Det rätta sättet att tvätta håret

Hej vänner! 

Jag var med i en intervju hos Expressen (Hälsoliv) i veckan där jag tipsade om hur man egentligen ska tvätta håret på rätt sätt. Jag har skrivit om detta flera gånger, så ni är rätt informerade men jag ville ändå posta intervjun för er här. Ni kommer till hela intervjun HÄR samt så lägger jag in texten under.

IMG_9180

Frisören: Det rätta sättet att tvätta håret

Är du på jakt efter ett snyggt och välmående hår?

Börja med att tvätta ditt hår på rätt sätt.

– Jag tycker att grunden är nyckeln till ett fint hår. Allt börjar i duschen, säger Elin Johansson.

Ett friskt, vackert och välmående hår börjar med att du tar hand om det på bästa sätt.

I dag använder många produkter som torrschampo, hårolja och hårsprej. Lägg därtill värmeverktyg som plattång, locktång och hårfön – och du inser att håret slits, varje dag.
Vi kontaktade frisören Elin Johansson för att reda ut HUR och NÄR vi ska tvätta vårt hår för att det ska må så bra som möjligt. I sitt yrke träffar Elin många kunder varje dag – och hon råder dem att tvätta sitt hår med schampo två gånger per dusch.

– Anledningen är att vi använder så mycket stylingprodukter så som torrschampo och hårsprej. Vi måste se till att produkterna och hårets egna talg tvättas bort vid första hårtvätten. Därefter bör du skölja och sedan schamponera hårbotten ordentligt en gång till, massera i en till två minuter så att hårbotten stimuleras och verkligen blir ren.

Vad händer om jag bara tvättar håret en gång?

– Då masserar du bara ihop produktrester och talg – då blir håret inte lika rent.
Elin Johansson påpekar att det här gäller oavsett om du har kort eller långt hår.

– Schampot är till för hårbotten. Egentligen behöver du inte massera in schampo på längderna. I och med att vi sköljer ner schampo på längderna så räcker det för att smutsen på längderna ska rinna av.

Har du problem med din hårbotten? Då kan det vara ett tecken på att du inte får bort alla produktrester och talg när du duschar.

– Testa att göra ren hårbotten ordentligt vid varje tvätt – det gör skillnad.
Ett bra sätt att hitta rätt produkter är att rådfråga din egen frisör, säger Elin Johansson.

– Allt börjar i duschen och jag är väldigt noga med att använda en hårvård som passar till just mig och mina behov. Om du använder fel schampo och balsam så kommer stylingen inte bli lika lyckad. Håret blir fett fort samt i vissa fall kan man få problem med hårbotten.

– Mitt tips är att prata med din frisör, be frisören använda en hårvård som hon/han tycker passar dig och dina behov. Utifrån det kan ingen misslyckas med en bra hårvård.

ELINS HÅRTVÄTTSRUTINER:

* Tvättar sitt hår 1-2 gånger per vecka. Oftast söndag och torsdag.

* Schamponerar håret tre gånger på raken: ”Smeker på schampo vid första tvätt, sköljer, masserar lite lätt vid andra tvätten, sköljer och sedan sista schamponeringen masserar jag ordentligt i 1-2 minuter och sedan sköljer noga bort schampot”.

* Applicerar balsam på längderna. Låter verka i några minuter.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
9kommentarer
 • Hej Elin!
  Funderar på att börja köra på dina tvättrutiner. Men det är sällan jag använder stylingprodukter. Självtorkning efter dusch kör jag också på. Men frågan är, gäller det fortfarande då med att schamponera fler gånger? Har något känslig hårbotten och håret blir lätt torrt, tänker ifall det kan göra det värre? För övrigt ska jag börja med macadamia serien framöver och hoppas den hjälper.. Vad tror du?
  Måste också tacka för en jättebra blogg, superhjälpsam! 🙂
  Många kramar!

