Så tämjer du ett frissigt hår

Hej vänner!

Jag har pratat om detta ämne tidigare men jag fick en förfrågan på det igen så varför inte köra en liten update. Många människor kämpar med stora, frizziga och lockiga hår. Jag förespråkar oftast att låta håret vara naturligt lockigt och förbättra några delar bara, kommer till det tipset senare. Eller så får man kämpa emot håret ordentligt för att få det rakt och slätt. Vad man föredrar är upp till var och en. Men hur gör man då? När man vill inte vill ha sina egna lockar eller det frizziga håret?

1. PLATTÅNG
– Denna del är det värsta alternativet för att det är mest slitsamt för håret. Men väljer du att platta håret ofta så skulle jag varmt rekommendera en Steampod tillsammans med dom vårdande produkterna till som hjälp. Genom att platta ett naturligt lockigt hår så blir håret verkligen platt, rakt – plattfall. Här gäller det att ha en snygg och glansig hårfärg som ändå ger lyster åt ett hår som saknar egen textur.

2. NATURLIGA LOCKAR & LOCKTÅNG

– Jag tycker detta alternativet är det snyggaste och snällaste för håret. Snygga till dina egna lockar med hjälp av en locktång. Oftast är ett naturligt lockigt hår inte lockigt överallt. Det kan vara raka partier fram, uppe på huvudet eller i nacken. Ta några större delar på varje sida av huvudet och locka med antingen en smal eller 30mm locktång på dom delar du vill piffa till. Då tillsätter du lite värme för glans och det lockigare håret blir mer symmetriskt.

3. PRODUKTER

– Det har kommit en helt ny version av ”Redken Curve” serie som jag blivit helt kär i att använda för lockiga hår. Jag kan skriva ett separat inlägg om dom senare – men fukt är ett lockigt hårs bästa vän och blekning är ett lockigt hårs värsta fiende. Om man kollar på alla makeovers jag gör på lockiga/frizziga hår så mörkar jag alltid ner dom (jag ska visa er ett exempel nedan). Oljebaserade hårfärger gör lockiga/frissiga hår glansiga och mer lättjobbade. Det viktigaste är att ge håret fukt, ju frizzigare håret är desto torrare är håret och minskar hårets flexibilitet. Använd schampo och balsam anpassat för lockiga hår, en leave-in kräm som ger fukt, har en utredande effekt så håret blir lättare att hantera. Använd också en kräm som definierar lockarna, om man inte använder en sådan produkt så blir det naturliga lockiga håret frizzigt och ”rörigt”. Hett tips!

4. RÄTT HÅRFÄRG

– Det är väldigt viktigt att hårfärgen passar ihop med din hårkvalité. Man kan få ett frissigt hår att se glansigt ut med hjälp av hårfärg. Att bleka ett hår som redan är frizzigt är ingen bra idé direkt men det är självklart att självlockiga/frizziga hår kan vara blondiner. Men att använda vårdande, oljebaserad hårfärg tillsammans med svag blekning tycker jag är det bästa alternativet. När du är hos frisören nästa gång, tala med henne/honom om att du vill att vårdande hårfärg ska vara en del som hjälper ditt frizziga hår – då har du gjort ett litet steg på vägen.

5. STYLING

– För att få ett frizzigt hår glansigt och mjukt så är värmestyling nyckeln till allt. Tricket är att forma om håret, gömma småhåren under håret och släta ut fjällskiktet – och det gör man med värme. När jag visar före/efterbilder på kunder dom först har ett frizzigt/lockigt hår och jag färgar, klipper och stylar så ser det nästan ut som ett annat hår. Det är precis samma hår men jag har jobbat med vårdande hårfärg, en bra klippning, produkter och värmestyling för att nå resultatet. Det som är så bra med lockiga/frizziga hår är att dom håren är väldigt formbara och stylar man dessa hår noga så håller stylingen tills nästa tvätt.

Därför vill jag ge er mitt absolut bästa tips till er som vill tämja det frizziga håret:

1. Boka tid hos frisören för att färga och klippa håret som passar dina och hårets önskemål

2. Be frisören vägleda dig till bra produkter för dina önskemål

3. Hem och träna med hårfön, rundborste eller paddelborste.

4. (PS) – ELLER: 
– Boka in en tvätt&fön varje måndag hos din frisör eller hos någon annan som stylar ditt hår ordentligt och sedan slipper du tänka på håret under hela veckan. Ett tips är också att boka in den tiden på torsdagar, så har du håret klart för slutet av veckan och under hela helgen. En klipp och fön kan ligga på allt mellan 200-500 kr beroende på salong och frisör.

