GUIDE: SÅ TAR DU HAND OM DITT BRUNA HÅR

Inlägget innehåller annonslänkar.

Hej fina ni!

Jag skrev för ett tag sedan att jag önskade att jag kunde ha brunt hår. Jag är allergisk mot hårfärger generellt och när jag färgar min nuvarande bottenfärg så krigar jag i 20 minuter verkningstid. Jag får inte utslag efter eller påverkas mer än att jag blir öm därför jag härdar ut. För att vara färgad brunett så måste man tillsätta mycket färg och pigment för att den ska hållas snygg så där blir det problem för mig. Jag är väldigt blek och har inte så mycket pigment i ansiktet vilket gör att ett mörkt hår blir för hårt för mig. Jag färgar mina ögonbryn, fransar och hårbotten – annars är allt blont.

Jag tänkte leva ut genom er brunetter och tipsa er hur ni kan ta han dom ert bruna hår exemplariskt. Sen ska jag påpeka att det är väldigt individuellt eftersom alla hår har olika historier, kvalitéer och varianter.

Allt börjar hos frisören:

– Det första och det allra viktigaste börjar hos frisören. Det är där din skönhetssaga med ditt bruna hår startar och sätter planen för ditt framtida bruna hår. Om vi utgår från att du är mörkblond (blekt) så måste håret förpigmenteras, det ska bestämmas nyans, hur mörk du ska bli samt om du ska vara helfärgad eller använda dig utav olika bruna nyanser. Är du redan brunhårig kommer frisören utgå från det och bestämma resultatet därefter. Har du aldrig färgat håret så gör du samma process.

TIPS: Frisören ska fokusera på din hudtyp (Skönhetsredaktörerna gjorde en bra lista) LÄNK, hur du sminkar dig, din ögonfärg, ögonbryn och framförallt – har du tid och lust att underhålla den bruna färgen.

Hårkvalité:

– En bra sak att tänka på är att ju friskare ditt hår är desto mer intensiv och jämn hårfärg får du. Om du har jätte torra, kluvna toppar kommer hårfärgen fästa mer där (dock försvinna lika fort) – därav blir alltid topparna mörkare om ni tänkt på det. Mitt bästa tips är då att klippa bort allt slitet på ditt hår. Är det så att du måste byta frisyr helt så är det värt det, håret bör vara så friskt det går för att färgen ska hålla längre.

TIPS: Var inte rädd för nyanser. Det värsta jag vet är ”kommunalbrun” som jag kallar det. Det är en brun hårfärg som är för ljusbrun, för kall och för lite pigmenterad – en tråkig brun färg helt enkelt. Många ryggar tillbaka när man säger att det vore fint med koppar, guld eller rödbrunt men tro mig det är så snyggt.

Såhär är ”disk-vatten” brun eller ”kommunal-brun” hårfärg. Vissa tycker om det men jag gör det verkligen inte.

Ett hår med koppar, brun eller röda toner är så hett till våren!

Att underhålla håret hemma:

– När du är klar hos frisören och är ONFLEEK in din nya hårfärg så jobbet hemma. Konstigt kan ni tycka eftersom vi går till frisören för att slippa trixa hemma?! Helt rätt, men för att frisörens jobb ska hålla längre så måste du underhålla håret själv – gäller även alla hårfärger. Gör du inte det så kommer frisörens jobb och dina pengar vara bortkastade. Det viktigaste är återfuktning, färg-inpackningar, uv-skydd och tvätta håret 1-2 gånger i veckan.

TIPS: Du behöver…
Schampo och balsam (för färgat hår eller återfuktande) Tvättar håret 1-2 gånger i veckan.
Hårinpackning – gärna med pigment. Du kan välja bland flera olika nyanser, min personliga favorit är från Maria Nila. Du kommer till alla varianter HÄR (klick). Du använder färginpackningen 1 gång i veckan.
Vårdande olja. Appliceras efter varje tvätt i handdukstorkat hår och även varje kväll innan läggdags.
Leave-in/Värmeskydd/UV-skydd. Appliceras efter varje tvätt i handdukstorkat hår samt vid behov
Torrschampo. Ett måste för att du ska klara av att tvätta håret mer sällan, välj gärna en variant med mörka pigment i.
Cover-Roots. Det är jättebra att använda om du vill fylla i utväxten mellan frisörbesöken. Många som får en ljus utväxt stör sig på dom vita småhåren mot ansiktet – då kan du lätt fylla i dom med en penna eller cover-spray.
Boka in frisörbesök, 2-3 månader emellan beroende på hårkvalité.

 

Att bära ett brunt hår är som att ta hand om en solbränna. Om du inte smörjer in huden så kommer huden bli torr och du fjällar samt tappar färg. Precis så är det med ett hår som är färgat. Vatten torkar ut, överanvändning av värmeverktyg (läs:plattång) torkar ut samt om du fuskar med återfuktning (läs: inpackning och vårdande olja). Så till er lyckostar med brunt hår, ta hand om håret och var stolta över att ni har en hårfärg som kan vara den vackraste som finns.

