ÄR DU GRAVID? DU ÄR GRAVID? SKA JAG BRINNA I HELVETET?

Hej fina ni! 

Villen dag jag haft. Jag började morgonen med att träna, därefter hem en snabbis, svida om för att jobba sista dagen på salongen för denna vecka. Men när jag gick igenom kommentarer på bloggen efter lunch så kokade jag över. Jag överdriver inte om jag säger att jag får frågan i snitt varje vecka ”Du är inte gravid då? – Ska du ha barn? – När är det dags för er?”. Jag har varit förkyld och magsjuk under samma månad och under denna tid har någon per dag skrivit och frågat samma sak.

Jag har svarat nej på allt och under alla år har jag varit öppen med att jag inte är någon baby-person men ändå ska det spekuleras och jag kommer inte ifrån den frågan. Jag la ut på min IG-Story där jag förklarade att jag blir så arg över allt spekulerande kring barn och jag har aldrig fått så mycket svar någongång – kika på den så förstår ni bättre. En del väldigt trista kommentarer men mest kärlek där ni hyllar mig för att sätta emot. Jag har varvat kunder med att svara alla DM’s så gott det går för jag förstod inte hur stor denna fråga är. Att det var SÅ många som höll med mig och tänker samma sak men inte vågar säga någonting högt. Jag tänker då ta en långt inlägg med att förklara hur jag ser på det, hur jag väljer att leva och att det FAKTISKT är JAG som bestämmer över min kropp. Helt sjukt att jag ens behöver skriva dom orden men aa: det blev ett hav på DM och jag känner att vi måste prata om detta.


ÄR JAG MED BARN?

– Nu ska jag svara en sista gång på denna fråga, NEJ jag är inte med barn.

VARFÖR TAR JAG ILLA VID MIG NÄR NI FRÅGAR?

Såhär: 

Jag har en enorm respekt inför att skaffa barn. För mig handlar det inte bara om att ”skaffa barn” utan för mig handlar det om att ta på sig det största ansvaret i livet. Att jag som person ska skapa en ny människa och lära den lilla människan allt om livet. Att jag ska ge tid, kärlek och uppforstran som ett barn behöver för att bli en en bra människa. Att jag ska ändra mitt liv helt, att mina behov hamnar åt sidan och att axla uppdraget att bli förälder ska jag vara redo för.

Jag har jobbat med människor hela livet, bekanta, kunder, vänner och ovänner. Jag har sett människor som inte alls ska ha barn, människor som skaffar barn för sin egen skull och använder barnen som en trofé. Jag har sett människor som totalt skiter i sina barn, jag har haft en 7 årig pojke i min stol med blåmärken, där barnet säger rakt ut till mig att ”Pappa slår mamma”. Jag har sett barn som inte har någonting alls, jag har sett barn som inte får den uppfostran hon/han behöver för att bli en bra människa för samhället. Jag har träffat människor med traumatiska barndomsupplevelser där föräldrar skapat dessa.

Men framförallt, jag har varit med om så många fall där människor inte ens kan bli med barn. Människor som krigat hela livet för att få ett barn och dom skulle kunna gå över lik för att bli föräldrar. Jag har sett hur folk i min närhet fått frågan ”Ska du inte ha barn snart” & ”Är det inte dags för er snart?”, där personen som frågar inte vet att just den här personen hon frågar lite drygt har lagt en halv miljon kronor, rest land och rike runt, lagt all tid och energi i 10 år för att KUNNA BLI MED BARN. Personen som fått tre missfall, behövt föda ut ett dött barn samt hennes man har lämnat henne för att hon inte kan bli med barn. Förstår ni vart jag vill komma? 

Det är ”baby-boom” i bloggvärlden just nu och att skaffa barn är lika vanligt som att äta tacos på fredagar. Jag förstår att vi utomstående börjar se detta som det normala och förväntar oss att nu ska alla andra ska hoppa på. Samhället förväntar sig att du ska träffa någon, flytta ihop, gifta sig och sedan skaffa barn. Det är så det är, eller? Om du någonsin ifrågasätter detta eller väljer bort det helt, då ska man brinna i helvetet? Får vi inte välja själva över våra kroppar eller våra liv? Varför ställer man ens den frågan?