  Felicia 2016-07-05 18:24:32
  Svara
 • Jag skulle verkligen uppskatta en bild av hur stor mängd man ska ha av tex schampo balsam och inpackning. Jag tror jag tar för mycket balsam, men ändå vill jag inte överdosera. Jag undviker inpackning för det fettar igen håret efter 2 dagar. 🙁 tar nog för mycket där också. Kan inte du visa en bild hur mycket du tar?

  Johanna 2016-06-19 15:35:23
  Svara
  • Svar på Johannas kommentar.

   Hej Johanna!
   Det är jätte olika beroende på hur mycket hår du har, hur fett hår du har, hur långt håret ditt är mm. Det bästa är att fråga din frisör så får du svar på vad som passar just ditt hår 🙂 Men du kan söka på ”tvätta hår” t.ex i sökfältet på bloggen så kommer det komma upp massor med tips. Kram Elin

   Elin Johansson 2016-06-20 20:03:16
   Svara
 • Hej Elin!
  Detta är kanske en konstig fråga men har det någon betydelse vilket håll man tvättar håret på? En frisör sa en gång till mig att man ska tvätta håret uppifrån men jag tvättar alltid håret med nedåtvänt huvud för jag tycker man kommer åt hårbotten bättre och så blir man inte så trött i armarna. (Jag har hår till under skulderbladen)
  Hur gör du Elin och ni andra?
  Hoppas du har hittat en resa Elin så du kommer iväg och får lite miljöombyte 🙂
  Kram

  Christine 2016-06-18 11:06:22
  Svara
  • Svar på Christines kommentar.

   Hej 🙂
   Nej, ingen fråga är konstig. Det har ingen betydelse vilket håll du tvättar håret på. Det viktigaste är att du masserar hela huvudet med båda händerna och inte glömmer någon del.
   Tack, jag hoppas jag kommer iväg snart 🙂
   Kramar

   Elin Johansson 2016-06-20 20:14:47
   Svara
 • Jag upplever ofta att frisören ”ska” tipsa om ett märke utifrån de avtal de har på salongen. Vilket kanske inte alltid är rätt för mig. Är det bara något jag fått för mig eller kan det faktiskt vara så? Vad tror du?

  T 2016-06-18 01:50:22
  Svara
  • Svar på Ts kommentar.

   Hej 🙂
   Oftast är det så att det märket frisören jobbar med på salongen är det märket som man kan mest om. Då blir det naturligt att frisören tipsar om dom produkterna. Jag kan tycka det är bra för att då får kunden rätt produkt med sig hem som passar just dig. Men vissa gånger så kanske man tror att något annat märke passar bättre, då ska man säga det till kunden. Kram Elin

   Elin Johansson 2016-06-20 20:17:26
   Svara
 • Hej Elin!! Till att börja med vill jag bara berömma dig för den grymma blogg du driver, wow, du är fantastisk! Jag vill även passa på att berätta för dig vilket enormt bra jobb du gör på dina kunder, du är så galet duktig och det jag verkligen beundrar med dig är att du inte fått något gratis utan du kämpar varje dag för att lyckas, det är enormt beundransvärt! Till slut vill jag bara skicka en massa kärlek till dig, det du varit med om ska ingen någonsin behöva uppleva och att du trots detta fortsätter prestera visar vilken enormt stark människa du är! Glöm inte att ta den tid du behöver, sätt dig själv i första hand nu för det är du verkligen värd. Du kommer ta dig starkare än någonsin ur det här, styrkekramar till dig finaste Elin! ❤️

  Caroline 2016-06-16 22:54:50
  Svara
  • Svar på Carolines kommentar.

   Hej Caroline!
   Men alltså, vilken underbar människa du är. Tusen, tusen tack verkligen – vilken fin kommentar. MASSOR MED KÄRLEK <3<3

   Elin Johansson 2016-06-20 20:20:42
   Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!