LYCKA TILL!

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
12kommentarer
 • Hej Elin! Gammalt inlägg, men hoppas ändå på hjälp! Jag ska ta med bilden längst ner till vänster, tjejen med jeansskjorta till min frisör som önskebild! Skulle dock gärna hitta fler bilder på samma färg/nyans, men lyckas inte. Har du tips om vad jag kan söka på för hårfärg? Tack på förhand! MVH Jenny

  Jenny 2018-03-16 09:33:14
  Svara
 • Förstår att du försöker vara lite fyndig när du döper färgen du inte gillar för ”kommunalbrun”. Samtidigt kan det nog uppfattas som lite nedsättande av de som faktiskt arbetar inom den kommunala sektorn. Varför ens para ihop hårfärg med yrkesområde på det sättet? 🙁

  Elvira 2018-01-10 23:47:19
  Svara
 • Hej Elin.
  Jag har nog den där kommunalbruna färgen och skulle så gärna vilja åt typ den brunfärgen som hon på bilden längst till vänster, längst ned i ditt inlägg har.
  Tror du man skulle kunna lägga i Maria Nilas inpackning ”Intense cacao” och få ett fint resultat?
  Mvh/Marie

  Marie 2017-08-13 22:46:27
  Svara
 • Yeyyyy Kul att du tog med lite brunett tips!!!
  hahah jag tyckte ju den där kommnal brun var snygg ju ;))
  jag är en 2-3a i min naturiga hårfärg, men blivit nyligen brunett, (en 6 a på skalan) vill hitta en inpackning som dämpar så det blir mer kall ton. jag är en av dom som INTE gillar röda och oranga toner tycker inte jag passar i det därför, på andra är det skit snyggt men inte på mig tro mig!!! kikat på Shu Umuras brunett inpackning, vet du om den funkar bra? 🙂
  tack för en super bra blogg Elin!! <3
  kram Paulina

  Paulina 2017-04-13 08:45:07
  Svara
  • Svar på Paulinas kommentar.

   Den är väldigt bra om du vill ha en kall brun men den slår lätt över till blått så jag blandar den med en annan som är brun med lite guldigt för att jämna ut lite

   Stephanie 2017-04-14 21:59:57
   Svara
 • Perfekt inlägg då jag ska till frisören i morgon, detta fick mig övertygad! Brunett it is! Kanske kan du göra ett inlägg med olika bruna hårfärger du själv har gjort? Tycker man mestadels ser ljusa hårfärger här på din blogg ?

  Johanna 2017-04-10 12:34:04
  Svara
 • Hej!

  Har en fundering över vilket som är bäst. Mitt hår är naturligt vågigt så fönar/volymfönar jag det inte så blir det rätt risigt efter en natt(inte smutsigt så klart), mycket tovor och så. Borstar ut det men bara om jag ska vara hemma(vilket är ofta) eftersom annars får jag bara ett fluff.
  Vilket är då bäst för mitt hår, naturligt eller fönat ?

  Anna 2017-04-08 19:29:16
  Svara
 • Hej Elin! Tack för en superfin blogg(min skönhetbibel)
  Jag har lite frågor angående att fylla läpparna, jag hade för mig att du skrivit ett inlägg om det men kunde inte hitta så jag hoppas du kan hjälpa mig.
  Jag har äntligen bokat tid hos Neha.
  SÅ TAGGAD!
  Gör det ont?!?! -känner att jag mentalt behöver förbereda mig. XD
  Hur mycket fyllde du i första gången?
  Hur ser det ut dagarna efter? Kan man jobba dagen efter eller blir man väldigt blå och svullen?
  Fick du små knutor i läpparna?
  Tacksam om du eller någon annan läsare kan svara ❤
  Till alla i Sthlm, var rädda om er ❤

  Silvi 2017-04-07 23:56:20
  Svara
 • Jag gillar inte heller den bruna färgen. Mus-brun. En fotomodell kanske klarar den men på en vanlig Svensson blir det så trist. Lite varma slingor gör så stor skillnad.

  ErikaJ 2017-04-07 17:23:51
  Svara
 • väldigt bra!

  hur ofta ska man tvätta håret? 2017-04-07 14:39:31 http://rangel.se/hur-ofta-ska-man-tvatta-haret/
  Svara
 • Nu handlar inte kommentaren om brunt hår, utan om lockigt hår :-). Jag är jättelockig och får alltid höra att lockigt är fint, även från frisörer. Men alla frisyrbilder är på raka hår, alla klippningar är för raka hår och frisörer fönar alltid ut mitt hår rakt efter klipp, eller så får jag sitta i torken och självtorka ”lockarna blir finast då”. Jag är jätteintresserad av styling av lockigt hår, frisyrer… och KAN man ha lugg trots att man är lockig? Jag vill men många säger nej.

  sanna 2017-04-07 11:58:03
  Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!