Om du som läser nu är gravid. Jag skulle se en bild på din bebismage på Instagram och lägga en kommentar ”Varför är du med barn? – Varför ska du ens skaffa barn? – Ska du inte ta bort barnet? – Är du verkligen säger på att du inte ska ta bort barnet?” – TÄNK om jag hade skrivit så?! Det för mig, är exakt samma som som att fråga någon ”Ska inte du ha barn snart?”. Kvinnokroppen är ingen mänsklig rättighet som ska styras av vad andra tycker eller vad samhället säger. Om jag inte är ett stort fan av barn, är jag en vidrig människa då? Om jag inte vill ha barn i framtiden, ska jag exkluderas från samhället då? Om jag vill ha barn när jag är 40 år, har ni invändningar på det också?

Vi må känna oss coola bakom våra skärmar och möjligheten att kasta pinnar överallt men en sak som man ska tänka på, eller någonting som jag verkligen tänker på varje dag. Vi är fortfarande människor, vi lever olika liv och vi väljer olika saker. Nu kanske ni tänker ”Aha, vad det så hon menade” – men ska varje person behöva försvara ALLA val för hela samhället? Vi lever just nu i en värld där allt är möjligt, vi är mer självständiga än någonsin och barnfrågan blir mer och mer ifrågasatt.

Jag vill ha tid för mina barn, jag vill skapa den tryggaste grunden för min familj att stå på. Jag vill lägga den tid och kärlek barnet behöver hela vägen, jag vill vara närvarande och framförallt vill jag känna att JAG inte har offrat MITT liv för att bilda familj. Alla val är okej i livet bara DU själv har valt dom, vill du inte ha barn, tycker du illa om barn eller vill du ha 6 barn – jag älskar dig som människa oavsett ❤️ Nu är vi snälla i kommentarerna och hyllar alla kvinnor som är föräldrar, alla som vill ha barn, alla som inte vill ha barn och älska att alla val är lika mycket värda.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
41kommentarer
 • Superbra skrivet!! Är så himla trött på frågan som kommer upp från både nära vänner, släkt och inte minst helt främmande personer dagligen. Vi har kämpat med att skaffa barn under flera år och genomgått flera IVF försök utan resultat trots att vi är unga. Frågan blir både sårande och uttröttande.. Jag kan inte komma på ett enda tillfälle när jag ställt frågor till främmande människor om ”är det inte dags för er snart” eller ”när ska ni få barn då”. Barn är inget som beställs utan man vet aldrig vilket håll livet går åt. Sluta fråga och respektera att det är människors ensak.

  Natta 2018-04-28 10:16:12
  Svara
 • Jävligt bra skrivet ? Men man ska för det tycker jag fråga folk om dom ska ha barn vilket jag oxå gör för att jag är nyfiken ? det är ju bara en fråga ? Och vill dom då inte svara då är det ju bara att skita i att svara ? Jag har själv inte nå barn dels för att jag är singel men oxå för att jag inte vill ha några för att jag inte är nå intresserad av att skaffa barn ?

  Stefan Murhagen 2018-04-23 19:11:46
  Svara
 • Jag inte nog hylla detta inlägg och dina kloka ord. Jag , som inte kan få barn ( nu är det definitivt ) har fått dessa frågor mitt i ” en halv miljon kronor ” i IVF-försök med allt vad det innebär. Strax efter vårt sista försök – blev jag lämnad av min man. DEt är så mpnga som inte tänker efter innan deras frågor kommer…..

