle passa kunden och håret. Om kunden mot förmodan skulle insistera och verkligen vill bli ljusblond igen samt inte lyssna på mina rekommendationer så skulle jag be henne gå till någon annan. Det finns alltid någon annan frisör som skulle ta sig ann en kund bara för pengarna. Där får kunden ta ett eget beslut. För skulle jag lyssna på kunden mer än på kunskap och erfarenhet så skulle mitt rykte gå i graven och ha kunder som är missnöjda på grund av min dumhet som yrkesman.

I och med detta inlägg ville jag bara ge er frisörer och kunder lite vetskap hur det fungerar och hur vi frisörer tänker. Frisör och kund måste samarbeta för att få ett lyckat resultat oavsett viljor. Vi frisörer har oftast en enda chans att få ett resultat som är bra, går ett besök åt pipan så kommer nästa behandling på håret gå ännu värre. Frisör och kund måste ha en plan, det är mitt bästa tips för en lyckad vistelse hos frisören!

Hoppas ni fick lite tips och inlägget vad uppskattat!

_MG_5225

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
12kommentarer
 • Jätte bra inlägg, många som nog känner igen sig i dina exempel och en bra ”funderare” för både kunder och frisörer. Har delat ditt inlägg på vår salongs egna blogg, hoppas att det var okej. Har länkat hit till dig och givetvis gett dig credd för väl valda ord 🙂 Fortsätt inspirera!

  Mvh Camilla,
  Frisör på Peach Stockholm.

  Camilla Lind 2016-01-27 12:26:28 http://WWW.peachstockholm.se
  Svara
 • Hej!
  Det liknar min historia hhh fast jag va inte envis , hon sa det går att färga med flera omgånger , håret förstörd och slitet så jag färjade mörkbrun, och väntar tills mitt hår bli bättre så att jag färger ljusare på sommaren

  Hanan 2016-01-26 16:03:51
  Svara
 • Men om man har en olaplex behandling då, går det inte då? eller har jag missförstått det helt? 😀

  isastar 2016-01-19 16:53:38
  Svara
 • Så sant, så sant! Du ska ha cred för att du står på dig och säger nej till en sådan kund för det är verkligen superlätt att som kund bara skylla på frisören.
  Jag har äntligen efter åååår hittat min frisör i Kalmar, jag har aldrig träffat en frisör som är så ärlig, som säger – Jag kan inte garantera exakt det vid mitt första besök, det beror helt på ditt hår och vad du har för färg under…inte den här hemska försäljningsmetoden….ja men självklart fungerar silverschampo på ljusa brunetter, man lägger dyra pengar på stylingprodukter som i slutändan inte fungerar för jag är för mörk.

  Så tack för att du alltid är så ärlig Elin! Jag tror dina kunder uppskattar det med 🙂

  Helen 2016-01-18 20:33:37
  Svara
 • Vad har du på läpparna här? Så fint!

  bea 2016-01-18 19:58:31
  Svara
 • RIKTIGT bra inlägg och ämne! Det är dessa informativa och kvalitetsrika beskrivningar som verkligen gör att din blogg står ut <3

  Lovisa 2016-01-18 13:38:52 http://www.blog.mjukhud.se
  Svara
 • Såååå bra inlägg!! 🙂 Kände igen mig så mycket i det som kund haha! Men har bestämt mig sen i somras att gå efter att försöka få ett välmående, glänsande hår istället för att försöka bli så ljus som möjligt. Finns ju inget som får folk att vända på huvudet efter en så mycket som en fantastiskt fin och glänsande hårfärg, oavsett färg 🙂

  Maria 2016-01-18 10:46:24
  Svara
 • Tumme upp till detta inlägg 🙂
  Jag är en sån som vill gärna bli mörkare till hösten/vintern men jag går aldrig så mörkt att jag inte kan få tillbaka det ljusa blonda till sommaren.

  Marie 2016-01-18 07:03:23 http://www.frokenmarre.blogspot.se
  Svara
 • Jag har många vänner som har det problemet. Dom vill vara ljusa, sen mörka den ljusa. Och jag undrar varför inte bara tona det mörkare under mörker halvåret?
  Tonande inpackningar? Eller bara ren toning. Varför färga så mörkt när det är så svårt att få bort, och speciellt om man känner kunden och vet den ångrar sig sen? Det borde ju gå att förebygga lite kanske?

  S 2016-01-17 22:15:51
  Svara
 • Jättebra inlägg Elin!!

  Moa 2016-01-17 19:55:23
  Svara
Elin Johanssons webbshop
Dölj
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!