Är torrschampo farligt?

Hej Elin, fint ditt hår blev!
Jag har en fråga om torrschampo. Hur många gånger kan man använda det mellan tvättningarna? Läste en artikel att man kan börja tappa hår osv om man använder för mycket.. Ibland tar jag torrschampo dag tre och tvättar det dag fyra ibland fem. Sätter ofta upp håret de sista dagarna.
Kram

 Hej (: 

Tusen tack. Ja precis, jag får den frågan ofta och jag har nog inte riktigt svarat på den ordentligt. Men jag har märkt att det är olika från person till person – vissa får problem och andra inte.

Torrschampo har i uppgift att absorbera upp fett (talg) från hårbotten så du känner dig fräschare i håret. Håret är egentligen lika fett men torrschampot lägger sig som en ”pudrig” hinna på håret så du känner dig fräschare i håret.

Jag har sett så mycket artiklar om att för mycket användning av torrschampo kan ge håravfall och enorma problem?! Men jag blir ändå väldigt fundersam för vi har använt betydligt värre produkter i hår/hårbotten genom åren och tycker ni att vi tappat SÅÅÅÅ mycket hår? – Nej. 

IMG_9377

Det vanligaste problemen vi får av att använda för mycket torrschampo är mjäll och torr hårbotten. Anledningen till det är att vi täpper igen porerna i hårbotten samt bildas det mycket bakterier i håret som kan leda till att vi kan rubba växtcykeln. Men det gäller även med hårspray och hårvax. Många killar har torr hårbotten och det beror oftast på att dom använder mycket hårvax.

Vad ska man tänka på?

 • Använd torrschampo max 2-3 gånger i veckan
 • Spraya lagom, ca 20cm från hårbotten och sedan borsta igenom håret med en kam eller borste för att stimulera hårbotten samt finfördela pudret.
 • Se till att verkligen tvätta igenom håret ordentligt. Riv och massera lite lätt så du känner att hårbotten är ren. Använd inte torrschampo direkt efter tvätt utan vänta tills håret känns fett.
 • Om man är beroende av torrschampo för att håret blir fett snabbt så kan du lika gärna lägga till en dag och tvätta håret oftare. Torrschampo ska bara vara en hjälp dagen innan du ska tvätta håret. Självklart använder vi torrschampo så länge som möjligt för att slippa tvätta håret men om man har större problem med hårbotten så tycker jag det bättre som sagt att tvätta håret oftare än att kriga med torrschampo.

Vi kan få torr hårbotten och mjäll genom att tvätta håret för mycket, färga håret med färger vi inte tål eller använda hårspray som irriterar huden. Det finns så många anledningar till att rubba hårbotten.

morocanoiltorr

Jag älskar också torrschampo men ni behöver inte bry inte så mycket om vad som skrivs. Torrschampo är inte värre än någonting annat och tro mig, ni kommer inte tappa håret. Tänk bara på att inte använda så mycket på en gång samt var noga med att tvätta bort allt torrschampo så hårbotten får andas.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
14kommentarer
 • Hej Elin!
  Jag hittade din blogg av en slump och blev så glad av dina före och efter bilder för lockigt hår-så fina☺Jag ”fick” mina lockar efter andra graviditet. Ändå sen har jag väntat att håret ska blir rak igen men gett upp hoppet. (dotter är 11 år idag). Jag älskar min dotter,jag skulle kunna göra allt för hennes skull men jag gillar inte mina lockar.
  Jag är en person som vill gå till frisör just nu,idag, på en gång och det innebär olika salong och frisörer. Jag är sellan njöd,nästan aldrig. Senaste frisören klippte bort så mycket av längden att jag grät hemma. Jag hade just sparat på längden och hon tyckte att det var så torrt?Ja,mitt hår är alltid torr..spelar ingen roll hur mycket man kapar bort.
  När jag såg dina bilder blev jag så rörd. Det finns hopp även för mig. Man kan har en risbuske och blir fin med rätt färg och klippning.
  Jag är en vuxen kvinna och kan inte går runt med en tofs resten av mitt liv. Kan du snälla ge mig tips på bra shampoo och styling? Ska man föna håret torrt med rundborste att hålla den på plats. Jag är nästan rak på skallen och där blir det fett istället..
  Så jag tvättar håret nästan varje dag?big no no

  Tack och kram Sanna

  Sanna 2016-08-09 07:07:10
  Svara
  • Svar på Sannas kommentar.

   Hej Sanna!
   Åh vad roligt, välkommen hit 🙂
   Kroppen förändras mycket när vi får barn och jag har svårt att tro att du skulle få rakt hår igen. Jag förstår ditt problem, tycker det är tråkigt att du inte har funnit en frisör som talar samma språk som dig. Det är jättesvårt för mig att ge dig personliga tips eftersom jag inte känt på ditt hår men det bästa du kan göra är att kriga för att finna en frisör som verkligen hjälper dig. Jag vet att det är svårt men det är inte omöjligt.

   Hör med dina vänner, kollegor eller försök att finna bilder på Instagram som du tycker om och hör vilken frisör den går till. Allt hänger ihop, frisör-färg-klipp-styling-produker, om du finner en bra frisör så kommer alla andra problem falla på plats naturligt.

   Men det viktigaste är att du måste acceptera att du har det hår du har och om du fortsätter att jobba emot det så kommer du aldrig känna dig fin i håret. Vi alla kan nog skriva under att vi gärna vill ha det vi inte kan få och det brukar aldrig fungera i slutändan.