  Lin 2018-04-22 09:21:39
  Svara
 • Jag har alltid känt precis som du Elin. Att jag var väldigt osäker på om jag någonsin skulle vilja ha barn. Jag såg jobbet med blöjor och vakna nätter, skrik och kräks. Jag är tillsammans med världens bästa kille och vi har varit tillsammans i 8år. För 4 år sedan blev jag gravid efter slarv med skydd. För mig var abort inget alternativ och vi behöll barnet. Idag har vi 2 barn. Det jag insåg samma dag som vår första föddes var att det finns något med ett barn man inte kunde förstå innan (hur mycket folk än försökte förklara det för mig). Det enorma kärlek och värme i kroppen jag kände för min man var ju ingenting i jämförelse med hur mycket kärlek som kom för denna lille bebis. Att få se en blandning av sig själv och den man jag älskar i ett litet barn var en otroligt häftig känsla. Jag älskar också livet (resor, vin och fina middagar, vänner) och är därför väldigt tacksam att mina föräldrar gav mig mitt. Det är det finaste man kan ge någon. Precis som man kan välja att se det jobbiga med att få barn (för det är jobbigt) så skulle jag kunna se ditt jobb som mjäll och flottiga skalper. Men så ser inte du det. Vi ser olika på saker helt enkelt. Nu talar jag inte om klumpiga nät troll för de förtjänar ingen tid, utan till dig för du verkar klok och sund. Gener som vi vill se mer av i Sverige 🙂 haha. Självklart ligger valet hos varje par, hurvida man ska försöka få barn eller inte. Jag dömer ingen men fick själv komma till insikt att i mitt fall var mitt tidigare resonemang fel (för mig) och jag är nu otroligt glad för hur allt blev för oss. Tack för en bra instagram och blogg. Kram

  Evelina 2018-04-20 05:42:20
  Svara
 • Så otroligt bra skrivet Elin! ❤️

  Malin 2018-04-18 19:06:42
  Svara
 • Sa bra inlagg! Jag ar oerhort less pa de dar gravid fragorna. Mar man lite daligt nagon dag sa fragar folk genast om man ar gravid, tackar man nej till olen pa krogen sa kan man ju inte heller vara annat an gravid for vem sager nej till ol?! Man lagger pa sig 3kg vatskevikt vid mens eller efter en svullkvall med mycket salt och genast sa ar man gravid. Sager man att man inte ar speciellt fortjust i barn sa tittar folk pa en som om de vill doda en och man far kommentarer som ”Men barn ar ju meningen med livet!” eller ”Du har inte upplevt akta karlek forran du fatt barn!” Listan kan goras lang pa allt man maste sta ut med nar man ar barnlos. Nu borjar jag ju bli ”gammal” och kanner for forsta gangen i mitt liv en liten langtan efter barn, men samtidigt kanns det som att blir det inga barn sa ar det ocksa okej, men nar jag rakade namna det for en bekant blev hon helt vansinnig ”Men vem ska da ta hand om dig nar du blir gammal?! Du kommer inte att ha nagon som halsar pa dig!” och jag bara ”Jaha, sa du kommer alltsa att overge mig? Schysst polare!” hahaha och da blev hon svinsur och bara ”Familjen ar alltid narmast, man maste ha familj”. Men maste man verkligen det? Tycker inte mina vanner som har barn verkar ha ett mer innehallsrikt liv an mina singelvanner. Fattar inte varfor man inte bara kan acceptera att alla tycker olika?

  Cami 2018-04-18 18:26:39
  Svara
 • Tack Elin!! Du sätter ord på EXAKT det jag tänker!

  Alekzandra 2018-04-18 17:35:43
  Svara
 • Så bra skrivet, önskar att alla resonera så som du gör! Är i din ålder och frågan om barn kommer bara mer och mer. Jag är inte alls sugen på barn just nu och kanske aldrig ens kommer att vara. Jag tycker att folk kanske ska tänka efter en eller två gånger till innan man beslutar att skaffa barn eftersom det är en sånt stort ansvar resten av livet. All kärlek till dig Elin som tar upp detta ❤️❤️ Du är en fin människa (och en grym frisör!).

  Emelie 2018-04-18 17:35:29
  Svara
 • Jag förstår inte hur folk kan ställa sådana frågor. Vissa saker frågar man inte andra om, punkt. Är 43 nu och har inga barn. Har ALLTID vetat att jag inte vill ha barn, och har tackolov sällan blivit ifrågasatt men har ibland fått höra att jag missar meningen med livet! Otroligt. Hur elak kommentar? Mitt liv är långt ifrån meningslöst, det är bara fyllt med sådant som är meningsfullt för mig och dit hör inte barn. Obegripligt att beslut om en så ofantligt stor grej som verkligen förändrar hela ens liv kan bli ifrågasatt. Bara tanken på att ha barn ger mig ångest – jag har ju så mycket annat jag vill göra. Ibland tror jag föräldrar är avundsjuka på oss som har fritid och därför ifrågasätter vårt beslut. Kram och bra att du säger ifrån!