2

FÖRE

1

EFTER

Självklart ska man få styla och ha roligt med sitt hår. Det är jobbigt att hela tiden tänka på vad som är slitsamt eller farligt för håret. Jag tycker allt handlar om sunt förnuft och hur ofta du gör allt med ditt hår. Stylar samt tvättar du bara håret en gång i veckan så spar du in på produkter, tid och ork – det kan vara värt typ 300 kr. Prioritera och ha roligt (:

 

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
11kommentarer
 • Vill bara tipsa till andra m lite lockigt frissigt hår, men tunna fina strån, har dock rätt tjockt hår. Prova schampo från Matrix Hydra source m aloe vera!! Av en slump prova jag oxå Lanza remedy conditioner, håller ihop locken. Jag har inga stylingprodukter, självtorkar voila! Blir rent länge oxå. Paul mitchell fuktserie var super också men lite dyrare. Tack för tips!

  jenny 2016-05-18 21:01:32
  Svara
 • Hej Elin! Jag klickade in på din blogg via en olaplex-bild på google och så långt ögat kan se ser det riktigt trevligt och bra ut här. Jag hann inte kolla så mycket men jag hann se bilderna på de fina lockarna du gjort så jag vet inte om du har något klipp på när du gör dessa? Annars skulle det vara av stort intresse att få se ett då jag försöker öva, öva och öva på att få till de där glamorösa lockarna. Skitsnyggt! Kram Gabriella

  Gabriella 2016-02-24 16:28:33
  Svara
 • Hej Elin!
  Först och främst: grym jäkla blogg du har!! Och vilken grymt bra frisör du är! Tack vare dig så har jag tagit mig ifrån ica-schampon, plattång och tvätta håret ofta. Trots graviditet och håravfall så märker jag att håret mår mycket bättre med färre kluvna toppar.

  Jag har liknande hår och utväxta ombre och ska snart till frisören och vill gärna ha liknande färgresultat som din kund ovan. Har du något inlägg du har länk till på hur du gick till väga? Eller har du tid att kort beskriva hur du har gjort?
  KRAM!

  Caroline 2016-02-23 18:45:07 http://carolinestern.blogg.se
  Svara
  • Svar på Carolines kommentar.

   Hej Caroline!
   Men alltså, TAAACK 🙂 gud va snäll du är och jag blir väldigt glad att jag har kunnat inspirera dig till en bättre hårvård. Det bästa är att läsa igenom detta inlägg, visa bilderna hos din frisör och att ni tillsammans kommer fram till ett tillvägagångssätt som passar just ditt hår 🙂 Stort lycka till nu, jag hoppas det blir bra. Stor Kram

   Elin Johansson 2016-02-25 13:23:27
   Svara
 • Mitt hår påminner också väldigt mycket om håret på bilden. Vilka specifika produkter och verktyg har du använt, allt från hårtvätt till styling?
  Tacksam om du skulle vilja svara. 🙂

  Maria 2016-02-23 13:24:30
  Svara
 • Jag har verkligen liknande hår som på bilden! Daltar verkligen med mitt hår men det går segt framåt, bäst när det är fönat. Hur som så hade jag precis tänkt byta från Redken till Pureology. Men tycker du jag ska testa Redken Curve innan jag byter?
  Vore så tacksam för ditt råd <3
  Kram!

  hanna 2016-02-22 20:53:21
  Svara
 • Precis det inlägg jag letat efter! Tack! Nu kommerjag behålla mitt långa frizziga hår istället för klippa kort och lära mig styla istället ☺
  Jag tar dock gärna emot tips om hur jag skall tvätta håret mindre ofta trots träning 4 går per vecka?

  Sandra 2016-02-22 20:31:54
  Svara
 • Färgen på ”efter-bilden” är min drömfärg, såå fin!
  Tack för bra tips för frizzigt hår!

  Pernilla 2016-02-22 20:30:35
  Svara
 • Bra tips 🙂 Har en fråga till dig , vilken fön är bäst om man bara vill torka håret och inte föna med rund borste , Ghd air eller Ghd aura? Kram

  Mona 2016-02-22 14:05:24
  Svara
 • Jag har tunt hår och sprayar med spray som ska vidga strået och göra det större, men jag har lockigt hår vilket gör att när jag blåser håret för att sprayen ska ha effekt så försvinner lockarna. Finns det annan produkt som vidgar strået eller gör att det ser tjockare ut? Dust it produkter? Så man slipper blåsa håret så mycket 😐

  Lisa 2016-02-22 11:05:26
  Svara
 • Mitt hår påminner verkligen om bilden här. Kan tack och lov styla det rätt bra själv.
  Har en annan fråga dock. Tjockt, frissigt hår med lite trist hårbotten som lätt luktar illa. Tränar några ggr i veckan, försöker att inte tvätta håret varje gång. Söker med ljus och lykta efter ett schampo som verkligen tvättar rent håret mellan varven.

  Annika 2016-02-22 09:57:34
  Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!