   Jag önskar dig all lycka till nu och lägg fokus på att finna en bra frisör som hjälper dig 🙂
   Stor Kram

   Elin Johansson 2016-08-13 17:19:20
   Svara
   • Svar på Elin Johanssons kommentar.

    Tack snälla Elin?Fina och kloka ord. Jag ska fråga runt och kanske hittar en helt ny salong och frisör som förstår mig. Ha en mysig söndag kväll. Kram Sanns

    Sanna 2016-08-14 20:46:52
    Svara
 • Hejhej! Om man färgar håret en blond kall ton, kommer det bli gult förr eller senare eller finns möjligheten att den kalla tonen varar? Vad händer med det kalla efter ett tag, går det bort, gulnar eller behålls? Tack på förhand! 🙂

  Amanda Nilsson 2016-08-08 23:40:06
  Svara
  • Svar på Amanda Nilssons kommentar.

   Hej Amanda!
   Den kalla tonen kommer tvättas bort med tiden tyvärr. Det är som vilken färg som helst som tvättas bort så för att bibehålla den kalla tonen behöver man tillföra violetta pigment från t.ex silverschampo, färginpackningar. Kram Elin

   Elin Johansson 2016-08-13 17:22:33
   Svara
 • Hej Elin

  Jag vet att du gick på ett kostschema och startade träna för ett tag sedan. Jag vet att detta inte är ngn träningsform men nu de senaste halvåret har jag lagt på mig en del och hamnat i ond spiral under semestern. Äter mycket sötsaker och bröd (som jag annars inte äter). Och skulle bli så tacksam och glad för lite tips om hur du startade förändra din kost och hur du tränar.
  Kram

  Louise Pettersson 2016-08-08 23:03:14 http://petterssonlouise.blogspot.se
  Svara
 • Hej Elin! Jag har blonda slingor i håret men jag upplever att dem blir lite dassig och inte framhävs lika mycket efter ett tag vilket jag förstår eftersom att färgen bleknar bort och jag använder inget shampo för blont hår eller som är färgbevarande. Min fråga är då om jag ska använda ett shampo för blont hår eller färgbevarande och vilket/vilka tycker du är bästa i så fall?

  Angelina 2016-08-08 20:18:20
  Svara
  • Svar på Angelinas kommentar.

   Hej Angelina!
   Ja det stämmer, blonda hår blir lite dassiga efter ett tag. Jag tycker du kan använda ett silverschampo en gång i veckan, låt verka i 3-5 minuter (beroende på hur ljus du är). Avsluta med en färginpackning för blonda hår. Jag tycker Joico´s silverserie är toppen och du kan använda färginpackning från Maria Nila. Kram Elin

   Elin Johansson 2016-08-13 17:25:01
   Svara
 • Hej Elin! Först och främst måste jag bara säga att jag älskar din blogg!!

  Jag har sedan barnsben alltid varit blond, och har aldrig färgat, slingat etc mitt hår. Däremot känner jag för en förändring, då mitt hår har blivit mörkare och är en blandning mellan blont och brunt. Jag är väldigt sugen på en sombre i blond, med min naturliga hårfärg som grund. Kan en sådan hårfärg passa till en väldigt blek hudton? Hur ofta behöver man färga håret hädanefter isåfall?

  Karolina 2016-08-08 17:16:19
  Svara
 • Hej Elin! Har för mig att jag läste för ett tag på din blogg att man ska byta schampo var sjätte månad. Stämmer detta? Använder just nu redken extreme serie med all soft balsamet ibland. Tacksam för svar, tack för min favoritblogg all times!

  Alice 2016-08-08 11:57:05
  Svara
 • Hej Elin! Du har inga råd för en som mig som får fett hår på typ en dag och som måste duscha varje dag för att kunna ha håret utsläppt ens? 🙁 vill inte duscha så ofta, har försökt vänja håret i över ett år nu på att tvättas max två gånger i veckan men det gör ingen skillnad. Jag använde väldigt mycket hårprodukter förr och det tolkade jag som en förklaring till att håret blev fett men numera använder jag max hårolja eller något mjukgörande leave-in och inget annat men ändå blir håret fett. Himla tradigt! Du är grym, ha en fin vecka :)) / Alexa

  Alexa 2016-08-08 11:37:48
  Svara
 • Hej bästa och grymmaste Elin!

  Slänger in en fråga här ang mitt hår. Klippte av en bra bit av håret för 2 månader sedan till en kortare lob som precis vilar mot nyckelbenen. Håret känns underbart i denna längd och jag älskar det MEN mina topoar blir risiga så fort (hade samma problem före jag klippte mig).

  Tvättar håret max 2 gg/veckan, fönar ALLTID håret torrt med rundborste, inte använt något annat värmeverktyg på ca 6 år men börjat nu igen fast max 1 gg/veckan. Noga med återfuktning i form av olja medan inpackning glömmer jag ofta, är det kanske boven?

  Sen undrar jag om du kan rekommendera någon bra locktång för kortare hår?

  Tacksam för svar, kram / Fanny

  Fanny 2016-08-08 10:06:13
  Svara
 • Hej!
  Skulle du kunna göra ett inlägg om höstens och vinterns frisyrer? Kort hår, långt hår, vilka färger och styling! Det är så roligt att läsa om! Tack för en inspirerande blogg!

  Anjelika 2016-08-08 09:43:40
  Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!