  Linda 2018-04-18 17:34:15
  Svara
 • Word!!!
  Detta var en av det mest uppfriskande och vettiga perspektivet på ”barnfrågan” jag kommit i kontakt med på hur lång tid som helst! Tack för att du tillför nyans och en välbehövlig motvikt i denna fråga. Allt för ofta anser jag att ”skaffa” barn tas för lättvindigt och utan att reflektera över om livssituationen eller tidpunkten är optimal.

  Marlene 2018-04-18 17:10:22
  Svara
 • Livet är fantastiskt, med eller utan barn. Folk som ställer dessa frågor är bara korkade, oförskämda eller så vill de jävlas.

  Annika 2018-04-18 15:12:34
  Svara
 • Så himla bra skrivet!

  Jennifer 2018-04-18 15:09:51
  Svara
 • Fy fan vad klokt skrivet. Jag tror faktiskt att många av de som blir kränkta när man säger att man inte vill ha barn faktiskt till viss del ogillar sitt egna liv med barn och vill inte att någon annan ska ”komma undan” i livet utan att behöva viga sitt liv åt barn, torka bajs, oroa sig osv.

  En annan Elin 2018-04-18 13:17:39
  Svara
 • Jag fick mitt 3e barn för 4 månader sen och folk frågar redan om jag ska ha fler . För oss så krävde vårat 3e barn en ivf ( hormonbehandling, äggplock, ET) för att vi skulle få honom. Då maken haft cancer så var det ett måste med ivf för våran del. När folk frågar om vi ska skaffa fler så är jag väldigt öppen med ivfen och vad det skulle krävas och att vi gärna skulle vilja ha en till, om vi lyckas ännu en gång. Jag ser inte det som något privat alls. Jag brukar tyvärr vara en sån som frågar andra om dom ska ha barn.. Men det är ju för jag är nyfiken och för att jag älskar att följa graviditeter och jag blir så glad så fort jag hör att någon är gravid. För mig är det en glädje att skaffa barn, försöka skaffa barn osv.

  Susan 2018-04-18 13:09:04
  Svara
 • AMEN!! Varför fattar inte folk att det är grymt oförskämt?! Har fått höra ”vad är det för fel på dig” när jag sagt att jag ev inte vill ha barn. Om människor ändå kunde använda hjärnan innan de öppnar munnen.

  S 2018-04-18 12:49:05
  Svara
 • Mycket kloka ord . Ha en fantastisk dag ?

  Cristian 2018-04-18 11:06:20
  Svara
 • Den här artikeln borde fan vinna ett nobelpris. BÄSTA JÄVLA SKITEN EVEEER!
  Du är så klok ❤️

  Dessireé 2018-04-18 09:59:54
  Svara
 • <3 jvligt viktigt och bra skrivet! Hejja dig!

  Christina 2018-04-18 09:49:23
  Svara
 • Vad bra skrivet!?Jag har en son på 8 år. Han hat inga syskon och kommer heller inte att få. Vet inte hur ofta jag får kommentarer som” han ska väl få ett syskon”, ”när kommer nr två”. Blir så trött på det! Det är inget synd om honom, det lovar jag. Han har det väldigt bra. Men att skaffa ett barn är inte accepterat. Det är synd om dessa barn och föräldrarna är egoistiska är några kommentarer jag stött på!!!! Alla gör som man vill och efter sina egna förmågor och förutsättningar. / kram Kajsa

  Kajsa 2018-04-18 09:49:11
  Svara
 • BÄSTA JAG LÄST!! spot on. DU gav alla en tankeställare.

  Sara 2018-04-18 09:05:02
  Svara
 • Inte okej, med kommentaren i ditt inlägg om helvetet, de är ju ren mobbning mot dig!vaddå 90 åring du är ju superfräsch.
  Jag själv har barn, och kan inte säga att jag älskar barn, jag älskar mina barn, men de kan vara grymt jobbigt och intensivt me småbarn, hur redo man än trodde man var, så om jag som är mamma och har barn kan tänka så, då måste de väl vara okej för någon som inte har barn o känna så,du verkar ju va den snällaste människan någonsin, vilken komentar?

  Emma 2018-04-18 08:52:27
  Svara
 • Förlåt, ?menade inte så me frågan, du gör hely självklart rätt beslut, är mamma till två och det innebär en enorm uppoffring och ansvar. Ibland kan man ju va gravid utan att veta det, var mest så av omtanke från min sida, syrran min började må jättedålig o blev gravid oplanerat efter 2a barnet. Och då hade hon 3 missfall på raken i paketet och tyckte också de, hon som försökte bli gravid så länge och sen då hon tekniskt inte borde kunna bli gravid blev hon det. Jag hade både influensa och matförgiftning i början av graviditeten som kamoflera gravidillamåendet, så från min sida, då jag inte visste du fått frågan innan, har ej Instagram eller hinner läsa så mkt andra komentarer, var det av omtanke. Men älskar din blogg, Du är en stark person som vågar stå upp och har helt rätt inställning till detta,men personligen, fastän du inte känner mig, vill ja be om ursäkt för komentaren fick dig att må dåligt. Jag har alltid älskat pepp o tips stämningen på din blogg och hoppas du ska slippa sånt som blir negativt för dig.
  Lycka till med bröllop och allt, kram/Emma

  Emma 2018-04-18 08:25:29
  Svara
 • Så bra skrivet – håller med om allt. Gravid-frågan ställer jag för övrigt ALDRIG – av dina ovan nämnda skäl och några till. Det är upp till den gravida att berätta när hon är redo!!!

  -Jenny- 2018-04-18 06:31:00
  Svara
 • Jag är 35 år men som tur är brukar jag inte få frågan. Kanske för att jag inte har en fast relation.
  Känner till det där med folk som har ETT barn att folk ifrågasätter varför det inte blir fler osv.
  Barn kan man diskutera med nära vänner men inte annars tycker jag.

  ErikaJ 2018-04-18 05:41:38
  Svara
 • Jag är 35 år och har inga barn men som tur ät brukar jag inte få frågan.

  ErikaJ 2018-04-18 05:38:35
  Svara
 • Jag håller med dig Elin!

  Linda 2018-04-18 02:36:17
  Svara
 • Hej Elin! Tack för ett grymt inlägg! Det är ingen självklarhet med barn och det allra viktigaste är precis som du skriver att Du vill.

  Har en dotter på 3 år. Njuter av livet tillsammans som familj nu där jag kan ge henne all min lediga tid. Längtar inte efter en bebis men får dagligen kommentarer ”Är det dags för syskon nu?” Eller ”Men hon ska väl inte behöva vara ensambarn”?

  Så jävla tröttsamt. Förstår precis hur du känner i barnfrågan, då jag har samma känsla inför syskonfrågan. Alla dessa kommentarer. Från alla håll.

  Tack för att du tar upp detta. Du är fantastisk! ❤️

  Sabina 2018-04-17 23:18:03
  Svara
 • Så bra sagt/skrivet Elin! Det ÄR oförskämt att hela tiden fråga och gissa! Speciellt som jag tycker att du hela tiden varit öppen med att ja, ni ska gifta er och har det underbart, men att barn just nu inte finns på kartan. Sedan måste man som du skriver också tänka på att en del kämpar jättehårt med att få barn, då är det ju inte heller speciellt trevligt att få den frågan/kommentaren hela tiden. Är det en trevlig fråga att få för nån egentligen? Det är väl roligast att få berätta själv, och ja det lär ju märkas! Bra du säger ifrån! Ditt liv, din kropp, ditt beslut!

  Linnea 2018-04-17 22:51:16
  Svara
 • BRAVO ELIN!!! With ya sista 1000% i detta!!! Så bra att du använder din röst för att förklara hur många kvinnor i barnafödande ålder känner och vad vi blir utsatta för ?

  Ida-Sofia 2018-04-17 22:35:56 http://vasspr.com
  Svara
 • Jävla power-inlägg ❤️ Så många därute som håller med dig i detta.

  Frida 2018-04-17 22:30:23
  Svara
 • Alltså woooow Elin, vad bra skrivet! Håller med dig till fullo. Du är grym!

  Sanna 2018-04-17 22:14:52
  Svara
 • Så bra skrivet! Jag känner precis som du och kan inte beskriva det bättre själv. Man ska få styra över sitt eget liv❤

  Ida 2018-04-17 22:14:36
  Svara
 • Usch vilka bekymmer ni yngre kvinnor har…skittrist att det ens ska kommenteras över vilka val andra gör. Oavsett om det är barn, yrke eller något annat. Sen kan man ju gissa att killar inte får såna kommentarer lika ofta, men tyvärr får nog även de utstå en hel del.

  Vissa saker tänker jag ändå att livet ska få bestämma över dvs man kanske inte ska sträva efter att planera precis allt. Det är omöjligt att förbereda sig på hur det är att bli förälder, det måste man uppleva för att förstå. Och när/om man väl blir det så kan man inte tänka sig in i att INTE vara det.

  Jag längtade inte efter barn alls förrän det plötsligt började komma bebisar i min omgivning. Men då slog det bara till, som en blixt. Det var jag verkligen inte beredd på!! Idag är de mitt allt, min familj, mina vänner, mitt stöd, mitt liv. Att se dem växa upp är fantastiskt och stoltheten man känner enorm. Är så tacksam att få vara deras mamma!!

  Anna 2018-04-17 21:55:47
  Svara
 • Så skönt att få höra någon säga detta! Heja dig Elin! Jag håller med så så mycket! Jag får också den frågan jämt. ”Det är väl självklart ni ska ha barn”. Är det så självklart? Behöver ens ALLA skaffa barn? Hallå? Har vi inte kommit längre? Jag har känt det mer och mer ju äldre jag blir vilken ålderdomlig uppfattning har av kvinnor, FORTFARANDE! Det är ju inte så att män får den frågan lika ofta som kvinnor. Alla är inte stöpta ur samma form, varför har folk fortfarande kvar den uppfattningen? Det är så skönt att se dig ta ställning och ryta ifrån. Alla åsikter skall respekteras, de som vill och de som inte vill. Vi är alla olika!

  Li 2018-04-17 21:52:25
  Svara
 • Så bra skrivet! Tack! Jag själv är strax efter 40 & singel just nu. Har aldrig velat haft barn och aldrig vacklat i det beslutet. Har i 20 års tid fått frågan om när jag ska skaffa barn.
  Det har nu utvecklats i ”petty eyes” istället. Dvs människor i min omgivning som hmmar, lägger huvudet på sned & tittar beklagande på mig varje gång jag svarar att, nej jag har inga barn. De sitter alltså och tycker synd om mig! För ingen kan ju valt ett liv utan barn frivilligt!
  Tycker synd om mig som har toppjobb, reser vart och när jag vill, fantastisk familj och underbara vänner.
  Skaffa hur många barn ni vill, men tyck inte synd om mig för att jag lever mitt drömliv! ?

  Mimmi 2018-04-17 21:48:38
  Svara
 • Jag är en av dom som inte har barn. Varför det är så är en privatsak för mig. Men jag får just den frågan typ varje vecka. Och om mitt svar är ”nej” på frågan ”har du barn?” Ställ då inga följdfrågor…extremt obekvämt och obehagligt.
  Tack för ett bra inlägg!

  Camilla 2018-04-17 21:35:39
  Svara
 • Hej!
  Brukar aldrig skriva till nån men nu kände jag att jag inte kunde låta bli!
  Ville bara säga att shit va grymt bra skrivet av dig! Du har skrivit ner varenda ord som jag tänker/säger varje dag! Jobbar också som frisör och får frågan ofta av kunder ”om det inte är dags snart” ”är det en liten mage jag ser där”… det är ju inte som du säger att är man gravid så tid nog så kommer det synas!
  Tack igen för att du tar upp det här! Så jäkla grym!

  Sofi 2018-04-17 21:16:26
  Svara
 • Håller med om precis alllt! Är såååååå less på frågan om när det är ”dags för barn” .. många bara antar att alla vill (och kan) få barn

  Hanna 2018-04-17 21:11:02
  Svara
 • And amen to that?????? du är bäst, kunde inte skrivit det bättre själv!

  Annie 2018-04-17 21:09:08
  Svara
 • Hej Elin. Vilket bra och uttömmande inlägg. Förstår de inte nu så vet jag inte… ?
  Du kanske har tips på snygga skor till bröllipsfesten. Gärna en lägre klack. Kram Pernilla

  Pernilla 2018-04-17 21:07:39
  Svara
 • Väl rutet, Elin!!

  Fia 2018-04-17 21:05:03
  Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!